Academia de Poliție – admitere 2022 | Condiții necesare, calendarul examenelor + subiecte

Academia de Poliție - admitere 2022 | Condiții necesare, calendarul examenelor + subiecte
SURSA FOTO c- Facebook
Publicat: 10/06/2022, 20:01
Actualizat: 10/06/2022, 20:53

Admiterea la Academia de Poliție vine cu noi reguli pentru candidați, în 2022. Astfel, anul acesta, absolvenții vor primi note la proba de evaluare a performanței fizice, care vor fi luate în calcul la media de admitere. Până acum, proba sportivă era eliminatorie, modalitatea de evaluare fiind prin calificativ „promovat” sau „nepromovat”, dar de anul acesta notele vor conta în proporție de 50% la cea finală.

„Media de admitere obținută de către fiecare candidat este media aritmetică a notelor obținute la proba de evaluare a performanței fizice, respectiv la proba scrisă, cu două zecimale, fără rotunjire și nu poate fi mai mică decât 5”, se arată în Regulamentul de admitere în Academia de Poliție.

Probele pentru admiterea în Academia de Poliție 2022:

  • medicale
  • psihologice
  • sportive
  • teoretice

Pentru a ajunge susțină probele Sportive și Teoretice, un candidat trebuie fie declarat APT la cele Medicale și Psihologice. Procesul de recrutare durează mai multe luni, de la sfârșitul lui iulie până la începutul lui octombie, pentru că probele nu se susțin în același timp, ci în momente diferite.

Proba medicală pentru Admiterea la Academia de Poliție, în 2022

Pentru proba medicală inițială, candidatul trebuie se prezinte la consult, în vederea efectuării fișei medicale.

Odată cu depunerea cererilor de recrutare la Departamentul Resurse Umane al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) sau la unitatea de recrutare din județul de reședința al candidatului, acesta va fi direcționat pentru a efectua vizită medicală la Centrul Medical Județean, unde medicii desemnați de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se vor asigura starea de sănătate a candidatului este optimă pentru a putea participa la Examenul de Admitere în structurile MAI și acesta nu suferă de una dintre afecțiunile descrise în Baremul Medical aflat în vigoare.

Personalul medical al Centrului Medical Județean va efectua o serie de examinări generale și măsurători ale indicilor antropometrici, printre care consult oftalmologic, stomatologic, probe de sânge, care se concretizează prin completarea fișei medicale-tip.

Fișa medicalătip se eliberează personal candidaților în baza adresei unității de recrutare și se încheie pentru candidatul care îndeplinește cumulativ toate criteriile medicale, prin acordarea avizului „APT” pentru admiterea în instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI.

Fișele medicale cu mențiunea „INAPT” pentru admiterea în instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI se păstrează/arhivează la nivelul Centrului Medical Județean, cu informarea unității de recrutare

Proba psihologică pentru Admiterea la Academia de Poliție, în 2022

Proba Psihologică pentru Academia de Poliție se realizează la nivelul IPJ, de către specialiști din cadrul Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu șeful Serviciului Resurse Umane din IPJ.

În acest caz, detaliile privind organizarea, desfășurarea și finalizarea activităților de evaluare psihologică a candidaților se stabilesc prin dispoziție a directorului Centrului de Psihosociologie al MAI.

Rezultatele privind evaluarea psihologică a candidaților vor fi transmise de către Centrul de Psihosociologie al MAI unităților de recrutare pentru informarea candidaților.

Tabelul privind candidații programați la testare, dată și ora examinării, documentele și materialele necesare, locul de desfășurare al acesteia, precum și rezultatele testării vor fi afișate pe site-ul politiaromana.ro si la avizierul unității care efectuează recrutarea.

Candidații înscriși au obligația de a urmări site-ul respectiv și de a se informa permanent cu privire la orice modificare în ceea ce privește admiterea.

Atenție, pentru candidații care nu au promovat testarea psihologică sau au fost declarați „inapt medical”, activitatea de recrutare încetează.

Proba Psihologică la Academia de Poliție se compune dintr-o serie de baterii de teste psihologice și întrebări la care candidații trebuie să răspundă cât mai sincer, într-un interval de timp definit.

Testele psihologice pentru Admiterea la Academia de Poliție sunt foarte riguroase și au fost concepute astfel încât să depisteze orice încercare a candidatului de a manipula rezultatele.

Probe sportive (fizice) – traseu aplicativ

Proba sportivă (fizică) se susține la Centrele Zonale de Selecție. Probele Sportive (Fizice) ale Examenului de Admitere la Academia de Poliție se pot susține numai de către candidații care au promovat contravizita medicală.

Evaluarea performanței fizice va respectă dispozițiile legale, precum și baremele și precizările stabilite anual de către Direcția Generală Management Resurse Umane (DGMRU) din cadrul MAI.

Aprecierea candidaților se face prin acordarea calificativului „promovat” sau „nepromovat”.

Pentru susținerea probei de evaluare a performanței fizice, candidații se vor prezența în locațiile stabilite și comunicate prin grafic, cu echipamentul sportiv necesar.

La probele sportive (fizice) nu se admit reexaminări, repetări, contestații sau vizionări ale casetelor prin care se asigură înregistrarea audiovideo a concursului.

Pe tot parcursul desfășurării probei de evaluare a performanței fizice, în locațiile sportive unde au loc verificările, va fi prezent un membru al Comisiei Centrale de Admitere/Comisiei de Admitere pe Facultate și cel puțin un cadru medical, care va avea la dispoziție o autospecială dotată cu toate mijloacele necesare acordării primului ajutor.

La probele fizice se întocmesc borderouri, în care se consemnează rezultatele/ performanțele candidatului, iar în cazul nepromovarii unei probe, candidatul semnează de luare la cunoștință. Dacă refuză acest lucru, atunci acest aspect se menționează în borderou de către președintele Subcomisiei.

Candidatului care nu promovează una dintre probele fizice i se consemnează rezultatul și pe legitimația de concurs, pe care se aplică ștampila cu mențiunea „Eliminat din concurs”, cu data și semnătura președintelui Subcomisiei de evaluare a performanței fizice, iar acesta nu mai poate participa la probele următoare.

Probe sportive – admitere Academia de Poliție 2022

Evaluarea performanței fizice a candidaților constă în parcurgerea, în întregime, a traseului practic-aplicativ și a elementelor care îl compun, prin abordarea obligatorie a tuturor obstacolelor, în ordinea stabilită, astfel:

1. Obstacolul nr. 1 (Săritură în lungime de pe loc):
De la linia de START, la semnalul evaluatorului, candidatul execută săritură în lungime de pe loc, respectiv flexarea genunchilor și balansarea brațelor înapoi, impulsia cu ambele picioare în sol și tragerea brațelor înainte, zborul și aterizarea pe ambele picioare, în spațiul delimitat, fără atingerea liniei de start.
2. Deplasare 18 metri.
3. Ocolire jalon, spre stânga.
4. Deplasare 8 metri.
5. Obstacolul nr. 2 (Trecerea prin pas sărit peste saltea):
Candidatul execută trecerea prin pas sărit peste saltea.
6. Deplasare 10 metri.
7. Ocolire jalon, spre dreapta.
8. Deplasare 3 metri.
9. Obstacolul nr. 3 (Două rostogoliri succesive înainte, peste cap, pe saltea):
Candidatul execută 2 (două) rostogoliri succesive înainte
10. Deplasare 8 metri.
11. Obstacolul nr. 4 (Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, dispusă în formă L, cu transport de greutăți):
Se execută ridicarea celor 2 (două) greutăți de câte 10 kilograme fiecare, depozitate în față băncii de gimnastică, într-un spațiu de dimensiunea de 0,60 x 0,60 metri, urcarea pe banca de gimnastică, deplasarea în echilibru cu transportul simultan al greutăților, depozitarea greutăților într-un stativ cu înălțimea de la podea de 1,90 metri, respectiv 1,60 metri de la nivelul superior al băncii și coborârea.
Banca de gimnastică se parcurge, prin deplasare, începând cu latura lungă și se continuă cu latura scurtă, în continuarea acesteia, spre stânga.
12. Deplasare 19,75 metri.
13. Ocolire jalon, spre dreapta.
14. Obstacolul nr. 5 (Deplasare între șicane): Candidatul se deplasează pe o distanță de 10 metri, ocolește jalonul spre stânga și se deplasează 10 metri, fără a se sprijini pe jaloane sau a le doborî.
15. Ocolire jalon spre dreapta.
16. Deplasare 10 metri.
17. Obstacolul nr. 6 (Săritură în sprijin depărtat peste capra de gimnastică):

Din deplasare, candidatul execută bătaia pe ambele picioare, se desprinde de pe sol prin săritură, se sprijină pe obstacol cu ambele mâini concomitent cu depărtarea simultană a picioarelor, sare în sprijin depărtat peste capra de gimnastică și aterizează pe ambele picioare fără atingerea aparatului cu altă parte a corpului.

18. Deplasare 2 metri.
19. Ocolire jalon, spre stânga.
20. Obstacolul nr. 7 (Trecerea pe sub un obstacol marcat):

Candidatul traversează obstacolul acoperit; închis cu material textil opac, la intrare și la ieșire.

21. Deplasare 4 metri.
22. Obstacolul nr. 8 (Escaladarea unei lăzi de gimnastică):

Candidatul execută escaladarea obstacolului așezat transversal pe direcția de deplasare, printr-un procedeu la alegere, aterizează în picioare și continuă deplasarea.

23. Deplasare 2 metri.
24. Ocolire jalon, spre dreapta.
25. Deplasare 10 metri.
26. Obstacolul nr. 9 (Transportul unui manechin prin târâre):

Candidatul se întoarce și execută priză pe manechin, pe sub axile, cu ambele mâini. Manechinul este poziționat cu picioarele la linia de start și capul pe sensul de deplasare. Transportul manechinului pe distanță de deplasare se face cu spatele, picioarele manechinului trebuind să depășească în mod obligatoriu jalonul poziționat la 5 metri, ocolește jalonul cu manechinul respectând prizele pe acesta și continuă deplasarea înapoi la linia de plecare, picioarele manechinului trebuind să depășească în mod obligatoriu linia de plecare.

27. Deplasare 10 metri
28. Ocolire jalon, spre stânga.
29. Obstacolul nr. 10 (Aruncare minge de handbal de pe loc la țintă):

Candidații se opresc în față pragului/liniei dispus/e transversal pe direcția de aruncare și aruncă la țintă aflată la 10 (zece) metri, prin procedeul azvârlire, cu o singură mână, o minge de handbal dintre cele două avute la dispoziție. O aruncare este considerată reușită dacă mingea a atins ținta, cu condiția să nu fi atins solul înainte de țintă. Fiecare candidat are dreptul la două încercări, a două încercare executându-se obligatoriu doar în situația în care prima aruncare este nereușită.

În situația în care, la prima aruncare, mingea nu atinge ținta, atinge solul înainte de țintă, este scăpată spre înainte/înapoi/lateral sau se depășește pragul/linia de aruncare, candidatul se oprește la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu și mai are dreptul la o singură aruncare.

30. Deplasare 10 metri.
31. Obstacolul nr. 11 (Detenta pe verticală):

Din deplasare, candidatul sare și atinge un obiect suspendat de la sol. Fiecare candidat are dreptul la o singură încercare

33. Deplasare 10 metri.
34. Obstacolul nr. 12 (Naveta 12 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane):

Din deplasare, candidatul ridică un jalon și se deplasează cu acesta până la o linie de demarcare aflată la 20 de metri distanță, depune jalonul după linia de demarcare și preia un alt jalon de culoare diferită, cu care revine în alergare până la cealaltă linie de demarcare aflată la 20 de metri distanță, după care se depune jalonul. Se efectuează 6 cicluri dus-întors.

După fiecare deplasare pe distanță de 20 de metri, jaloanele se depun succesiv, prin suprapunere, după linia de demarcarcare.

– Sosire

Probele scrise pentru Admiterea la Academia de Poliție, în 2022

Proba se susține la Centrele Zonale de Selecție. La Facultatea de Științe Juridice și Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliție, Facultatea Poliție de Frontieră și Facultatea de Jandarmi, probele scrise constau în aplicarea unui Test-grilă la disciplinele:

  • Istorie
  • Limba română
  • Limba străină

Proba la limba străină va fi susținută la disciplina la care a optat candidatul, prin cererea de participare la concursul de admitere, depusă la unitatea de recrutare.

Candidatul poate opta doar pentru una din următoarele discipline: Limba engleză, Limba franceză, Limba germană, Limba rusă și Limba spaniolă.

La Facultatea de Arhivistică, probele scrise constau în aplicarea unui Test-grilă la disciplinele:

  • Istorie

La Facultatea de Pompieri, probele scrise constau în aplicarea unui Test-grilă la disciplinele:

  •  Algebră și Elemente de analiză matematică
  • Fizică (Mecanică, Fizică moleculară și Termodinamică, Electricitate)

În funcție de numărul de candidați înscriși și de capacitatea sălilor disponibile pentru concurs, facultățile pot organiza susținerea probei în una sau mai multe serii de concurs.

Condiții de admitere la Academia de Poliție, în 2022

Pentru a participa la concursurile de admitere la instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne și pe locurile MAI la alte instituțîi de învățământ, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții și criterii specifice:

a) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
b) să cunoască limba română, scris și vorbit;
c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
e) să aibă vârstă de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
f) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
g) să aibă un comportament corespunzător principiilor și cerințelor de conduită admise și practicate în societate, pentru candidații pe locurile destinate formării inițiale a personalului militar, respectiv să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist, pentru candidații pe locurile destinate formării inițiale a polițiștilor;
h) să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;
i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
j) să nu fi fost destituiti dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
k) să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege;
l) să aibă vârstă de până la 27 de ani împliniți în anul participării la concurs, pentru candidații pe locurile destinate formării inițiale a personalului militar* (Jandarmi, Pompieri/IGSU)… *criteriul specific nu se aplică pentru candidații pe locurile destinate formării inițiale a polițiștilor.
m) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate, pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținută de vară; *criteriul specific nu se aplică pentru candidațîi pe locurile repartizate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență / IGSU (Pompieri).
n) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene (UE) în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
o) să nu fi fost exmatriculati pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ.

Subiecte Admitere Academia de Poliție 2022

Subiectele pentru testele grilă se elaborează în strictă concordanță cu conținutul manualelor școlare și tematica disciplinelor de concurs, stabilite prin Regulament, în așa fel încât să asigure cuprinderea echilibrată a tematicii, să fie rezolvate în timpul stabilit și să permită aprecierea răspunsurilor pe baza unui barem.

Subiectele sunt realizate de către Comisia de elaborare a subiectelor, cu maxim 48 ore înainte de începerea probei de evaluare a cunoștințelor.

Subiectele vor fi introduse în calculator, în vederea extragerii variantelor pentru concurs și realizarea Chestionarului de întrebări, pentru fiecare facultate, urmând că să fie tipărite pe variante în vederea multiplicării acestora.

Personalul implicat în elaborarea subiectelor de admitere are obligația de a respecta regulile de confidențialitate și le este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video (telefon, tabletă, smartwatch, memory stick ș.a.), precum și cu orice alte materiale care ar putea servi la copierea, distribuirea sau transmiterea subiectelor.

După elaborarea subiectelor, din setul de teste grilă se trage la sorți, pentru fiecare serie/facultate, varianta care se administrează candidaților.

După fiecare tragere la sorți de către președintele comisiei de elaborare, secretarul Comisiei de elaborare a subiectelor întocmește un proces-verbal în care consemnează varianta de teste grilă care a fost aleasă în acest mod, care apoi va fi semnat de către toate persoanele prezente la activitatea de elaborare și tragere la sorți a subiectelor.

Testele grilă stabilite prin tragere la sorți, pentru fiecare serie/ specializare, vor fi multiplicate, în funcție de numărul de săli de concurs și de numărul de candidați.

Pentru fiecare sala de concurs, testele grilă se pun în mape, sigilate de către membrii Secretariatului tehnic general/secretariatului tehnic aferent centrului zonal de selecție. Pe mape se menționează sala pentru care este destinată mapa și numărul comisiei.

Mapele sigilate se păstrează într-o încăpere special destinată, supravegheată video, prevăzută cu încuietoare și sigilată până la momentul distribuției acestora la sălile de concurs.

Toate persoanele care au participat, direct sau indirect, la elaborarea variantelor de subiecte pentru probele scrise sunt obligate să păstreze confidențialitatea și nu pot părăși Academia de Poliție decât după finalizarea probei scrise.

Calendar admitere Academia de Poliție, în 2022

  • 21-27 iulie 2022: achitarea de către candidații declarați apt psihologic a taxei de înscriere la concurs, online (data operațiunii bancare).
  • 1 august 2022: transmiterea la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” de către unitățile de recrutare a tabelului nominal cu candidații care au depus dosar recrutare în volum complet, inclusiv copie cerere înscriere și documente
  • 4-10 august 2022: procesarea informațiilor și repartizarea computerizată a candidaților pe centre zonale de selecție, la nivelul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza
  • 12-17 august 2022: transmiterea de către Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a formularelor și evidențelor necesare desfășurării probelor la centrele zonale de selecție
  • 19 august 2022: afișarea la sediul Academiei (inclusiv pe site-ul oficial al instituției) / la centrele zonale a listei candidaților la concursul de admitere și a sălilor unde se desfășoară proba de evaluare a performanței fizice
  • 22-28 august 2022: susținerea probei de evaluare a performanței fizice
  • 29 august 2022: afișarea listei candidaților pentru susținerea probelor scrise și repartiția acestora pe serii de concurs
  • 30-31 august 2022: susținerea probelor scrise
  • 1 septembrie 2022: afișarea rezultatelor provizorii la probele scrise
  • 1-2 septembrie 2022: depunerea contestațiilor la probele scrise – online la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”
  • 3-4 septembrie 2022: soluționarea contestațiilor la probele scrise (la sediul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”) și afișarea ierarhizării provizorii a candidaților după probele scrise
  • 6-29 septembrie 2022: examinarea medicală – candidații cuprinși în listele provizorii în categoria celor care au promovat proba scrisă după soluționarea contestațiilor se vor prezența la unitățile de recrutare în vederea întocmirii fișei medicale; transmiterea de către unitățile de recrutare a concluziilor examinării medicale
  • 30 septembrie 2022: afișarea rezultatelor definitive ale candidaților declarați „admis”
  • 1 octombrie 2022: prezentarea candidaților declarați „admis” în vederea înmatriculării

Cine se poate înscrie la Academia de Poliție, în 2022

La înscrierea la examenul de admitere în Academie de Poliție, candidații înscriși în 2022 primesc un cod unic de identificare, care va fi folosit pe întreaga procedura de concurs.

La învățământ cu frecvență se pot înscrie:

  • absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă
  • absolvenții studiilor efectuate în străînătate și recunoscute de către direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației

La forma de învățământ cu frecvență redusă, programul de studii universitare de licență „Ordine și siguranță publică” al Facultății de Poliție, pot participa:

– agenții/ subofițerii/ maiștrii militari din M.A.I.

Pentru specializările „Drept”, „Ordine și siguranță publică” și „Instalații pentru construcții – Pompieri” candidații pot participa la concursul de admitere la o singură specializare/program de studii universitare de licență din cadrul unei singure facultăți.

În sesiunea de admitere la programul de studii universitare de licență, specializarea ,,Drept”, formă de învățământ „la distanță”, din septembrie 2022 organizată de către Facultatea de Poliție, examenul se va desfășura sub forma unui concurs de dosare.

În această sesiune de admitere pentru programul de studii universitare de licență „Drept” – forma de învățământ „la distanță” (240 de credite de studii transferabile) sunt scoase la concurs doar locuri în regim cu taxă.

La admitere pot candida atât agenții de poliție/maiștri militari/subofițerii, cât și ofițeri de poliție/ofițeri, personal MAI, inclusiv absolvenți ai studiilor universitare în domeniul ordine și siguranță publică, care dețin autorizații de acces la informații clasificate.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun