UPDATE: Nicușor Dan află peste două săptămâni dacă pierde funcția de primar al Capitalei sau dacă ANI a greșit când l-a acuzat de incompatibilitate

UPDATE: Nicușor Dan află peste două săptămâni dacă pierde funcția de primar al Capitalei sau dacă ANI a greșit când l-a acuzat de incompatibilitate
Publicat: 08/10/2024, 21:18
Actualizat: 08/10/2024, 21:20

După ce inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că primarul general Nicușor Dan se face vinovat de mai multe fapte care încalcă legislația privind incompatibilitățile și conflictul de interese, edilul Capitalei a contraatacat în instanță și a contestat raportul devastator întocmit de ANI. 

Nicușor Dan le cere judecătorilor anularea raportului în care ANI îl acuză de incompatibilitate și conflict de interese, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție  (ICCJ) ar fi trebuit să dea verdictul marți, 8 octombrie 2024.

UPDATE: Cei trei judecători din completul de la ICCJ care judecă recursul în dosarul lui Nicușor Dan cu Agenția Națională de Integritate au anunțat că amână pronunţarea la data de 22 octombrie 2024.

Este pentru a doua oară când judecătorii ICCJ amână pronunțarea unei decizii definitive în acest dosar, după ce în 24 septembrie, când au finalizat judecata, au anunțat că soluția va fi dată în 8 octombrie.

Știrea inițială:

  • Inspectorii ANI au avertizat că Nicușor Dan a acționat dincolo de lege.
  • Potrivit raportului întocmit de ANI, Nicușor Dan a îndeplinit, în același timp, funcția de primar general al Bucureștiului, precum și pe cea de director general al mai multor servicii din subordinea sa, respectiv Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Centrul Cultural Expo Arte, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Administrația Străzilor București. (mai multe detalii punctuale AICI)
  • Inspectorii ANI au constatat că Nicușor Dan a întocmit acte în conflict de interese întrucât, din postura de incompatibilitate anterior menționată, a semnat documente specifice respectivelor funcții. (alte informații AICI)
  • ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicate lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

În 23 septembrie 2024, ICCJ a admis „declaraţia de abţinere formulată de doamna judecător Păun Luiza Maria de la soluţionarea dosarului nr. 1409/2/2023 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal, cu termen de judecată la 24 septembrie 2024”. Din acest motiv, judecata s-a amânat la acel termen, iar marți, un alt magistrat va analiza contestația formulată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și va da o soluție definitivă în dosarul cu ANI.

Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a contestat mai întâi la Curtea de Apel București raportul de evaluare al ANI din 15 februarie 2023.

Judecata a început în iunie 2023, iar trei luni mai târziu, în 21 septembrie, magistrații de la Curtea de Apel București i-au admis cererea și au dispus anularea în parte a raportului de evaluare al ANI în care se arăta că primarul general al Capitalei a fost în incompatibilitate şi în conflict de interese.

Nicușor Dan ceruse să se constate și că sesizarea făcută de ANI la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea unor posibile fapte de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane s-a făcut nelegal, însă judecătorii Curții de Apel București i-au respins solicitarea.

”Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, potrivit deciziei din 21 septembrie 2023.

Decizia a fost contestată atât de Agenția Națională de Integritate, cât și de Nicușor Dan, care nu a obținut la Curtea de Apel București și retragerea sesizării Parchetului în cazul său.

Dosarul, ajuns la începutul lunii noiembrie 2023 pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, ar urma să se finalizeze marți 8 octombrie cu decizia definitivă.

ANI a sesizat Parchetul: „Nicușor Dan, abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”

ANI a solicitat în sesizarea trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă verificări cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de Nicușor Dan a infracțiunii de „abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal”.

„… amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel (n.red. – una dintre amenzile pe care Nicușor Dan le-a primit din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru că nu emis, în termenul prăvăzut de lege, o autorizație de construire) a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

În perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, au scris inspectorii ANI în raportul de evaluare din februarie 2023.

Nicușor Dan ar putea să fie lovit de un adevărat „tsunami” și să piardă funcția de primar general

În situația în care judecătorii ICCJ vor menține decizia Curții de Apel București, Nicușor Dan rămâne în continuare în funcție, raportul ANI privind incompatibilitatea și conflictul de interese va fi anulat și nu va mai produce efecte administrative. Va rămâne însă la Parchetul instanței supreme dosarul în care se fac verificări privind suspiciunile de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, unde anchetatorii vor concluziona dacă încep urmărirea penală a primarului general sau dacă faptele nu există și dosarul se clasează.

Dacă magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu-i vor da dreptate lui Nicușor Dan și nu vor anula raportul ANI, edilul s-ar putea afla în fața unei adevărate catastrofe.

Potrivit surselor juridice contactate de Gândul, „fapta lui Nicușor Dan, de a îndeplini atribuții specifice directorilor generali din subordinea sa, încalcă prevederile art. 87 alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Art. 87.

(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general (…) al municipiului București, (…) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

d) funcția de (…) director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie (…) la regiile autonome de interes naţional, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice(…)”.

Prin semnarea documentelor în calitate de director general al acestor instituții, calitate pe care și-a asumat-o, și-a însușit-o și în numele căreia a semnat, în mod evident este împlinită cerința normei legale.

Pe scurt, obligația Primarului General de a numi persoane în posturile de conducere ale acestor instituții nu poate fi confundată sub nicio formă cu dreptul lui Nicușor Dan de a-și aroga drepturile și atribuțiile acestor persoane.

Prin absurd, dacă s-ar implementa raționamentul propus de Nicușor Dan, acesta ar putea să-și însușească toate drepturile și toate atribuțiile tuturor funcționarilor publici din subordinea sa. Acum, Nicușor Dan este îngrozit că și-ar putea pierde mandatul”, au mai precizat surse juridice, pentru Gândul.

Nicușor Dan își poate pierde și „aura de invincibilitate”

Dacă Nicușor Dan pierde „războiul” cu ANI, situația devine dramatică pentru edilul-șef al Capitalei, pentru că perspectiva unei înfrângeri finale în instanță i-ar distruge aura de invincibilitate cu care se afișează în public după ce a câștigat cel de-al doilea mandat de primar general.

În situația în care Înalta Curte de Casație și Justiție menține valabilitatea raportului ANI, Nicușor Dan nu numai că nu mai poate continua tot acest „spectacol” pe care îl pune în scenă de mai bine de patru ani, dar inclusiv funcția de primar general i-ar fi periclitată.

Potrivit art. 160 din Codul Administrativ:

(1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: (…)

b) constatarea și sancționarea, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, a unei stări de incompatibilitate;

(3) Data încetării de drept a mandatului în cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), în situația în care legalitatea raportului de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate nu a fost contestată, este data expirării perioadei în care primarul are dreptul să conteste raportul de evaluare, în condițiile legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

(4) În situația în care este contestată legalitatea actului prevăzut la alin. (3), data încetării de drept a mandatului este data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Totuși, indiferent de decizia ICCJ, sesizarea ANI către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va rămâne o altă „Sabie a lui Damocles” deasupra capului lui Nicușor Dan.

Nicușor Dan a plătit din bugetul Municipiului București toate amenzile care i-au fost aplicate de către ISC pe „persoană fizică”

Gândul a descoperit că există nu mai puțin de 68 de dosare în care Nicușor Dan urmărește anularea unor procese verbale prin care Inspectoratul de Stat în Construcții l-a sancționat. (lista proceselor lui Nicușor Dan cu ISC poate fi parcursă, integral, AICI)

Concluzia este una de-a dreptul alarmantă.

  • Nicușor Dan a plătit din bugetul Municipiului București toate amenzile care i-au fost aplicate de către ISC-IRCBI pe „persoană fizică”.
  • Cuantumul prejudiciului din cele 68 dosare este de peste 500.000 de lei.
  • În plus, deși în unele cazuri plângerile contravenționale au fost admise, instanțele au refuzat solicitarea privind restituirea contravalorii tuturor amenzilor achitate din bani publici, deci amenzile plătite din bani publici pentru faptele personale ale lui Nicușor Dan rămân… plătite.
  • În astfel de condiții, se poate spune că Nicușor Dan scapă „basma curată”, numai că gaura la bugetul public rămâne.
  • În toate dosarele judecate, Nicușor Dan a fost reprezentat prin avocat.

Se pune, bineînțeles, și întrebarea firească dacă avocații care l-au reprezentat pe Nicușor Dan în procese au fost plătiți, și ei, din bugetul Municipiului București.


CITEȘTE ȘI:

Când ajunge Nicușor Dan în fața instanței pentru AMENDA de 35 milioane de euro în ”CAZUL IOR”, pentru care a făcut presiuni. ”Asta o să aibă urmări!”

Un avocat dezvăluie METODA prin care Nicușor Dan TERGIVERSEAZĂ soluționarea litigiilor: „Am cerut să fie amendat pentru abuz de drept procesual”

Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”

Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”

Nicușor Dan, pus la colț în CGMB pentru că plătește din bani publici AMENZI primite ca persoană fizică. Avocat: „Minte consilierii și opinia publică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Scrisoarea tulburătoare a unui actor către mama sa: „Cred că e prima oară când mă...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
Armand Gosu, despre alegeri: România este în pericol, s-ar putea să ne trezim în afara...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Ce semnificație are „brain rot”, ales cuvântul anului 2024 de către Oxford University Press! Ce...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Se va încheia! Călin Georgescu a făcut anunțul serii pentru români
Românii au strict interzis. Se lasă cu amenzi grele
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere...