Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe, eliberate gratuit de medicii de familie. Ce precizări face CNAS

Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe, eliberate gratuit de medicii de familie. Ce precizări face CNAS
Publicat: 08/09/2023, 14:15
Actualizat: 08/09/2023, 14:17

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, vineri, că adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe, la începutul noului an școlar, se eliberează gratuit în cabinetele medicilor de familie. Același lucru se aplică și în cazul avizelor epidemiologice, fişelor medicale, precum şi a altor documente.

„Dragi părinți și tutori, suntem aici pentru a vă reaminti că medicul de familie vă poate ajuta în multe moduri în ceea ce privește sănătatea copiilor voștri! Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie să le fie un partener de încredere!”, a transmis Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Adeverințele eliberate gratuit de medicii de familie constau în:

  • adeverințe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri;
  • acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecție specială, în conformitate cu legea;
  • adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unitățile de învățământ;
  • dovada de (re)vaccinare;
  • avizul epidemiologic;
  • fișa medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap.

Ministerul Sănătății informează că adeverințele medicale pentru copii – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări – sunt necesare numai la înscrierea unui nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a, nefiind necesar ca ceilalți copii să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începerea noului an școlar.

De asemenea, instituția precizează că lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov susține că la înscrierea în creșă/grădiniță este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate și modelul din Anexa nr. 16.1, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2, eliberată de medicul de familie.

Atât la înscrierea în clasa pregătitoare, cât și la cea în clasa a IX-a, dacă minorul a frecventat o grădiniță/școală în care există cabinet medical școlar, este necesară fișa medicală de la grădiniță/școală și adeverința medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3, eliberate de medicul școlar al grădiniței/școlii frecventate. În caz contrar, este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu dovada de vaccinare a copilului, eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului între diferite unități de învățământ, dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu, trebuie prezentată fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă, eliberată de medicul școlar, în caz contrar fiind nevoie doar de adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu dovada de vaccinare a copilului, eliberată de medicul de familie.

Totodată, este menționat faptul că antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor nu li se va solicita aviz epidemiologic, la revenirea din vacanțe.

De asemenea, în mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice în unitățile de învățământ preuniversitar, asistența medicală prevăzută la alin. (1) se realizează prin medicii de medicină de familie/generală și medicii stomatologi din localitățile respective sau din localități apropiate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

CNAS: Pacienții cu arsuri vor beneficia de noi servicii gratuite

Ministrul Sănătății, despre reorganizarea CNAS: ”O situaţie concurenţială poate duce la îmbunătăţirea serviciilor”

Vești BUNE pentru milioane de români! Vor beneficia de analize medicale gratuite de la 1 iulie

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji