Administrația Națională a Penitenciarelor, despre cazul lui RUDEL OBREJA: „A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală”

Administrația Națională a Penitenciarelor, despre cazul lui RUDEL OBREJA: „A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală”
Rudel Obreja
Publicat: 14/03/2023, 20:58
Actualizat: 14/03/2023, 21:03

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis, marți, un comunicat prin intermediul căruia explică unele aspecte legate de cazul lui Rudel Obreja.

Precizările vin după ce fiica fostului pugilist a adus mai multe auzații la adresa conducerii ANP.

„Având în vedere readucerea în atenția opiniei publice a cazului unei foste persoane private de libertate aflată în întreruperea executării pedepsei pe motive medicale din iulie 2022, și care, din nefericire, a decedat în data de 12 martie 2023 la domiciliu, precum și reiterarea acuzațiilor nefondate privind refuzul acordării drepturilor de care aceasta ar fi beneficiat conform legii, pentru informarea corectă a publicului, Administrația Națională a Penitenciarelor face următoarele precizări:

1) Dreptul la asistență medicală al oricărei persoane custodiate este garantat și asigurat la nivelul fiecărei unități de detenție, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situația o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigațiilor și a consultațiilor medicale de specialitate la unități spitalicești din rețeaua proprie sau din rețeaua Ministerului Sănătății. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă.

2) Persoana în cauză a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistență medicală, tratament și îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din rețeaua Ministerului Sănătății. Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activități lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecțiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică. Acest fapt este indicat și de verificările instituționale întreprinse în acea perioadă.

3) Verificări instituționale pe linie medicală au reliefat faptul că procedurile și cutuma medicală au fost respectate, ca în orice altă unitate sanitară.

4) Corpul medical format din 191 de medici a acordat anul trecut 1.1 milioane de servicii medicale. Volumul de muncă este foarte ridicat iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin și degradări ale stării de sănătate sau decese.

5) La momentul anului 2022, când acest caz a fost adus în atenția opinie publice, A.N.P. a organizat imediat «Ziua porților deschise». Câțiva membri ai presei au răspuns invitației. În rest, interesul a foarte scăzut, inclusiv din partea postului de televiziune Realitatea Plus.

6) Sistemul penitenciar românesc se confruntă în continuare cu fenomenul supraaglomerării și al infrastructurii precare, însă se fac eforturi susținute pe toate liniile. În 2022 s-a apelat la firme private (sunt trei locații puse în funcțiune, vor mai urma și altele), la împrumuturi externe – 180 mil Euro pentru două noi penitenciare a căror construcție va începe anul aceasta. În ultimii doi ani au fost date în folosință aproape 1000 de noi locuri, iar anul acesta vor mai urma încă 1200.

7) Toate eforturile depuse de ANP în vederea asigurării tuturor drepturilor persoanelor aflate în custodie, a ralierii la standardele europene în materie execuțional-penală, precum și rezultatele concrete și obiectivele instituționale, au fost reliefate în cadrul ședinței publice de prezentare a Raportului de activitate pentru anul 2022, care a avut loc în data de 9 martie 2023, și pot fi consultate pe website-ul instituției, accesând link-ul anp.gov.ro.

8) Decesul oricărei persoane, cu atât mai mult cu cât a fost supusă unui regim privativ de libertate este o tragedie și, pe această cale, transmitem condoleanțe familiei îndoliate”.

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a murit pe 12 martie, la vârsta de 57 de ani. Acesta suferea de cancer şi fusese eliberat din închisoare pentru a se trata.

Din nefericire, starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid și era deja de nerecunoscut.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?