Administratorul judiciar al ELCEN acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile bucureștenilor

Administratorul judiciar al ELCEN acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile bucureștenilor
Sursa foto: sierraquadrant.ro/ Caracter ilustrativ
Publicat: 25/03/2022, 12:09

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă, avertizând că poate intra în faliment. Rezultatul ar fi pierderea bonusului de cogenerare și scumpirea facturilor bucureştenilor cu până la 80 milioane lei/lună, potrivit unui comunicat de presă al ELCEN, citat de news.ro.

„Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a contestat în instanţă raportul Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin care a fost constatată achitarea integrală a creanţelor istorice si curente scadente şi care urma să conducă la o sentinţă de încheiere a procedurii de ieşire din insolvenţă. Acţiunea PMB anulează de facto ieşirea din insolvenţă ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultăţile financiare redevin o certitudine. Decizia primarului Nicuşor Dan de a bloca ieşirea din insolvenţă a ELCEN este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta survine la scurt timp după ce PMB a blocat de asemenea realizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) prin refuzul de a finaliza achiziţia ELCEN, după ce îşi exprimase oficial intenţia de achiziţie”, susţine administratorul judiciar al ELCEN.

Motivul care stă la baza contestaţiei este „o presupusă creanţă a ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanţa de judecată”.

„În cazul în care PMB nu va transfera costul către consumatorul final şi nici nu va subvenţiona acest cost, alegând varianta acumulării de datorii, dificultăţile financiare ale ELCEN pot duce inclusiv la faliment. Începând cu modalitatea prin care PMB a decis să iasă din negocierile pentru achiziţia ELCEN, respectiv prin întreruperea abruptă a comunicărilor oficiale exact înainte de finalizare şi fără a invoca vreun motiv, continuând cu această ultimă acţiune care se bazează pe un raţionament juridic invalidat deja de judecător, apreciem că a venit momentul să solicităm conducerii Primăriei explicaţii oficiale şi mai ales publice legate de motivele reale care stau în spatele acestor acţiuni”, mai susţine administratorul judiciar.

Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, a spus că se așteptau la decizia judecătorului de confirmare a ieşirii din insolvenţă, după ce au achitat absolut toate creanţele şi n-au avut obiecţii de la niciun creditor, potrivit acestuia.

„Ne-am trezit cu această contestaţie venită pe ultima sută de metri prin care Primăria efectiv distruge tot ce-am construit împreună cu echipa de la ELCEN. Cel mai indignat sunt de faptul că, sublinez acest lucru, primarul Nicuşor Dan a acţionat din nou într-o manieră complet neprofesionistă. Nu pot scăpa de senzaţia că parcă au urmărit cu rea voinţă să facă orice pentru a duce ELCEN în faliment. Cum işi poate explica cineva faptul că PMB anunţă intenţia de achiziţie, noi ne apucăm de lucru, actualizăm valorea de evaluare a patrimoniului ELCEN cu noi costuri, facem chiar şi testul creditorului privat prudent, şi ne trezim că, exact în momentul în care puteau să facă dovadă sursei de finanţare şi să preia ELCEN, pur şi simplu nu mai răspund la adresele noastre oficiale? Şi, după acest comportament inexplicabil ne trezim că ne blochează şi ieşirea din insolvenţă, ei având în continuare facturi neplătite către ELCEN”, a declarat Ovidiu Neacşu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care...
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Cum încearcă firmele din Coreea de Sud să crească natalitatea țării?