Administratorul judiciar al ELCEN acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile bucureștenilor

Administratorul judiciar al ELCEN acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă. Ce s-ar putea întâmpla cu facturile bucureștenilor
Sursa foto: sierraquadrant.ro/ Caracter ilustrativ
Publicat: 25/03/2022, 12:09

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă, avertizând că poate intra în faliment. Rezultatul ar fi pierderea bonusului de cogenerare și scumpirea facturilor bucureştenilor cu până la 80 milioane lei/lună, potrivit unui comunicat de presă al ELCEN, citat de news.ro.

„Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a contestat în instanţă raportul Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin care a fost constatată achitarea integrală a creanţelor istorice si curente scadente şi care urma să conducă la o sentinţă de încheiere a procedurii de ieşire din insolvenţă. Acţiunea PMB anulează de facto ieşirea din insolvenţă ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultăţile financiare redevin o certitudine. Decizia primarului Nicuşor Dan de a bloca ieşirea din insolvenţă a ELCEN este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta survine la scurt timp după ce PMB a blocat de asemenea realizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) prin refuzul de a finaliza achiziţia ELCEN, după ce îşi exprimase oficial intenţia de achiziţie”, susţine administratorul judiciar al ELCEN.

Motivul care stă la baza contestaţiei este „o presupusă creanţă a ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanţa de judecată”.

„În cazul în care PMB nu va transfera costul către consumatorul final şi nici nu va subvenţiona acest cost, alegând varianta acumulării de datorii, dificultăţile financiare ale ELCEN pot duce inclusiv la faliment. Începând cu modalitatea prin care PMB a decis să iasă din negocierile pentru achiziţia ELCEN, respectiv prin întreruperea abruptă a comunicărilor oficiale exact înainte de finalizare şi fără a invoca vreun motiv, continuând cu această ultimă acţiune care se bazează pe un raţionament juridic invalidat deja de judecător, apreciem că a venit momentul să solicităm conducerii Primăriei explicaţii oficiale şi mai ales publice legate de motivele reale care stau în spatele acestor acţiuni”, mai susţine administratorul judiciar.

Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, a spus că se așteptau la decizia judecătorului de confirmare a ieşirii din insolvenţă, după ce au achitat absolut toate creanţele şi n-au avut obiecţii de la niciun creditor, potrivit acestuia.

„Ne-am trezit cu această contestaţie venită pe ultima sută de metri prin care Primăria efectiv distruge tot ce-am construit împreună cu echipa de la ELCEN. Cel mai indignat sunt de faptul că, sublinez acest lucru, primarul Nicuşor Dan a acţionat din nou într-o manieră complet neprofesionistă. Nu pot scăpa de senzaţia că parcă au urmărit cu rea voinţă să facă orice pentru a duce ELCEN în faliment. Cum işi poate explica cineva faptul că PMB anunţă intenţia de achiziţie, noi ne apucăm de lucru, actualizăm valorea de evaluare a patrimoniului ELCEN cu noi costuri, facem chiar şi testul creditorului privat prudent, şi ne trezim că, exact în momentul în care puteau să facă dovadă sursei de finanţare şi să preia ELCEN, pur şi simplu nu mai răspund la adresele noastre oficiale? Şi, după acest comportament inexplicabil ne trezim că ne blochează şi ieşirea din insolvenţă, ei având în continuare facturi neplătite către ELCEN”, a declarat Ovidiu Neacşu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York