Adrian Câciu: Impozitarea multinaționalelor, implementată de România din 2023. Ce companii sunt vizate

Adrian Câciu: Impozitarea multinaționalelor, implementată de România din 2023. Ce companii sunt vizate
Câciu îi răspunde lui Cîțu: Nu e risc de recesiune. De unde îngrijorarea? Anul trecut nu a lăsat în buget bani de pensii și salarii / Adrian Câciu, ministrul Finanțelor
Publicat: 18/01/2022, 16:14

Adoptarea și implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregãti toate mãsurile necesare implementãrii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

La reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) s-a discutat despre propunerea de Directivã privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE.

“Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor”, spune Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

”România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Conform comunicatului, miniștrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență și au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertã 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creșterii Durabile 2022 și Recomandarea pentru politica economicã a zonei euro 2022. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022.