Prima pagină » Actualitate » Profesor dr. Adrian Streinu Cercel: ”Un popor care nu este educat și nu are un sistem de SĂNĂTATE puternic, este un popor slab”

Profesor dr. Adrian Streinu Cercel: ”Un popor care nu este educat și nu are un sistem de SĂNĂTATE puternic, este un popor slab”

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel vorbește, la Gândul Exclusiv, despre problemele din sistemul sanitar

Discuțiile legate de efectele ”Ordonanței Trenuleț” continuă să fie aprinse, inclusiv în rândurile personalului medical. Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice, iar Guvernul este cel care răspunde de modul în care este organizat și în care funcționează sistemul medical. Din păcate, în acest domeniu, încă mai există probleme, unele destul de grave, care au rămas nesoluționate.

Chiar dacă medicilor li s-au mărit salariile în urmă cu câțiva ani pentru a stopa migrarea lor în alte state unde recompensa profesiei era la un nivel mult mai înalt, personalul medical se confruntă, în multe locuri din țară, cu echipamente și aparatură depășite, lipsă de materiale sanitare, condiții de muncă necorespunzătoare desfășurării actului medical de cea mai bună calitate. Încă se mai caută soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 stabilește anumite priorități, precum îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, reducerea ratelor de mortalitate acuzate de bolile transmisibile și netransmisibile, dar și creșterea eficienței furnizării serviciilor medicale. Mai sunt destule de făcut până ce sistemul sanitar din România va ajunge la performanța dorită.

“A căzut Cortina și s-a ales praful! Nu creăm venituri, n-avem resurse”

Invitat la Gândul Exclusiv, profesorul universitar doctor Adrian Streinu Cercel, parlamentar și președinte al Comisiei de sănătate din Senat, a fost întrebat cum ar putea fi redresat sistemul sanitar, de vreme ce există multe obstacole greu de depășit, începând cu problemele angajaților din Serviciul de Ambulanță și birocrația cu care se luptă în fiecare zi cadrele medicale și medicii de familie.

“Foarte bună întrebarea, dar în același timp e și foarte grea. Și vă dau un contra-exemplu. Premierul Marcel Ciolacu a venit cu un program de reindustrializare. Ați văzut pe cineva să vorbească de el? Fără reindustrializare, ca să ne lămurim, nu creăm job-uri, nu creăm venituri. Nu creăm venituri, n-avem resurse. N-avem resurse, putem să discutăm noi până poimâine că tot acolo vor rămâne. Deci, ideea de bază este să ne întoarcem la reindustrializare.

Uitați-vă ce s-a întâmplat pe vremuri, că iarăși uităm istoria, nu ne uităm deloc la ce s-a întâmplat. S-a dezvoltat sistemul, a ajuns într-o fază critică, nu s-a mai dezvoltat și a rămas în stadiul ăla. Dar cu stadiul ăla s-au achitat datoriile României și lumea nu mai spune că, atunci când am trecut în 1990, aveam niște miliarde de dolari în conturile noastre pe spezele noastre. Adevărat, nu trebuie să repetăm ultima parte, dar trebuie să repetăm perioada în care era pe dezvoltare.

Eu am făcut liceul de limbă franceză. Făcând liceul de limbă franceză, aveam zece ore de franceză pe săptămână și pe vremea aia aveam casetofoane cu căști, discuri. Le aveam și urma să ne ducem la Paris – pe care îl cunoșteam mai bine din ceea ce învățasem decât Bucureștiul – ca să vedem ce și cum. Pe urmă a căzut Cortina și s-a ales praful. Aia a fost o perioadă foarte bună pentru români. Acea perioadă trebuie să o reevaluăm noi și să o punem într-un context nou, pentru că avem cu ce. Acum avem granițe libere. Studenții noștri se duc prin transfer unde vor ei să învețe, doar să învețe. Și ei învață, alții însă nu învață”, a spus Adrian Streinu Cercel.

“Am trăit și în regimul comunist, și în actuala structură societală. Diferențele sunt enorme”

Profesorul dr. Adrian Streinu-Cercel a făcut un “screening” al societății românești, în interiorul căreia s-a instalat haosul generat de anularea alegerilor prezidențiale din 2024, de tensiuni între simpatizanții unuia sau altuia dintre candidați sau partide, de percepții greșite, multă manipulare și o stare generală de tensiune cauzată de frustrări și dorința de schimbare cu oricine sau orice altceva, indiferent de consecințe.

“Eu nu știu ce înseamnă schimbare totală, pentru că sunt o persoană care a trăit și în regimul comunist și a trăit și în actuala structură societală, ca să zic așa. Diferențele sunt enorme. Înainte vreme, toată lumea era la fel și toată lumea se bucura că vecinul nu are mai mult. Asta e realitatea. Și ăsta era nivelul. Acum, fiecare a încercat să-și croiască un drum. Ce facem? Îi oprim pe cei care și-au creat un drum ca să ne întoarcem? La ce? Pentru că dacă vă uitați la ce se întâmplă la nivel de Europa, sunt o serie de persoane care s-au dus și-au muncit în Europa, iar acum se întorc în țară și nu mai au nimic, și atunci trebuie să își reclădească ceva, în așa fel încât să se simtă confortabil la ei în țară”, a afirmat senatorul.

În opinia profesorului Adrian Streinu Cercel, marea bubă a societății este legată de învățământ și de educație.

“Un popor care nu este educat și nu are un sistem de sănătate puternic, este un popor slab. Un popor care este educat, n-are nevoie de nimeni altcineva care să-i spună ce să facă. Deci, dacă eu mă apuc și îl educ pe ăla micu de la grădiniță și până-și termină facultatea cu tot ce-i trebuie, inclusiv componenta de istorie, care trebuie spusă clar și revenit asupra ei 24 din 24 de ore, ca să nu repetăm greșelile, n-are nevoie de nimic. Eu sunt obligat să-i pun un cadru legislativ în care el să se dezvolte și la revedere”, a subliniat Adrian Streinu Cercel.

“În România, studenții au încă acces la patul pacientului. Ceea ce e uau”

La această oră, învățământul universitar nu acoperă deficitul de personal specializat din unitățile medicale. Mai mult, există păreri legate de standardul calitativ al actualei generații de absolvenți de Medicină și de pasiunea pentru profesia de medic, care par să se fi diminuat. Totuși, în opinia prof. dr. Adrian Streinu Cercel, nu poate fi făcută o astfel de comparație.

“Nu există o astfel de comparație. Sunt generații și generații. Sunt generații care stau cu gura căscată să audă și să priceapă tot și sunt generații care sunt mai pe lentoare. Întotdeauna a fost așa. De-aia sunt generații cu vârfuri și generații care nu sunt cu vârfuri, dar asta este mai puțin important. Important e că sistemul de învățământ medical s-a dezvoltat foarte mult, mai ales pe baza centrelor vechi, tradiționale, ca să spun așa.

Și uitați-vă că sunt o serie de studenți care vin din alte țări, din state membre, care vor să facă Medicina în România, pentru că în România încă au acces la patul pacientului. Ceea ce este uau! Este mană cerească, pentru că una este să vezi și să simți un ficat și alta este să te uiți doar la ecografie”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Revenirea la sistemul repartițiilor după absolvirea facultății nu mai este unul de actualitate, a subliniat profesorul universitar dr. Adrian Streinu-Cercel, în interviul de la Gândul Exclusiv.

“Ăla a fost un sistem foarte bun la vremea respectivă, pentru că asigura toate nivelurile cu asistență medicală. Nu se mai poate face așa ceva în momentul de față”.

„Trebuie să găsim un design la un sistem de sănătate care să răspundă la aceste solicitări”

Majoritatea absolvenților facultăților de Medicină se înghesuie să ajungă în marile centre universitare, în marile spitale, astfel că s-a creat, în timp, un deficit major de medici specialiști în orașele mici și în mediul rural. Ce este de făcut?

“De aia trebuie să găsim un design la un sistem de sănătate care să răspundă la aceste solicitări. Asta înseamnă că trebuie să ne folosim de toate sistemele de transport rapide între o localitate și respectiv unitate medicală specializată. Uitați-vă că media dă tot felul de exemple că s-a întâmplat nu știu ce nenorocire într-un loc, că s-a mai întâmplat nu știu ce nenorocire în alt loc. Ele se vor întâmpla până când nu vom reașeza lucrurile, dar folosindu-ne de tehnologie. Tehnologia este cea care ne va da o soluție la ce putem face de azi pe mâine”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Ce impact are ”Ordonanța Trenuleț” asupra personalului medical din spitale

”Ordonanța Trenuleț”, care a creat valuri de nemulțumire în rândul cadrelor medicale în România, a fost catalogată de sindicaliștii din sistemul sanitar drept una catastrofică, în condițiile în care unitățile sanitare suferă de deficit cronic de personal, iar o blocare, fie ea și temporară, a angajărilor ar produce destul de multe dezechilibre.

Întrebat dacă personalul medical din Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” este dezamăgit, la rândul lui, de această ordonanță, Adrian Streinu Cercel a dat un răspuns legat, mai degrabă, de principii, caracter și menirea profesiei.

„Nu știu dacă este dezamăgit sau nu (personalul medicial – n.red.), pentru că noi am mai trecut prin situații din acestea. Noi nu facem medicină pentru bani, în esență, ca să ne lămurim. Dacă ar fi doar pentru bani, să știți că s-ar fi desființat toate spitalele din România. Însă, în momentul în care te apuci să faci medicină, cred că ai ceva în plus, și anume ai dragostea față de oameni, pe care încerci să-i ajuți la maximul posibil. Gândiți-vă că au fost situații în care noi am rămas aici cu sporurile plafonate, pentru că ținem de Ministerul Sănătății și, dintr-un cuantum, avem dreptul să dăm din bugetul nostru până la 31%, pe când alte unități spitalicești care țin de primării au primit sporuri de până la 80-85%. Și oamenii nu au plecat din spital, aia vreau să vă spun. Deci nu au alergat strict după bani. Și cred că știți că în ”Matei Balș”, cel puțin, nivelul de acordare a serviciilor medicale este unul de top”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, care a fost timp de 26 de ani, până în 2000, managerul Institutului ”Matei Balș”.

Ce este apa? De la versiunea lui Călin Georgescu la explicația prof. dr. Adrian Streinu Cercel

„Nu știm ce este apa. H2O nu înseamnă nimic. Apa are o memorie, iar prin poluare distrugem sufletul. Apa este vie și ne transmite mesaje, dar noi nu știm să le ascultăm. Apa este cheia vieții, dar înțeleasă greșit. Este energia subtilă care leagă spiritul de materie”, este una dintre declarațiile făcute de Călin Georgescu de la “catedra” de candidat la prezidențiale.

Am vrut să aflăm de la prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel care este părerea sa despre această explicație bulversantă, catalogată de mulți specialiști drept pseudo-știință.

“Vedeți cum sunteți? Noi știm ce este apa, dar știm în același timp că, dacă ne uităm pe harta României, vedem că nu există apă care să o ia spre Dunăre și să nu fie poluată. Și asta este realitatea. Înainte, când eram eu la țară, când eram mic, se spunea că apa care trece peste trei pietre poate fi băută. Acum, nu mai e așa. Uitați-vă ce se întâmplă în Marea Neagră, unde se scufundă vasele  alea de parcă ar fi nu știu ce și poluează la greu. Totul înseamnă un preț și prețul ăla îl plătim noi prin sănătatea noastră. Noi ajungem să introducem în corpul nostru, prin peștii pe care îi luăm din mare, tot felul de trăsnăi.

Deci, nu m-aș uita la această afirmație, care este una care nu are nicio legătură cu lumea în care trăim, dar care… Știm ce este apa, este H2O.  Știm să facem hidroliza apei… Adică haideți să ne întoarcem puțin la cartea de chimie și, respectiv, la fizica de clasa a V-a”, a răspuns Adrian Streinu Cercel.

„Din medicina alternativă trebuie să luăm ce știu foarte bine chinezii”

Sistemul de sănătate în care medicii, asistentele, farmaciștii și alți profesioniști din domeniul sănătății sunt autorizați să practice și să trateze simptomele și bolile este denumit generic și medicină alopată. Medicii alopați și alți profesioniști din domeniul sănătății folosesc o serie de tratamente pentru a trata infecțiile, bolile. În același timp, multe persoane preferă medicina alternativă celei alopate. Așadar, medicina alternativă este o alternativă la medicina alopată? Răspunsul prof. dr. Adrian Streinu Cercel este categoric, acesta explicând, în interviul la Gândul Exclusiv, cum trebuie abordată medicina alternativă.

“Nu este o alternativă. Medicina alternativă este un apendice, dacă vreți, al medicinei pe care o facem noi, alopate, în sensul că din medicina alternativă trebuie să luăm ce știu foarte bine chinezii. De exemplu, chinezii știu foarte bine și folosesc traiectele nervoase, care conduc o serie de impulsuri electrice. Până la una, alta, ele pot să aducă un beneficiu imediat pentru cei care nu sunt de intervenții chirurgicale, de exemplu.

Vă mai dau așa un exemplu: sistemele din fizioterapie care au o componentă științifică, de biofizică, extraordinar de mare. Ele trebuie folosite înainte să ajungem să dăm medicamente, pentru că, eu fiind terapeut, din punctul ăsta de vedere, mă abțin să dau medicamente. Și m-a învățat asta profesorul meu. Eram tânăr, eram la un salon, eram foarte mândru de ceea ce făcusem, pentru că aveam o doamnă care era în vârstă, avea cardiopatie ischemică, avea nu știu ce probleme de toleranță. Îi dădusem încă trei pastile de metoclopramid, de acum avea vreo 18 pastile. Profesorul a venit la vizită, mucalit cum era el, și zice: «Ce faceți, domnul doctor?» Păi ce să fac? Pacienta e așa, i-am dat aia, i-am dat aia. Și o întreabă pe pacientă: «Doamnă, aveți poftă de mâncare?» Da. «Și mai mâncați?» Da. Eu l-am întrebat: Dar de ce, domnul profesor? «Păi la câte drajeuri i-ai dat, nu ar mai trebui să mănânce». Și atunci am băgat la cap și am zis să o iau mai ușor cu pastilele, că nu este totul să dai pastile”, a explicat Adrian Streinu Cercel.


CITEȘTE ȘI:

Profesor dr. Adrian Streinu Cercel, despre efectele ”Ordonanței Trenuleț” și „poverile” din SĂNĂTATE. “Avem hiatusuri de tip leucemic”

Cercetător român la Oxford, despre PERICOLUL virusului HMPV din China: „Mai degrabă gripa de la noi ar trebui să fie factor de îngrijorare”

Alexandru Rafila despre listele de așteptare de câteva luni pentru o investigaţie decontată de CNAS: „În Uniunea Europeană sunt o realitate”

Cunoscut jurnalist de investigații, generația presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Guvernul dezbate astăzi măsurile fiscale. Bolojan se întâlnește cu sindicaliștii înainte de ședință
Digi24
De ce sunt de acord judecătorii ca Elena Udrea să iasă din închisoare cu doi ani mai devreme
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Cu soarta nu te pui. Motivul pentru care Diogo Jota nu a putut urca în avionul spre Liverpool, ci în mașina morții
Mediafax
Decizia privind controlul judiciar al lui Călin Georgescu, amânată pentru 7 iulie
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Antena 3
Cupola de foc de deasupra Europei se prăbușește. Vremea trece de la o extremă la alta: urmează furtuni, grindină și vijelii
Digi24
Crimă violentă într-un bloc din Brașov. Suspectul, prins de polițiști după o urmărire scurtă
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
DUBLĂ DETONARE în spațiu! Ce s-a întâmplat cu o stea?
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Evz.ro
Blocaj în sistemul de pensii. Plățile pe luna iulie, în pericol
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
Detalii cutremurătoare despre accidentul în care a murit Diogo Jota și fratele său. Este SFÂȘIETOR ce s-a aflat! Tragedia putea să fie evitată. Ce s-a întâmplat cu adevărat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Axl Rose: de la Welcome to the Jungle, la liniștea din Malibu. Solistul Guns N’ Roses. Traume timpurii și ascensiune fulminantă