Afacerea „Credit Suisse – UBS”, sub lupa procurorilor! Totul despre ANCHETA care aruncă în aer sistemul financiar-bancar din Elveția

Afacerea „Credit Suisse - UBS”, sub lupa procurorilor! Totul despre ANCHETA care aruncă în aer sistemul financiar-bancar din Elveția
Credit Suisse / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 02/04/2023, 22:25

Implicarea statului elvețian în povestea preluării Credit Suisse de către banca rivală UBS Group și povestea din spatele acestei afaceri au atras atenția Procuraturii Federale. O mega-anchetă a fost declanșată, iar ecoul poate zdruncina din temelii întreg sistemul financiar-bancar helvet.

Procurorii au deschis o investigaţie cu privire la preluarea Credit Suisse de către rivala gigantul UBS Group, o bancă rivală mult mai puternică.

Anunțul Financial Times cutremură, din nou, piața bancară.

Ce bănuieli au procurorii

Procuratura de la Berna va analiza posibila încălcare a legii de către oficialii guvernamentali, organismele de reglementare şi directorii celor două bănci. Toți aceștia au căzut de acord, la mijlocul lunii trecute, asupra unei preluări „în regim de urgenţă” a Credit Suisse de către UBS, pentru a evita o potenţială criză financiară cu efecte catastrofale.

„Biroul procurorului federal vrea să îşi îndeplinească în mod activ misiunea şi responsabilitatea de a contribui un centru financiar curat în Elveţia şi a pus la punct această monitorizare pentru a lua imediat acţiuni dacă vor exista situaţii care au legătură cu domeniul său de activitate”, a informat Procuratura din Berna într-un comunicat preluat de FT.

În urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elveţieni (3,3 miliarde de dolari), în cadrul unei tranzacţii puse la punct de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare. La momentul respectiv, s-a spus că fără această tranzacție tot sistemul financiar elvețian s-ar putea prăbuși.

Potrivit procurorului Stefan Blattler, există „numeroase aspecte ale unor evenimente din jurul Credit Suisse” care justifică o investigaţie şi care trebuie să fie analizate „pentru a identifica orice infracţiune care ar putea fi de competenţa procurorului”.

Societatea civilă, împotriva salvării Credit Suisse

„Căsătoria” forţată a Credit Suisse cu UBS a provocat numeroase critici în Elveţia, partidele politice cerând organizarea unei sesiuni speciale a Parlamentului în aprilie, când ar urma să fie supusă votului înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă.

De asemenea, sondajele de opinie arată că peste trei sferturi din elveţieni se opun acestei tranzacţii.

Noul grup format în urma uniunii Credit Suisse – UBS va da naştere unui gigant financiar cu active de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari şi peste 120.000 de angajaţi la nivel mondial.

Autorităţile elveţiene insistă că, având în vedere urgenţa cu care se derulau lucrurile la momentul respectiv, nu au avut de ales.

Credit Suisse a înregistrat o deteriorare dramatică a capacităţii sale de a accesa lichiditate în zilele de dinaintea cumpărării de către UBS. Potrivit ministrului elveţian de Finanţe, Karin Keller-Sutter, o preluare de către stat a Credit Suisse sau un proces de lichidare controlată nu erau alternative viabile având în vedere riscurile financiare inacceptabile pe care le-ar fi creat pentru contribuabili.

Acţionarii Credit Suisse, care nu vor primi decât 76 de centime pentru fiecare acţiune pe care o deţin la Credit Suisse, urmează să se reunească marţi, 4 aprilie, la Zurich, pentru Adunarea generală a băncii. Ulterior, acţionarii UBS se vor reuni şi ei, tot la Zurich.

Fuziunea UBS/Credit Suisse se va face fără aprobarea acţionarilor, autorităţile eliminând obligaţia de a-i consulta pe acţionari în numele interesului superior al stabilităţii pieţei financiare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare