AIEA: Nivelurile de radiații ale centralei nucleare de la Cernobîl sunt „anormale” după ce au preluat rușii controlul

AIEA: Nivelurile de radiații ale centralei nucleare de la Cernobîl sunt „anormale după ce au preluat rușii controlul
Publicat: 26/04/2022, 18:18
Actualizat: 26/04/2022, 18:43

Nivelurile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl după ocuparea zonei de către Rusia sunt „anormale”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică,  cu ocazia aniversării celei mai grave catastrofe nucleare din lume, informează AFP.

Astăzi, 26 aprilie, la aniversarea dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, o misiune de experți ai AIEA condusă de directorul general Rafael Mariano Grossi a sosit la centrala nucleară pentru a livra echipamente vitale și a efectua evaluări radiologice și de altă natură ale centralei care a fost controlată de trupele rusești timp de cinci săptămâni, până la 31 martie.

Alte misiuni suplimentare ale AIEA la această instalație și la alte instalații nucleare din Ucraina vor avea loc în săptămânile următoare, potrivit Ukrinform.

Ucraina a cerut AIEA să furnizeze echipamentul necesar pentru a menține funcționarea în siguranță a centralelor nucleare.

Rușii ar fi jefuit centrala nucleară de la Cernobîl înainte de a o părăsi, potrivit șefului Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune, Yevhen Kramarenko.

Noi imagini publicate de Armata Ucraineană arată că soldații ruși au săpat tranșee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în așa-numita Pădure Roșie, porțiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere.

Imaginile au fost filmate cu drona de armata ucraineană și difuzate pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, scrie CNN.

Trecerea tancurilor și săpăturile au răscolit pământul din zona considerată cea mai nesigură și e posibil ca soldații să fi avut o expunere semnificativă la radiaţii cât au stat acolo.

Trupele invadatoare au capturat centrala încă din prima zi, așadar au fost multă vreme staționate în acea zonă.

Au părăsit centrala abia pe 31 martie, după săptămâni bune, și s-au retras spre granița cu Belarus.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase