Prima pagină » Actualitate » Alegeri prezidențiale 2025: Românii din diaspora pot vota timp de trei zile. CALENDARUL complet și procedura de înscriere

Alegeri prezidențiale 2025: Românii din diaspora pot vota timp de trei zile. CALENDARUL complet și procedura de înscriere

Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025, atât în primul tur, programat pe 4 mai, cât și în al doilea tur, stabilit pentru 18 mai. 
Guvernul a aprobat, pe 28 ianuarie, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României din anul 2025.
Pentru a facilita accesul alegătorilor din diaspora, votul în străinătate va avea loc pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică.
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale începe pe 4 aprilie 2025 și se încheie pe 3 mai 2025, ora 7:00.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, vineri, 2 mai, toate cele 950 de secții de votare din afară vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției la ora 21:00.

Sâmbătă, 3 mai, programul va fi același ca în ziua precedentă, adică de la 7:00 la 21:00, orele locale.

Duminică, 4 mai, majoritatea celor 950 de secții de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile de votare se vor închide la ora 21:00 ora României. Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore.

Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).
  • în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);
  • în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;
  • Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);
  • Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);
  • Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);
  • Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);
  • SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale (dacă este cazul), calendarul este similar:

Vineri, 2 mai: prima zi a votării în străinătate – 7:00 – 21:00 (orele locale).

Sâmbătă, 3 mai: a doua zi a votării în străinătate – 7:00 – 21:00 (orele locale).

Duminică, 4 mai: a treia zi de vot în străinătate –  7:00 (ora locală) – ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

Cum se face înscrierea pentru a vota prin corespondenţă

Pentru alegerile prezidențiale 2025 se pot înscrie pentru a vota prin corespondență românii cu domiciliul sau reședința în străinătate și care vor să voteze la scrutinul programat în 4 mai și 18 mai. Înscrierea se face online, pe votstrainatate.ro.

Alegătorul care vrea să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze:

  • numele;
  • prenumele;
  • codul numeric personal;
  • adresa de domiciliu sau reşedinţă;
  • adresa de e-mail;
  • opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23:59.

Cererea de votare în străinătate la orice secție de vot la alegerile prezidențiale 2025 trebuie completată după aceleași cerințe, însă aici termenul limită este 4 martie 2025, ora 23:59. Indiferent de numărul înscrierilor, în diaspora vor fi 951 de secții de votare. Însă, în situația în care cel puțin 100 de cetățeni români din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități din diaspora se înscriu pentru a vota la o secție de votare, iar în zona lor nu există una, se poate decide înființarea uneia noi.

Calendarul complet al alegerilor prezidențiale din mai 2025 – AICI

Principalii candidați

Până în prezent, în competiția pentru Palatul Cotroceni și-au anunțat candidatura:

  • Nicușor Dan, primarul Capitalei, care candidează ca independent;
  • Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR;
  • Călin Georgescu, un alt candidat independent, ale cărui șanse depind de decizia Curții Constituționale privind validarea candidaturii sale;
  • În ceea ce privește AUR, George Simion a declarat că îl susține pe Georgescu, dar dacă CCR sau BEC resping candidatura acestuia, nu este exclus ca Simion să intre în cursă;
  • Primărița de la Câmpulung, Elena Lasconi, susținută de USR;
  • Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, candidează ca independent;
  • Fostă deputată între 2004 și 2008 și fostă jurnalistă la Realitatea TV, Lavinia Șandru va candida din partea Partidului Umanist Social Liberal.

CITEȘTE ȘI: 

Cum arată CALENDARUL prezidențialelor. Începe săptămâna în care Guvernul va oficializa datele pentru cele două tururi

PREZIDENȚIALE: Calendarul oficial și principalele etape / Când începe campania electorală și care sunt aspiranții pentru Cotroceni?

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și