UPDATE | Alegeri în Turcia. Erdogan are 49,4% din VOTURI, după numărarea a 99,4% din buletine / Cui îi va da voturile candidatul de pe locul trei

UPDATE | Alegeri în Turcia. Erdogan are 49,4% din VOTURI, după numărarea a 99,4% din buletine / Cui îi va da voturile candidatul de pe locul trei
Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu, rezultate strânse după numărătoarea a peste jumătate din voturi la alegerile prezidențiale din Turcia / Colaj foto
Publicat: 15/05/2023, 15:05
Actualizat: 15/05/2023, 15:47

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a întrunit aproximativ 52% din voturi, după numărarea a aproximativ jumătate din buletinele de vot în alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Turcia, potrivit agenţiei oficiale de presă Anadolu.

UPDATE ora 13:00 – Sinan Ogan, candidatul de pe locul trei, spune că îi dă voturile lui Kilicdaroglu, cu o condiție

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, a consemnat Reuters.

Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia, la care, după numărarea a peste 99% din buletine, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar, social-democratul Kilicdaroglu, rezultat în urma căruia această ţară se îndreaptă, pentru prima dată în istoria sa, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

„Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii”, a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters, citat de Agerpres.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Sinan Ogan / Sursa foto: Facebook
Sinan Ogan / Sursa foto: Facebook

UPDATE ora 12:00 – Numărarea voturilor se apropie de final, Erdogan rămâne în frunte

Numărarea voturilor de la alegerile din Turcia se apropie de final, iar președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, rămâne în fruntea cursei electorale, potrivit Sky News.

Alegerile prezidențiale din Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, deoarece se pare că niciunul dintre candidați nu va reuși să depășească pragul de 50% necesar pentru a fi declarat câștigător.

După numărarea a 99,4% din voturile interne și a 84% din voturile din străinătate, Recep Tayyip Erdogan avea 49,4% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu 45%, a declarat Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Dacă va fi cazul, turul doi al alegerilor din Turcia va avea loc pe 28 mai.

UPDATE ora 08:00 – Erdogan spune că are un avans clar şi e încrezător că va obţine peste 50 la sută, însă respectă decizia alegătorilor dacă aceasta e ca preşedintele să fie decis în turul doi

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a afirmat, într-un discurs, că are un avans de peste două milioane de voturi faţă de rivalul său la alegerile prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, şi crede că va depăşi pragul de 50 la sută din totalul voturilor, dar dacă poporul a optat să se ajungă în turul doi, el respectă decizia alegătorilor. Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi.

Ţara noastră a încheiat cu succes o altă sărbătoare a democraţiei cu alegerile din 14 mai. Deşi rezultatele finale încă nu se ştiu, noi suntem detaşat în frunte. Se înţelege că va dura ceva mai mult timp atât aflarea rezultatelor neoficiale ale voturilor interne, cât şi numărarea voturilor din străinătate. Noi nu suntem ca aceia care au încercat încă o dată să înşele naţiunea, eventual pentru ultima oară, descriind tabloul pe care îl cunosc drept „suntem în faţă”.

A fost o rată record de prezenţă la vot. Ca în nicio altă ţară din lume. A fost una dintre alegerile cu cea mai mare prezenţă la vot din istoria noastră. Am încheiat acest scutin fără incidente regretabile de remarcat”, a spus Erdogan, potrivit Haberturk.

“Vom vedea împreună care este decizia naţiunii noastre când vor fi anunţate rezultatele finale neoficiale. Indiferent de rezultat, aş dori să-mi exprim recunoştinţa fiecăruia dintre cei aproape 27 de milioane de cetăţeni care se vede că m-au votat la alegerile de astăzi. Aş dori să mulţumesc fiecăruia dintre cei 56 de milioane de cetăţeni care au participat la acest spectacol al democraţiei, indiferent pe cine a votat.

La alegeri, l-am depăşit deja cel mai apropiat rival cu aproximativ 2,6 milioane.

Cred că această cifră va creşte şi mai mult odată cu rezultatele finale. Nu ştim încă dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat în primul tur.

Dacă decizia naţiunii noastre arată că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, atunci nu este nicio problemă. Dacă naţiunea noastră a optat să fie turul doi al alegerilor, îi respect decizia.

Credem că vom termina acest tur cu peste 50 la sută din voturi. Pentru că voturile din străinătate nu au ajuns complet în ţara noastră. Numărarea continuă”, a adăugat el, citat de News.ro.

Recep Erdogan / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Recep Erdogan / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

UPDATE ora 7:00: Potrivit agenției  Anadolu, după numărarea a  98,31 din voturi, Recep Tayyip Erdogan obține 49,35% din voturi, Kemal Kiliçdaroglu, 44,99% și Sinan Ogan, 5,23%.

Dacă numărătoarea este aproape finalizată în Turcia, este încă în desfășurare în rândul turcilor din străinătate (65,37%). Dar pare puțin probabil ca șeful statului să ajungă la pragul de 50% datorită acestor voturi.

Liderul opoziţiei Kemal Kiliçdaroglu, candidatul comun al unei alianţe formate din şase partide, este creditat cu aproximativ 42% din voturi, conform unor rezultate parţiale difuzate de agenţie.

Cu toate acestea, Kiliçdaroglu a declarat în timpul numărării voturilor, duminică seara, că se află pe primul loc în alegerile prezidenţiale. Potrivit Anadolu, candidatul unui partid ultra-naţionalist, Sinan Ogan, a obţinut aproximativ 5,3%, notează Reuters.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, şi care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neaşteptate.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

Duminică, alegătorii au votat de asemenea pentru noul parlament, pentru care se anunţă o cursă strânsă între Alianţa Poporului, din care fac parte AKP al lui Erdogan, partidul naţionalist MHP şi altele, şi Alianţa Naţiunii, a lui Kilicdaroglu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern