După decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda hotărârea Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024, Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la președinția României, solicită explicații publice despre anularea alegerilor și acuză lipsa de transparență în procesul electoral.
Lavinia Șandru lansează acuzații grave și cere lămuriri urgente după ce Curtea de Apel Ploiești a suspendat hotărârea CCR privind anularea alegerilor de anul trecut.
„Alegerile au fost anulate la ordin?”, întreabă Șandru într-un mesaj video transmis pe Facebook.
„În ziua votului, în ziua turului doi, alegerile au fost anulate. Asta, după ce cu doar câteva zile înainte fuseseră validate. Ce s-a întâmplat în acele ore fatidice? Cine a dat ordinul? Românii merită să știe adevărul!”, spune candidata PULS.
Ea susține că decizia instanței de la Ploiești „resetează sistemul” și oferă o șansă reală de a face lumină într-un moment crucial pentru democrația românească.
„Aceasta nu este doar o chestiune juridică. Este o rană încredințată în democrație. Este despre dreptul nostru de a vota, despre viitorul copiilor noștri. Adevărul nu poate fi ocolit la nesfârșit”, afirmă Lavinia Șandru.
De asemenea, candidata PULS cere public declasificarea tuturor documentelor legate de anularea alegerilor și promite să continue lupta pentru transparență totală.
Cu o zi înainte, Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției, a reacționat față de decizia Curții de Apel Ploiești, numind-o „aberantă” și acuzând lipsa de profesionalism a judecătorului care a pronunțat hotărârea. Mai mult, Alina Gorghiu spune că decizia Curții de Apel Ploiești „decredibilizează întregul sistem de justiție”.
„Din punct de vedere juridic e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur și simplu, o soluție aberantă care decredibilizeaza justiția profesionistă. Nu poate avea nicio consecința. Dar, sigur toată propaganda izolaționiștilor va spune: uite, vom avea turul 2 înapoi”, a declarat Alina Gorghiu.
Aceasta a mai adăugat că procesul electoral merge mai departe, asta pentru că „e în baza unei alte HG. E o procedură diferită, pendinte, neanulată”.
„Hotărârile CCR sunt definitive și obligatorii pentru toată lumea, indiferent de ce zice oricine, chiar dacă e o instanță. Una care nu știe carte. CCR nu se supune legii contenciosului administrativ în ceea ce privește hotărârile pronunțate”, a completat Alina Gorghiu.
Decizia nu este, însă, definitivă și a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
CITEȘTE ȘI:
Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează