Aleksei Navalnîi, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Opozantul rus l-a numit pe președintele Vladimir Putin „otrăvitor”

Publicat: 02/02/2021, 20:51
Actualizat: 02/02/2021, 20:55

Liderul opoziției ruse și criticul feroce al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a fost condamnat marți la trei ani și jumătate de închisoare într-o procedură judecătorească pe care a condamnat-o ca fiind motivată politic. Instanța i-a acordat credit pentru aproximativ un an de la pedeapsa pe care o executase deja sub arest la domiciliu, spunând că va fi obligat să mai petreacă încă doi ani și opt luni după gratii.

Decizia instanței a venit la câteva zile după ce peste 5.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia în timpul protestelor în sprijinul lui  Alexei Navalnîi.

El este în detenție de când s-a întors în Rusia, luna trecută.

Cum a reacționat Navalnîi

Într-un discurs în sala de judecată de la Moscova, înainte de pronunțarea hotărârii, Navalnîi a acuzat direct autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, că sunt responsabili pentru persecuția sa – și otrăvirea sa cu un agent mortal.

Politicianul râdea în timp ce verdictul era citit, făcând semn către aliații și soția sa, Yulia, în sala de judecată. El a denunțat anterior procedurile judiciare ca fiind motivate politic și a cerut eliberarea.

În instanță, el l-a numit pe președintele Vladimir Putin „otrăvitor”, învinuindu-l pentru atac.

El a promis că va continua lupta împotriva guvernului lui Putin din spatele gratiilor.

„Viața mea nu valorează doi cenți, dar voi face tot ce pot pentru ca legea să prevaleze”, a spus el.

 Navalnîi a primit o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru fraudă în 2014, pe care autoritățile ruse au transformat-0 într-o sentință reală de trei ani și jumătate din cauza presupuselor încălcări ale condiționării. Navalnîi a susținut întotdeauna că respectivul  caz a fost inventat împotriva lui, pentru a-și reduce ambițiile politice.

Curtea Drepturilor Omului a considerat că această condamnare este motivată politic.

Reacția internațională puternică la sentință a venit rapid

Consiliul Europei a spus că hotărârea „a sfidat orice credibilitate”. Ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a descris această hotărâre drept „perversă”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a emis o declarație în care a declarat că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de decizia de marți și a solicitat guvernului rus „eliberarea imediată și necondiționată a lui  Navalnîi, precum și a sutelor de alți cetățeni ruși reținuți în mod nedrept în în ultimele săptămâni pentru exercitarea drepturilor lor, inclusiv a drepturilor la libertatea de exprimare și la întrunire pașnică.”

Cel puțin 358 dintre susținătorii săi au fost arestați în timp ce avea loc ședința, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

Arestarea lui Navalnîi, luna trecut, a stârnit indignare internațională. Mai multi diplomați occidentali au participat la ședința de judecată de marți, provocând critici cu privire la Ministerul de Externe al Rusiei. Purtătorul de cuvânt, Maria Zakharova, a numit prezența lor o încercare de a exercita „presiune psihologică” asupra judecătorului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase