UPDATE | Alertă pe Dunăre, după o POLUARE masivă cu produse petroliere în Serbia. Când ar putea ajunge unda de poluare în România – FOTO

Publicat: 21/06/2023, 12:57
Actualizat: 22/06/2023, 15:23

Peste 30 de tone de produse petroliere s-au scurs în Dunăre de la o navă bulgărească, în Serbia, autoritățile române fiind alertate să ia măsuri de monitorizare a apei și de reducere a undei de poluare, care potrivit estimării specialiștilor, ar ajunge miercuri sau joi în sectorul românesc al fluviului.

UPDATE ora 14.25: Potrivit Administrației Naționale ”Apele Române”, de la locul de producere a poluării din Serbia și până la intrarea Dunării în România, la Bazias, sunt 219 km, iar distanta dintre Belgrad și Baziaș este de 105 km.

Din estimările noastre, în urma intervenției părții sârbe, Belgradul nu este afectat de poluare, prin urmare, nici Baziaș”, a anunțat ANAR.

Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) a anunțat că 35 de tone de produse petroliere s-au scurs, de la o navă sub pavilion bulgăresc, pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la kilometrul 1287. Informația a fost transmisă marți după-amiază, de autoritățile sârbe, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și la Departamentul Situații de Urgență al ANAR, prin secretarul pentru ape de frontieră, în cadrul Acordului bilateral România-Serbia.

Specialiștii estimează că unda de poluare de pe Dunăre ar putea ajunge la intrarea în România în aproximativ 24-30 de ore.

Având în vedere că în Dunăre s-au scurs aproximativ 35 de tone de produse petroliere, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de 70-100 de kilometri, în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului.

În prezent, autoritățile sârbă acționează la Vode Vojvodine, unde se face inspecția apelor provinciale și este un laborator acreditat, iar armata sârbă intervine pentru protejarea Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.

Specialiștii sârbi au stabilit unde să fie montat un baraj plutitor de protecție, iar în acest moment, pata de petrol este izolată, potrivit informațiilor primite de Administrația Națională ”Apele Române”.

Apa este monitorizată la intrarea Dunării în țară, la Baziaș

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de marți seară monitorizarea vizuală a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș, din dispoziția directorului ANAR, Sorin Lucaci.

Lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant. Echipele de intervenție de la ABA Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin sunt pregătite să acționeze cu material tip spill sorb, care va fi răspândit din bărci cu motor.

”Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere”, a precizat ANAR.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Este bună de băut apa de la robinet? Un specialist de la Apele Române dezvăluie cum este apa din București și în ce zone trebuie testată

Amendă de zeci de mii de lei pentru o firmă a statului, după poluarea masivă de pe râul Bistriţa. Sunt încă restricții pentru folosirea apei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?