Alexandru Rafila: Antibiotice Iași a reușit să producă 30 de milioane de comprimate de iod într-un timp foarte scurt

Alexandru Rafila: Antibiotice Iași a reușit să producă 30 de milioane de comprimate de iod într-un timp foarte scurt
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/03/2022, 16:29

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, după ce a fost întrebat când se va face distribuția pastilelor cu iod, că, într-o primă etapă, producătorul (Antibiotice Iași) va distribui aceste comprimate.

El a declarat că Antibiotice Iași a produs într-un timp foarte scurt 30 de milioane de pastile, arată news.ro.

Alexandru Rafila a repetat că astfel de medicamente nu sunt destinate întregii populații, ci doar pentru copii și pentru femeile însărcinate.

„Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate. Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident.

Nu trebuie administrat la toată lumea. Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide. Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru. Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Alexandru Rafila în Parlament.

Totodată, întrebat dacă medicii de familie ar putea fi implicați în distribuirea acestor pastile, ministrul a spus „Da, cred că este o idee foarte bună. Mi se pare normal”.

Alexandru Rafila a mai avertizat anterior cu privire la pastilele cu iod

Recent, Alexandru Rafila a făcut apel la cetățeni să nu își administreze pastile de iodură de potasiu preventiv, deoarece acest medicament poate provoca reacții adverse, unele dintre ele grave.

Recomandarea oficialului a venitîn contextul creșterii cererii pentru comprimatele de iodură de potasiu, date fiind unele temeri legate de un eventual incident nuclear, pe fondul conflictului din Ucraina.

Ministrul a mai adăugat că, în cazul în care va fi nevoie de aceste pastile de iod, ele vor fi distribuite prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, de unde vor ajunge la primăriile din fiecare localitate. În funcție de mărimea localității se va găsi o modalitate prin care cetățenii să aibă acces la acestea.