Alexandru Rafila: Nimeni din România nu trebuie să ia pastile de iod. Este nocivă administrarea preventivă | VIDEO

Publicat: 08/03/2022, 16:46
Actualizat: 08/03/2022, 17:34

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel marți la cetățeni să nu își administreze pastile de iodură de potasiu preventiv, deoarece acest medicament poate provoca reacții adverse, unele dintre ele grave.

Recomandarea oficialului vine în contextul creșterii cererii pentru comprimatele de iodură de potasiu, date fiind unele temeri legate de un eventual incident nuclear, pe fondul conflictului din Ucraina.

„Noi avem această vocație a proviziilor, pastilele de iod nu trebuie să le ia nimeni preventiv în această situație. Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentrația necesară, eu nu știu ce pastile au cumpărat, nu cred că sunt pastile care sunt cele recomandate, cu concentrația recomandată, găsiți pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică inclusiv modul de administrare. Copiii și femeile însărcinate sunt principalii beneficiari, avem necesarul, Antibiotice Iași și Agenția Națională a Rezervelor de Stat lucrează împreună, astfel încât să asigurăm producția, stocarea și distribuția, pentru că esențială este distribuția, să fie cât mai aproape de cetățeni, astfel încât ele să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident, sperăm să nu apară așa ceva.

Mi se pare o discuție mult prea mare și cu oameni care preferă să ia preventiv niște produse care pot să fie nocive. Eu, personal, familia mea, nu ne-am gândit niciun moment să facem așa ceva, nu este în regulă deloc să iei preparate care conțin o cantitate mare de iod, pentru că acest lucru poate să afecteze funcționarea normală a glandei tiroide”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai adăugat că, în cazul în care va fi nevoie de aceste pastile de iod, ele vor fi distribuite prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, de unde vor ajunge la primăriile din fiecare localitate. În funcție de mărimea localității se va găsi o modalitate prin care cetățenii să aibă acces la acestea.

Alexandru Rafila: Antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane de pastile cu iod la fiecare 48 de ore

Antibiotice Iași va fabrica, de marți, o cantitate mare de iodură de potasiu. La fiecare 48 de ore vor fi eliberate 2,5 milioane de pilule, a spus, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a spus Alexandru Rafila, după ce a fost întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear.

El a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu, nu se ia preventiv”.


Citește și:

La ce ajută și ce efecte adverse are iodura de potasiu, medicamentul căutat de români de când a început războiul din Ucraina

Val puternic de teamă în Europa Centrală: Stocurile de iod s-au terminat, oamenii fac cozi la pașapoarte și tinerii întreabă cum se pot înrola în armată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase