Alexandru Rafila, TOLERANȚĂ ZERO față de medicii care primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi. „Absolut inacceptabil! Este necesară o campanie de educaţie pentru populaţie şi pentru personalul medical”

Alexandru Rafila, TOLERANȚĂ ZERO față de medicii care primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi. „Absolut inacceptabil! Este necesară o campanie de educaţie pentru populaţie şi pentru personalul medical
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/02/2023, 13:52
Actualizat: 04/02/2023, 14:01

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a catalogat drept „inacceptabil” şi „de netolerat” ca personalul medical să primească bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. El respinge ferm un astfel de comportament și susține că pacienţii îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii care i-au tratat oferindu-le flori sau bomboane. În plus, ministrul crede că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistem.

„Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate”

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident.

Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Ministrul menţionează că a apreciat poziţia Colegiului Medicilor faţă de acest subiect, făcând referire şi la iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”, el arătând că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane. El e de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical”, a adaugat ministrul Rafila.

Revoltă după cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean

Un astfel de caz care a stârnit recent revoltă în spațiul public și nu numai este cel al şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean, arestată pentru o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită.

Investigațiile au pornit de la denunțul familiei unui bărbat care a murit de cancer și al unui alt pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România prof. univ. dr. Daniel Coriu a precizat – referitor la acest caz și nu numai – că o condiţionare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă” şi subliniază faptul că, în prezent, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale.

„Colegiul Medicilor din România promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”, a transmis Coriu.

Doctorița spăgară condiționa actul medical de banii primiți de la pacient

Șefa Secției de Oncologie din Spitalul Județean de Urgență Suceava, Ana Ababneh Dumitrovici, a fost arestată pentru luare de mită în formă continuată, iar acum au apărut noi detalii privind modul în care femeia primea banii.

Potrivit denunțului înregistrat în martie 2022, medicul a prescris tratamentul pacientului doar după ce i-au fost oferiți bani. Din declarațiile martorilor reiese că doctorița chema pacientul la cabinet, dar a amânat începerea tratamentului din decembrie 2021 până în martie 2022.

Între timp, familia bărbatului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit la spital că trebuie „să dea plicul” ca să primească rețeta.

În aprilie 2022, martorul i-ar fi promis doctoriței că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului.

Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, dar pacientul lăsat să aștepte trei luni se stinsese din viață deja. Un pacient al doctoriței șpăgare ar fi murit fiindcă n-a dat mită la timp.

Pus să dubleze banii fiindcă suferea de două tipuri de cancer

Un alt exemplu revoltător este cel al unui alt bolnav căruia i s-a cerut mită dublă deoarece suferea de două tipuri de cancer. Astfel, din documentarea procurorilor de caz reiese că, în dimineața zilei de 13 decembrie 2022, medicul ar fi pretins și primit de la un pacient 100 de lei.

Pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus inițial în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere.

De asemenea, pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit, potrivit Ziare.com.

CITEȘTE ȘI:

A murit pentru că nu a dat șpagă la timp! Noi detalii în cazul doctoriței care nu trata pacienții fără să i se ofere mită

Medic de la Institutul Oncologic București, reținut după ce a cerut mită de la o femeie bolnavă de cancer

Suma uriașă luată șpagă de Anca Dumitrovici într-o singură zi. Ce spun colegii medici despre cazul său

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață