Alexei Navalnîi a DISPĂRUT în adâncurile sistemului penitenciar al Rusiei, iar Kremlinul se spală pe mâini: „Nu deținem informații”

Alexei Navalnîi a DISPĂRUT în adâncurile sistemului penitenciar al Rusiei, iar Kremlinul se spală pe mâini: „Nu deținem informații”

De aproape două săptămâni, Alexei Navalnîi – criticul fervent al lui Vladimir Putin, condamnat la 19 ani de închisoare pentru „activități extremiste” – este, pur și simplu, „dispărut” în adâncurile sistemului penitenciar al Rusiei, avocații săi spunând că acesta nu mai poate fi găsit după ce ar fi fost mutat din închisoarea de maximă siguranță IK-6 Melekhovo.

IK-6 Melekhovo se află la aproximativ 230 de kilometri de Moscova și, de mai mult timp, au circulat informații potrivit cărora disidentul rus urma a fi transferat într-o altă închisoare.

Dacă „mutarea” a fost efectuată, nimeni nu mai știe unde a fost transferat Alexei Navalnîi, semn că regimul lui Putin – așa cum avertizau avocații disidentului – încearcă să taie toate legăturile acestuia cu lumea exterioară.

Pentru ca totul să pară desprins dintr-un film absurd, Kremlinul a transmis că nu există informații referitoare la locul unde s-ar afla Alexei Navalnîi.

„Nu există nicio informaţie despre locul unde se află Navalnîi. Nu avem capacitatea, dreptul sau dorinţa de a urmări soarta acelor prizonieri care îşi ispăşesc pedepsele din ordinul unei instanţe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, potrivit Zero Hedge.

„Alexei Navalnîi a părăsit unitatea IK-6 din oraşul Melehovo, din regiunea Vladimir”

Pe de altă parte, potrivit Al Jazeera, oficiali ai penitenciarului IK-6 Melekhovo au declarat că Alexei Navalnîi a părăsit penitenciarul.

„Oficialii închisorii au declarat, vineri, unui tribunal că Alexei Navalnîi a părăsit unitatea IK-6 din oraşul Melehovo, din regiunea Vladimir, la aproximativ 230 km est de Moscova, potrivit lui Viaceslav Gimadi, şeful departamentului juridic al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi. Înainte de a fi mutat, aliaţii săi se pregătiseră pentru transferul său într-o instituţie de înaltă securitate, cu «regim special», cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc”, s-a precizat într-un material referitor la disidentul rus.

Purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalnîi a declarat că nu se știe absolut nimic despre soarta acestuia, de aproape două săptămâni și nu știe unde ar fi putut fi transferat.

„Transferurile de deţinuţi sunt periculoase în primul rând pentru că, în acest timp, o persoană este privată de orice protecţie şi asistenţă”, a spus Kira Iarmiş.

„Ceea ce se întâmplă cu Alexei este, de fapt, o dispariţie forţată şi o încălcare flagrantă a drepturilor sale fundamentale. Trebuie să se dea răspunsuri”

Maria Pevcih – membră a echipei lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi, acuzat și de vandalism

Comitetul de Investigații al Rusiei i-a trimis lui Alexei Navalnîi o scrisoare prin care acesta a fost informat că asupra sa planează și acuzația de „vandalism”.

Potrivit Codului Penal al Rusiei, o astfel de infracțiune se pedepsește cu până la un an de muncă silnică pentru indivizi și cu până la trei ani de închisoare pentru grupuri.

„Nu am idee ce cuvânt să folosesc pentru a descrie ultimele informații. Trist, amuzant sau absurd”, a scris Navalny pe X (fostul Twitter), prin intermediul echipei sale.

Potrivit echipei sale, noile acuzații de vandalism marchează cel de-al 14-lea dosar penal intentat lui Navalnîi. Disidentul rus și-a păstrat tonul ironic, transmițând și că are o „existență socială și politică atât de vibrantă”, cu toate că se află în spatele gratiilor. (alte detalii AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?