Alina Gorghiu, PNL: „Modificăm legea Educației naționale. Profesorii care hărțuiesc elevii nu au ce căuta la catedră”

Alina Gorghiu, PNL: „Modificăm legea Educației naționale. Profesorii care hărțuiesc elevii nu au ce căuta la catedră”
Alina Gorghiu, PNL: „Modificăm legea Educației naționale. Profesorii care hărțuiesc elevii nu au ce căuta la catedră”
Publicat: 17/05/2021, 18:15

Senatoarea PNL Alina Gorghiu anunță modificarea legii Educației naționale, astfel încât profesorii care hărțuiesc elevii să nu mai aibă ce să caute la catedră. „Astăzi, această lege sănătoasă a fost votată în Senat. Urmează Camera Deputaților”, a transmis Gorghiu.

„O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu.

Este singura soluție pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică cum este cazul profesorului de educație fizică, de la școala „Spectrum” din București, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreținut relații sexuale cu trei eleve minore. Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iași, condamnat pentru pornografie infantilă și care continuă să le predea elevilor”, transmite Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Lacuna din legislația românească: Cum rămân la catedră profesorii acuzați de violență

Potrivit Alinei Gorghiu, „în legislație există în continuare o lacună. Angajații din școli acuzați de fapte de violență sau de natură sexuală, deși împotriva lor a fost pusă în mișcare acțiunea penală sau au fost chiar trimiși în judecată, lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă așa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic și nedidactic din școli, spre deosebire de legislația cu privire la funcționarii publici, magistrați sau polițiști, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situații asemănătoare”.

Senatorii au eliminat „vidul legislativ” din Legea Educației, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învățământ.

Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă

Contractul de muncă se suspendă în următoarele situații:

– la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală;

– de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituție de învățământ este trimisă în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;

– tot de drept, dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

„În cazul în care persoana a fost achitată prin hotărâre definitivă, își reia activitatea și i se plătește, în temeiul normelor și principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Am tot respectul pentru profesia de dascăl și pentru toți oamenii școlii, dar nu pot sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărțuiesc elevii sau studenți să lucreze în continuare în același mediu.

Astăzi, această lege sănătoasă a fost votată în Senat. Urmează Camera Deputaților!”, a mai scris Alina Gorghiu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult