UPDATE: Ambulanțierii protestează marți în Capitală. Ei acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă / Reacția lui Raed Arafat: „Este denigrator și fals” (FOTO-VIDEO)

Publicat: 22/11/2022, 12:15
Actualizat: 22/11/2022, 12:17

Sindicaliștii de la Ambulanță protestează, marți, în Capitală. Potrivit Blocului Național Sindical și Federației Naționale Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), peste 1.000 de sindicaliști vor participa la mitingul din București. În plus, ambulanțele din toată țara vor afișa la loc vizibil mesajul „Protest național”. Oamenii au ieșit în stradă din cauza „situației critice de colaborare între MAI, respectiv DSU și Ministerul Sănătății, ceea ce a dus la un blocaj tehnic”. Sindicaliștii cer să aibă o discuție clară cu premierul, ministrul Sănătății, ministrul de Interne și cu secretarul de stat Raed Arafat. 

UPDATE 2: Protestatarii au plecat în marș către Piața Victoriei

UPDATE 1: Zeci de sindicaliști protestează în fața sediului DSU

Zeci de sindicaliști s-au adunat marți, la ora 10:00, în fața sediului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru a protesta.

„Arafat, demisia!”, „Arafata ne-a ruinat, DSU ne-a îngropat”, „Vrem legalitate, pentru sănătate”, „Pompierii la infarct, c-așa vrea Arafat”, „Medicină de urgență pentru urgențe medicale cu personal medical în interesul pacientului”, sunt o parte dintre mesajele transmise de protestatari.

UPDATE: Ambulanțierii protestează marți în Capitală. Ei acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă / Reacția lui Raed Arafat: „Este denigrator și fals” (FOTO-VIDEO) / Sursa foto: GÂNDUL
UPDATE: Ambulanțierii protestează marți în Capitală. Ei acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă / Reacția lui Raed Arafat: „Este denigrator și fals” (FOTO-VIDEO) / Sursa foto: GÂNDUL

ȘTIRE INIȚIALĂ

În intervalul 10:00 – 12:00, sindicaliștii vor picheta sediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), între 12:00 și 12:30, va avea loc un marș din Piața Revoluției în Piața Victoriei, iar ulterior, până la ora 14:00, va avea loc pichetarea sediului Guvernului.

„În cazul în care premierul României convoacă la discuții conducerea Blocului Național Sindical și FNSAR, iar, în final, vom avea un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor, se va renunța la marșul sindical și la pichetarea Guvernului”, transmite BNS.

De asemenea, BNS precizează că, de marți, de la ora 10.00, pe termen nelimitat, toate ambulanțele operative din serviciile publice de Ambulanță vor afișa vizibil mesajul „Protest național”.

Nemulțumirile sindicaliștilor

„Motivul declanșării protestelor sindicale în toate serviciile de ambulanță sunt următoarele: în primul rând, lipsa de reacție a premierului privind memoriul pe care l-am transmis noi, în luna mai, pe situația critică de colaborare între MAI, respectiv DSU și Ministerul Sănătății, ceea ce ne-a dus în această toamnă într-un blocaj tehnic. Și solicităm, prin mitingul și protestele care se anunță, să avem discuție clară cu premierul, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, secretarul de stat și, bineînțeles, reprezentanții FNSAR, federație reprezentând toate serviciile publice de ambulanță din România.

Noi suntem în așteptare, pentru că premierul, după ce am anunțat comunicatul de presă de săptămâna trecută, a stabilit întâlnirea în această după-amiază. Suntem în așteptare să avem o discuție astăzi. Mâine (marți – n.red.), oricum, protestul la Departamentul pentru Situații de Urgență va avea loc, indiferent că ne întâlnim cu premierul sau nu. Dacă dânsul nu ne convocă, vom continua cu marșul, care va avea loc cu plecare de la Piața Revoluției, de la Ministerul de Interne, în Piața Victoriei. Așa că mâine, de la 10:00 la 12:00, vom fi în fața Ministerului de Interne, de la 12:00, plecarea spre Piața Victoriei și acolo de la 12:30 la 14:00”, a spus Gheorghe Chiş, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, pentru GÂNDUL.

Dumitru Costin: ”Parcul auto al Serviciului de Ambulanță este în piuneze”

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat pentru Gândul că toate serviciile de ambulanță lucrează în condiții de insecuritate, pe ambulanțe care ar putea pune în pericol pacienții și echipajele medicale și a explicat de ce, din punctul de vedere al protestatarilor, s-a ajuns în această situație.

“Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani  a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a spus Dumitru Costin.

Liderul BNS a explicat că, prin intermediul unui acord-cadru realizat în urmă cu câțiva ani, a fost dezvoltată o procedură care permitea achiziționarea unor ambulanțe pentru cele două servicii – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și Serviciul de Ambulanță. Cu toate acestea, susține Dumitru Costin, mașinile au fost achiziționate doar pentru unul dintre cele două servicii, respectiv pentru SMURD.

“S-a creat cumva o concordanță neloială între două servicii publice, unul la Ministerul de Interne și altul la Ministerul Sănătății. Domnul Arafat a făcut astfel încât acordul cadru să expire, a expirat recent, fără să mai achiziționeze ambulanțele pentru Serviciul de Ambulanță. Acum, deschiderea procedurilor, până când se adjudecă, în baza unui nou contract, nou câștigător, până livrează – pentru că nu le are nimeni pe stoc – , asta înseamnă cel puțin un an și jumătate, doi ani de acum încolo, până când ambulanțele din România vor avea acces la un parc nou”, a adăugat Dumitru Costin.

Și asta în condițiile în care, spune președintele BNS, serviciile de ambulanță au un personal calificat, de specialitate, în timp ce la Ministerul de Interne, principalii angajați sunt pompieri și paramedici, care au doar cursuri de prim-ajutor.

Parcul auto al Serviciului de Ambulanță din România, județ cu județ, este în piuneze. Și asta cu consecințe majore asupra serviciilor pe care le fac. În momentul în care pui pe butuci Serviciul public de Ambulanță, trebuie să răspundă cineva public. Cineva trebuie să dea socoteală”, a subliniat președintele BNS.

Arafat: ”Este denigrator și fals să spui că serviciile de ambulanță au fost sabotate”

Șeful DSU, Raed Arafat, a răspuns atacurilor venită din partea sindicaliștilor.

„În primul rând, dacă am face o comparație, între anul 2018 și 2022, când IGSU a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziționează centralizat ambulanțele și pentru serviciile de ambulanță și pentru SMURD, comparativ cu perioada 2010-2015, când achiziția s-a făcut la Ministerul Sănătății, (…)vedem că după ce a preluat IGSU achizițiile, numărul ambulanțelor achiziționate este de 2,4 ori mai mare față de cele livrate de Ministerul Sănătății, în perioada similare, de cinci ani.

Federația Sindicală Ambulanța spune că nu s-a livrat nicio ambulanță în ultimii trei ani și nu este adevărat. În patru ani, serviciile de ambulanțe au beneficiat de 821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4×2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4×4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 ambulanțe de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat 106 ambulanțe. Asta ar însemna că vorbim de peste 900 de ambulanțe livrate serviciilor de ambulanță numai în ultimii patru ani.

Să spunem că serviciile de ambulanță au fost sabotate este un lucru denigrator și fals la adresa DSU”, a transmis Raed Arafat, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete