Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri neglijenți în privința AMBROZIEI. Sute de mii de români sunt afectați grav în această perioadă

Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri neglijenți în privința AMBROZIEI. Sute de mii de români sunt afectați grav în această perioadă
Ambrozie - Foto: Profimedia Images
Publicat: 26/05/2023, 08:28

Începutul verii aduce cu sine nu numai bucuria petrecerii timpului în natură, ci și amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă legea referitoare la ambrozie. Anual, sute de mii de români sunt afectați de această plantă care provoacă alergii grave la nivelul ochilor și îngreunează respirația.

Sezonul alergiilor a început, iar acum proprietarii de terenuri din România risca amenzi considerabile dacă nu îndepărtează ambrozia de pe terenurile lor, o plantă responsabilă de declanșarea reacțiilor alergice la mulți oameni.

Majoritatea celor afectați de această problemă de sănătate sunt extrem de vigilenți atunci când polenul de ambrozie începe să se răspândească în aer. Cu toate acestea, unii ignoră faptul că, începând din luna august, apare un nou tip de alergen, la fel de puternic ca polenul din primăvară.

Alergia la ambrozie a devenit o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care autoritățile au impus în 2018 o lege prin care proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane sunt obligați să efectueze în mod periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.

Într-o primă etapă, în luna mai a fiecărui an, comisiile desemnate trebuie să identifice terenurile pe care crește ambrozia, să centralizeze aceste date și să le transmită către prefecturi. Cei care nu se conformează primesc avertismente în perioada 1-15 iulie. Ulterior, în intervalul 16 iulie – 31 octombrie, se vor aplica amenzi.

Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot primi amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Există totuși excepții în ceea ce privește sancționarea. Bătrânii sau cei care suferă de o boală și nu au posibilitatea să curețe terenurile de ambrozie nu vor fi amendați. În aceste cazuri, primăriile vor prelua responsabilitatea efectuării lucrărilor de curățare.

Ce este ambrozia și cum o recunoaștem?

Ambrozia este o plantă care înflorește în august-septembrie, iar polenul său este responsabil de apariția problemelor alergice în această perioadă, care se întinde până în octombrie și chiar noiembrie. Aceste luni reprezintă un adevărat coșmar pentru mulți români alergici la ambrozie, deoarece aceasta produce cantități sufocante de polen în timpul toamnei.

Recunoașterea ambroziei este importantă în acest context. Jumătate de milion de români trec prin chinuri care par fără sfârșit în această perioadă. Cu toate că această problemă este binecunoscută, proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

Ambrozie - Foto: Pixabay/ Katja_Kolumna
Ambrozie – Foto: Pixabay/ Katja_Kolumna

Ambrozie este cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, iar alergia la aceasta este cauzată de polenul buruienii numite Ambrosia artemisiifolia, care se răspândește în aer. Alergia apare datorită prezenței unui polen bogat în particule alergenice care sunt purtate de vânt.

Polenul provenit de la ambrozie reprezintă un pericol deoarece se poate răspândi pe o rază de sute de kilometri, conform medicilor.

Numărul cazurilor de alergie la ambrozie crește de la an la an, iar buruiana s-a înmulțit periculos în terenurile abandonate de proprietari. Se estimează că există peste 800 de astfel de zone în întreaga țară.

Alergiile provocate de ambrozie

Alergia la ambrozie poate provoca o serie de simptome ușoare, cum ar fi strănutul, mâncărimea la nas, congestia nazală și lacrimarea ochilor. Cu toate acestea, medicii avertizează că aproximativ 80% dintre cei care suferă de alergie la ambrozie vor dezvolta în timp și simptome de astm, inclusiv dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare și crize severe care pot necesita asistență medicală urgentă.

Pacienții afectați de astm cauzat de alergia la ambrozie pot ajunge în situații critice, în care le este dificil să respire, și pot necesita administrarea de cortizon prin injecții. Aceasta subliniază gravitatea problemei ambroziei și impactul negativ pe care această plantă o are asupra sănătății oamenilor.

Ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu un puternic potențial alergenic, iar polenul său poate declanșa o reacție alergică în sistemul imunitar al unei persoane, asemănătoare răspunsului dat în fața unei infecții. Aceasta duce la iritarea persistentă a mucoasei respiratorii superioare și favorizează apariția rinitei alergice și a crizelor de astm.

Cu toate că există tratamente disponibile pentru alergia la ambrozie, se constată că această plantă nu poate fi eradicată în întregime. Totuși, există opțiuni terapeutice care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacienților afectați.

Un tratament eficient este imunoterapia, o formă de vaccin care se administrează de mai multe ori pe o perioadă de trei ani și care poate dezvolta o toleranță la alergen, reducând sau eliminând simptomele.

De asemenea, există și pastile care se pun sub limbă și se administrează timp de cel puțin trei ani, pe o perioadă de șase luni pe an.

Deși în străinătate există vaccinuri disponibile pentru tratarea alergiei la ambrozie, în România acestea nu sunt încă disponibile.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații