Americanul Kevin Strickland a fost eliberat după ce a stat 43 de ani în închisoare, din cauza unei erori judiciare: „Nu a existat nicio dovadă”

Americanul Kevin Strickland a fost eliberat după ce a stat 43 de ani în închisoare, din cauza unei erori judiciare: „Nu a existat nicio dovadă”
Americanul Kevin Strickland a fost eliberat după ce a stat 43 de ani în închisoare, din cauza unei erori judiciare: „Nu a existat nicio dovadă” / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 24/11/2021, 10:48

Un bărbat din Missouri, condamnat pe nedrept pentru un triplu asasinat în 1978, a fost eliberat după 42 de ani de închisoare.

Kevin Strickland are acum 62 de ani și și-a susținut întotdeauna nevinovăția, încă de la 18 ani, scrie bbc.com.

Bărbatul a fost condamnat în iunie 1979, din cauza unei erori judiciare. „Nu credeam că voi prinde această zi”, a declarat Strickland, în fața curții de judecată.

Aceasta a fost cea mai lungă încarcerare eronată din istoria statului, dar, potrivit legilor din Missouri, este puțin probabil ca Strickland să primească despăgubiri.

Potrivit datelor din Registrul Național al Exonerărilor, care analizează exonerările din 1989 și până astăzi, aceasta este a șaptea cea mai lungă pedeapsă executată de o persoană nevinovată în SUA.

Marți, un judecător a decis eliberarea imediată a lui Strickland, după ce bărbatul a petrecut 15.487 zile după gratii.

Strickland, privat de 43 de ani de libertate

Avocații din cadrul Midwest Innocence Project, care au lucrat luni de zile la cazul lui Strickland, au declarat că sunt „entuziasmați” de rezultat.

„Am fost încrezători că orice judecător care va vedea dovezile îl va găsi pe domnul Strickland nevinovat și exact asta s-a întâmplat”, a declarat Tricia Rojo Bushnell, directorul juridic al Innocence Project.

„Nimic nu-i va reda cei 43 de ani pe care i-a pierdut după gratii și va reveni acasă lefter, deoarece statul nu-i va plăti niciun cent din banii pe care i-au furat de la el. Asta nu este justiție”, a mai spus Bushnell.

Statul Missouri compensează deținuții exonerați doar pe baza probelor ADN, nu în virtutea mărturiilor, anunță MIP.

Episodul masacrului din Kansas City: Trei oameni au fost executați

Strickland a fost condamnat la închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată pentru 50 de ani, după ce a fost acuzat de un masacru la o casă din Kansas City, petrecut în 25 aprilie 1978.

În acea noapte, patru persoane au împușcat alte trei, în interiorul casei: victimele au fost Sherrie Black, 22 de ani, Larry Ingram, 22 de ani și John Walker, 20 de ani.

O a patra victimă, Cyntia Douglas, de 20 de ani, a reușit să scape după ce s-a prefăcut că a murit. În urma unei mărturii a iubitului surorii ei, poliția l-a arestat pe adolescentul Strickland și a pus presiune asupra lui Douglas pentru a-l alege din grupul de suspecți.

Strickland a declarat că se afla acasă, la televizor. Nu au existat niciodată dovezi fizice, care să îl implice pe bărbatul de culoare în crimele din 1978.

Au recunoscut că au ales „persoana greșită”

Primul proces al lui Strickland, din 1979, s-a încheiat cu vicii de juriu, după ce un jurat negru din cei 12 a cerut achitarea suspectului.

În al doilea proces, unde juriul a fost format doar din cetățeni albi, Strickland a fost găsit vinovat de crimă.

După câțiva ani, Douglas și-a retras mărturia și le-a scris celor de la MIP. Din păcate, femeia a murit înainte să poată retrage declarațiile împotriva lui Strickland, dar mama, sora și fiica ei au mărturisit oficial că aceasta a ales „persoana nepotrivită”.

Procurorii din Jackson County au revizuit cazul lui Strickland în noiembrie 2020 și au cerut exonerarea lui imediată.

Rojo Bushnell a declarat că procesul lui Strickland demonstrează „cât de greu corectează sistemul o greșeală. Procurorul a fost de acord că Strickland este nevinovat, dar a durat luni de zile până la exonerare. Nu ar trebui să fie atât de dificil…”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult