ANALIZĂ. Cât de bine se trăiește în marile capitale europene. De necrezut câți bani de cheltuială are un bucureștean!

ANALIZĂ. Cât de bine se trăiește în marile capitale europene. De necrezut câți bani de cheltuială are un bucureștean!
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: oradesibiu.ro
Publicat: 03/12/2022, 17:54

O teorie larg răspândită spune că cel mai bine se trăiește în oraşele-capitală şi împrejurimile lor. Și, dacă privim datele culese de GfK, vedem că lucrurile stau întocmai, căci rezultatele celei mai recente analize confirmă pe deplin. De exemplu, raportul GfK Purchasing Power Europe 2022 arată că un bucureştean  are mai mulţi bani de cheltuială decât un locuitor din Budapesta sau Varşovia.

Mai exact, un bucureştean are o putere medie de cumpărare de puţin sub 15.500 de euro pe an, adică 1.300 de euro pe lună.

Diferențe mari între bogați și săraci

Aceste cifre sunt foarte aproape de media europeană și ilustrează faptul că românii care locuiesc în Capitală şi împrejurimi o duc la fel de bine ca europenii cu putere de cumpărare medie.

Există, însă, discrepanţe mari între bogaţi şi săraci, iar falia se adâncește constant. Spre exemplu, un parizian are în medie, anual, peste 36.000 de euro, cu 65% peste media naţională şi cu 122% peste cea europeană. Mai mult, puterea de cumpărare a locuitorilor din Paris a crescut în doar un an cu circa 1.800 de euro. Avansul în Bucureşti este de 1.650 de euro, iar asta înseamnă că, deşi bucureștenii devin mai bogaţi, parizienii se îmbogăţesc mai repede, iar discrepanţa dintre ei nu scade.

În România, Bucureştiul e, de departe, cea mai dezvoltată zonă a ţării. Mai mult, stă bine şi la nivel european.

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an. Aceasta este cu 51% sub media europeană şi plasează piaţa locală pe locul 31 dintre cele 42 de tări incluse in studiul GfK. Spre comparaţie, Ungaria e o poziţie mai sus, iar Polonia e pe 29. Din nou, Cehia e lider regional, pe locul 22 în Europa, între 42 de ţări analizate.

Bucureștiul, peste Budapesta

Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor şi contribuţiilor caritabile şi incluzând orice beneficiu de stat primit. Valorile nu sunt ajustate cu inflaţia. Puterea de cumpărare a consumatorilor acoperă cheltuielile legate de alimentaţie, transport, utilităţi, servicii, energie, pensii private şi planuri de asigurare, precum şi alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihnă, mobilitatea şi achiziţiile consumatorilor.

Statistica spune că Polonia, Cehia şi Ungaria sunt economii mai dezvoltate decât România şi, în general, locuitorii din aceste ţări o duc mai bine. Dar, la nivel de capitale, lucrurile nu stau deloc aşa, Bucureştiul fiind mult peste Budapesta (cu 37%) şi chiar peste Varşovia. Doar praghezii o duc mai bine. Spre exemplu, în doar un an, locuitorii din capitala Cehiei au ajuns să aibă cu 3.000 de euro mai mult, adică 250 de euro în plus pe lună. Locuitorii din Bucureşti au câştigat în ultimul an „doar“ 136 de euro pe lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase