ANALIZĂ | Israelul, în fața unei ÎNTREBĂRI esențiale: „Este dispus liderul Hamas Yahya Sinwar să moară ca un «martir», sacrificând și ostaticii?”

ANALIZĂ | Israelul, în fața unei ÎNTREBĂRI esențiale: „Este dispus liderul Hamas Yahya Sinwar să moară ca un «martir», sacrificând și ostaticii?”
Publicat: 22/12/2023, 09:51
Actualizat: 22/12/2023, 10:38

Discuțiile despre un nou acord de încetare a focului în Fâșia Gaza scot în evidență și o variantă dură a scenariului, una în care Yahya Sinwar, liderul Hamas, va decide că trebuie să moară ca un „martir” și să ia cu el și ostaticii care se află, încă, mâinile teroriștilor.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a semnalat, marți, 19 decembrie, disponibilitatea pentru un nou armistițiu temporar cu grupul islamist Hamas, în scopul obținerii eliberării unor alți ostatici israelieni.

O delegație din cadrul Hamas, care are mandat din partea liderului organizației, Yahya Sinwar, ar putea avea discuții cu oficiali din cadrul serviciilor secrete egiptene în vederea unui nou armistițiu, au declarat surse palestiniene, citate de cotidianul Haaretz. (alte detalii AICI)

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) ar avea informații potrivit cărora Yahya Sinwar se ascunde în tunelurile de sub Khan Yunis, oraș din sudul Gazei, iar ostaticii sunt împreună cu el.

Această întrebare se află în centrul strategiei Israelului și nu este clar dacă există un Plan B

Întreaga strategie a Israelului de a recupera ostaticii de la Hamas se bazează pe o presupunere falsă?, se întreabă jurnalistul Yonah Jeremy Bob, într-o analiză publicată de The Jerusalem Post.

Poate că Israelul crede că îl poate înconjura pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, până la punctul în care acesta ar fi obligat să încheie un acord în legătură cu ostaticii – inclusiv încetarea guvernării Hamas în Fâșia Gaza – în schimbul vieții sale. Dar dacă moare ca un martir și ia și niște ostatici cu el?

Această întrebare se află în centrul strategiei Israelului și nu este clar dacă există un Plan B în eventualitatea în care Sinwar este pregătit să se sacrifice. Dacă este așa, s-ar părea că Israelului îi rămân două opțiuni, fie să cedeze în fața revendicărilor Hamas și să înceteze luptele, dar fără a destructura Hamasul,  fie să lanseze o operațiune militară de salvare a ostaticilor, care ar putea reuși în mod miraculos sau ar putea sfârși într-o tragedie.

Există, totuși, o a treia opțiune, anume continuarea războiului suficient de mult pentru a prelua controlul asupra aproape a întregii Fâșii Gaza, cu excepția locului în care se ascunde Sinwar, declararea «războiului principal» încheiat și începerea unui joc prelungit

Dar această strategie se bazează pe o premisă importantă, aceea că Sinwar va alege în cele din urmă să trăiască și nu se va decide să moară ca un «martir»”, notează jurnalistul în analiza sa.

Chiar și după planurile malefice inventate de Sinwar pentru data fatidică de 7 octombrie și anii săi în care a păcălit serviciile de informații israeliene, aproape fiecare oficial al apărării israelian încă îl consideră pe liderul Hamas un actor rațional.

„Sinwar a fugit în sudul Gazei pentru a trăi o altă zi”

Există dovezi că Yahya Sinwar vrea să trăiască, mai notează jurnalistul Yonah Jeremy Bob. Dacă și-ar fi dorit să fie un martir, ar fi putut rămâne, ar fi luptat și ar fi ținut linia frontului într-unul dintre locurile cheie ale Hamas din orașul Gaza, în nordul Gazei, la mijlocul lunii noiembrie.

În schimb, la un moment dat, Yahya Sinwar a fugit în sudul Gazei „pentru a trăi o altă zi”.

De asemenea, este posibil ca ultima și actuala rundă de negocieri asupra ostaticilor să-i arate raționalitatea ca actor. El a fost dispus să dea 81 de ostatici înapoi Israelului pentru a obține un moment de respiro și o bază pentru o încetare a focului, demers pe care nu l-ar fi făcut cineva care, pur și simplu, vrea să moară un martir «glorios».

Chiar dacă Sinwar respinge ofertele Israelului pentru mai multe acorduri pentru eliberarea ostaticilor, el continuă să-și exprime deschiderea, totuși, față de returnarea mai multor ostatici, și nu dă de înțeles că s-ar grăbi să moară în luptele de la Khan Yunis.

Ce se întâmplă dacă singurul motiv pentru care Yahya Sinwar a încheiat acordul inițial pentru eliberarea ostaticilor a fost speranța că va forța IDF să iasă complet din Fâșia Gaza și aceasta este poziția sa finală de negociere?

Dar toate aceste presupuneri pot fi greșite, la fel cum Israelul l-a judecat greșit pe Sinwar ani de zile, ceea ce a dus la atacul surpriză pe care l-a coordonat pe 7 octombrie”, mai scrie jurnalistul Yonah Jeremy Bob.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Afacerile româneşti care şi-au asigurat succesul pe piaţa internaţională. Europa Centrală şi de Est devine...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
UNGURII, campionii lumii. Diferență de la cer la pământ față de România
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...