Anchetă la Poliția Dolj. „Mascații”, obligați să dea bani pentru hârtie igienică și săpun la baie. „Sistemul nu vrea să înceteze cu aceste practici securiste!”

Anchetă la Poliția Dolj. „Mascații”, obligați să dea bani pentru hârtie igienică și săpun la baie. „Sistemul nu vrea să înceteze cu aceste practici securiste!”
Publicat: 31/03/2022, 19:51
Actualizat: 31/03/2022, 20:16

Anchetă în desfășurare la Inspectoratul de Poliție Județean Dolj (IPJ Dolj), după ce mai mulți angajați din cadrul Trupelor de Intervenție se plâng că li se cer lunar sume de bani care nu își găsesc justificare. Mai exact, la nivel declarativ, banii ar fi pentru hârtie igienică, săpun și dezinfectanți pentru toalete. Asta în condițiile în care instituția ar trebui să asigure necesarul de consumabile.

În realitate, oamenii se întreabă dacă sumele sunt legale, având în vedere că angajații au cotizat în fiecare lună cu 10 lei, timp de mai mulți ani.

Practici vechi la vremuri noi

Luptătorii din cadrul Trupelor Speciale de Intervenție sau mascații, cum li se spune în mod frecvent, reclamă o practică, cel puțin imorală, de a cotiza cu 10 lei pe lună către șefului Serviciului de Acțiuni Speciale.  Mai grav decât suma este justificarea ei, și anume – niciuna. Oamenii nu știu exact pentru ce sunt acești bani, desi li se spune că sunt pentru hârtie igienică și săpun. Cheta ar fi fost dată timp de mai mulți ani, de către majoritatea angajaților.

“Trebuie să înțelegeți că aceste taxe sunt vechi, nu sunt noi. Aceste taxe de intrare, nu pot să știu ce taxe sunt, plătim de ani de zile, se perpetuează, noi am sesizat, noi tot facem sesizări și nu se schimbă nimic. (…) este benevol – cotizat. Cine nu vrea să cotizeze, este prost văzut, iar în urma acestor sesizări, am fost trimis la psiholog, să vorbesc cu psiholoaga că ies din rând și nu fac bine. Am cotizat și eu până în momentul în care am fost obligat să cotizez și atunci nu am mai vrut să cotizez.

Se făcea o listă, restanțierii erau trecuți că nu dau și tot așa, chiar am un coleg aici căruia domnul Sfetcu i-a zis că dacă e sărac și nu își permite să dea 10 lei, va pune dânsul pentru el. Suma e una modică, trebuie să înțelegeți că e vorba de lupta cu un sistem, acest sistem nu vrea să înceteze cu aceste practici securiste. Noi nu luptăm cu Sfetcu, luptăm de ani de zile cu acest sistem” a declarat Elvis Măceșanu, președintele Sindicatului Polițiștilor Dolj.

Nu toți angajații au cotizat, dar cu siguranță, toți au fost informați de această practică și li s-a pus în vedere să se alinieze la această acțiune.

“În mod normal, dacă colectezi sume de bani, îți asumi o justificare pentru colectarea lor. Aceste sume de bani nu au fost niciodată justificate, să spună: s-a adunat o sumă de …, s-a cheltuit pe consumabile, pentru săpun, pentru serviciul de acțiuni speciale, deși IPJ Dolj are un serviciu de logistică care ar trebui să asigure tot necesarul. Banii ajungeau la șeful serviciului. Nu știm exact ce sumă, pentru există și polițiști care nu au dat.

De exemplu, eu nu am dorit să cotizez, chiar mi-a fost atrasă atenția de câteva ori că dacă nu îmi permit, o să pună dumnealui pentru mine. A rămas tot așa, eu nu am dorit să cotizez această sumă de bani. Nu a fost problema că nu …, 10 lei e o sumă mică, problema e ce se întâmplă cu acești bani”, a declarat Ioan Ciciu, vicepreședinte Sindicatului Polițiștilor Dolj.

Controale interne după doleanțele angajaților

Doleanțele actuale ale angajaților au ajuns și la urechile șefilor instituției care anunță controale interne:

“Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dolj a dispus efecturea de verificări prin intermediul biroului de Control Intern” a declarat Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Nu este prima data când angajații Serviciului de Intervenții Speciale pun pe tapet problemele sistemului: în urmă cu doi ani, mascații se antrenau într-o clădire dezafectată, cu geamuri sparte și pereți scorojiți, care era folosită de oamenii străzii pe post de toaletă publică. Ulterior, situația s-a rezolvat, iar luptătorii SAS se antrenează acum în poligoanele puse la dispoziție de instituție.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului