UPDATE: Andrei Baciu demisionează din funcția de președinte al CNAS / El este implicat în „dosarul vaccinurilor” și a fost citat, luni, la DNA

UPDATE: Andrei Baciu demisionează din funcția de președinte al CNAS / El este implicat în „dosarul vaccinurilor” și a fost citat, luni, la DNA
Andrei Baciu
Publicat: 11/12/2023, 09:34
Actualizat: 11/12/2023, 16:16

Andrei Baciu demisionează din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală”, scrie el pe Facebook.

UPDATE ora 16:15 – Ministrul Rafila spune că a aflat despre demisia lui Andrei Baciu „de pe Facebook”

Ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a aflat de pe Facebook că Andrei Baciu a demisionat de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi a precizat că „aşteaptă să existe şi o demisie asumată şi comunicată în mod oficial”.

„Am aflat de pe Facebook. Eu aştept să există o demisie asumată şi comunicată în mod oficial. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este condusă de un preşedinte. Propunerea pentru preşedinte este făcută de către ministrul Sănătăţii, iar numirea este făcută de către primul ministru. Nu ştiu dacă la cabinetul primului ministru a ajuns această demisie. Eu nu am avut niciun fel de discuţie, n-am aflat decât de pe Facebook, întâmplător mi-au trimis colegii, că nu am timp aşa de mult să accesez această cale de comunicare”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a precizat că va exista un interimat la şefia CNAS.

„Cred că demisile, mai ales când discutăm de responsabilităţi extrem de importante în statul român, cred că trebuie să existe o discuţie prealabilă, trebuie să fie asumată şi trebuie să ştim ce avem de făcut. Mâine va avea loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi până mâine putem să vedem, sau să ştim, dacă va exista un interimat, eu cred că va exista un interimat, şi ulterior sigur o decizie politică de numire a unui nou preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a explicat ministrul Sănătăţii. (Mai multe informații puteți citi aici)

UPDATE ora 14:15 – Andrei Baciu a ieșit de la audieri (Detalii suplimentare puteți citi aici…)

UPDATE ora 12:00 – Nicolae Ciucă: Am vorbit cu domnul Baciu, nu a fost nevoie să îi cer demisia, a fost o demisie de onoare 

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, că a vorbit cu Andrei Baciu, şi nu a fost nevoie să îi ceară demisia, a fost o demisie de onoare a acestuia din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, în urma apariţiei numelui său în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemiei.

„Am vorbit cu domnul Baciu, nu a fost nevoie să îi cer demisia, a fost o demisie de onoare, considerând că odată ce i-a fost vehiculat numele în acel dosar îşi va da demisia de la Casa de Sănătate”, a spus Ciucă înainte de şedinţa conducerii PNL.

Liderul PNL a fost întrebat şi dacă senatorul Florin Cîţu, şi el implicat în acest dosar, va rămâne în partid, conform News.ro.

„Atât timp cât dosarul nu a fost trimis în judecată, aşa cum este prevăzut în statut nu trebuie să-şi dea demisia din partid”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă Florin Cîţu şi-a dat demisia din grupul parlamentar de la Senat, Ciucă a spus: „Până în acest moment, nu”.

UPDATE ora 10:00 – Andrei Baciu a ajuns la DNA (Mai multe informații puteți citi aici…)

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală.

De-a lungul a nouă ani de când m-am întors în România și în special în ultimii patru ani, în rolurile pe care le-am avut în timpul crizelor globale pe care România le-a traversat, am acționat cu un respect neclintit pentru legislație, instituții și cetățeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților.

Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala.

Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea și susținerea pe care mi le arătați”, a scris, luni, pe Facebook, Andrei Baciu.

Andrei Baciu, citat luni la DNA

Andrei Baciu, care ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății în 2021, ar fi implicat în „dosarul vaccinurilor”

El ar fi săvârșit aceleași fapte ca Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar pentru el nu a fost cerută ridicarea imunității, pentru că el nu beneficiază de ea, arată referatul DNA citat pe surse de G4Media.

Baciu urmează să meargă, luni, la ora 10:00, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce a primit o citație de la procurorii DNA.

„Dosarul vaccinurilor”. Acuzațiile DNA

Dosarul vaccinurilor îi vizează pe fostul premier Florin Cîţu și pe foștii ministri al Sănătăţii Vlad Voiculescu, respectiv Ioana Mihăilă.

Procurorii au arătat că, în 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, susține DNA.

Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite, mai arată anchetatorii.

„În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, potrivit DNA.

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO | Dosarul vaccinurilor. Vlad Voiculescu la DNA: „Nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu fără a se consulta cu Iohannis”

VIDEO UPDATE | Florin Cîțu, la DNA / Fostul premier este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

VIDEO USR pârăște DNA la C.E. / Acuzațiile pentru Cîțu, Voiculescu și Mihăilă sunt „o incriminare a mecanismului european de achiziție a vaccinurilor”

Fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă, la DNA: „În mandatul meu, vaccinurile ARN mesager care au putut fi revândute nu au expirat”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?