Andrei Baciu: „Relaxarea restricțiilor peste două luni este obiectivul premierului Cîțu”

Andrei Baciu: „Relaxarea restricțiilor peste două luni este obiectivul premierului Cîțu”
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății (Sursa: Andreea Alexandru/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 16/04/2021, 18:36

Andrei Baciu, secretarul de stat căruia premierul i-a delegat atribuițiile de la Ministerul Sănătății, spune că relaxarea restricțiilor în două luni reprezintă un obiectiv al premierului Florin Cîțu.

Acesta a explicat că un alt obiectiv al șefului Guvernului este ca, până în septembrie, 10,4 milioane de români să fie vaccinați împotriva COVID-19, informează Antena3.

„Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Baciu.

Florin Cîțu a promis relaxări în următoarele luni

Premierul Florin Cîțu anunța recent crearea unui comitet interministerial care să asigure „revenirea la normalitate” începând cu data de 1 iunie.

„Voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, declara Florin Cîțu pe 5 aprilie.

Cu toate acestea, această „revenire la normalitate” ar urma să fie condiționată de vaccinarea a cel puțin 5 milioane de români.

Potrivit sursei citate, relaxarea promisă în luna iunie ar însemna accesul în restaurante pe baza adeverinței de vaccinare sau a testului negativ.

Ulterior, Cîțu a prezentat și perspectiva renunțării la masca de protecție de la 1 august. Dar, pentru aceasta, ar fi nevoie ca 10 milioane de români să fie vaccinați până la finalul lunii iulie.

„Vreau de la 1 iunie să relaxăm aceste condiţii, în două etape: 1 iunie şi apoi sfârşitul lui iulie, când vom avea 10 milioane de persoane vaccinate să revenim la normal.  Şi să revenim la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără măşti şi aşa mai departe. Trebuie să ne vaccinăm ca să putem să ajungem acolo”, spunea premierul Florin Cîţu în urmă cu o săptămână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase