Andrei Criste, pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit în județul Mureș, a fost operat

Andrei Criste, pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit în județul Mureș, a fost operat
Andrei Criste, pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit în județul Mureș, a fost operat
Publicat: 22/04/2021, 16:09

Locotenent-comandorul Andrei Criste, pilotul care s-a catapultat marţi, înainte ca avionul MIG 21 LanceR să se prăbuşească, a fost operat la Spitalul Militar Central. Incidentul s-a petrecut în apropierea localității Dedrad, lângă Reghin, în județul Mureș.

Pilotul a fost operat, miercuri, în Blocul operator al Secţiei Neurochirurgie, informează reprezentanții Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Potrivit acestora, intervenţia chirurgicală a decurs bine, iar pacientul este conştient, cooperant, stabil hemodinamic şi respirator, fiind evaluat zilnic de medici.

La „Militar”, starea pilotului Andrei Criste a fost evaluată de o echipă multidisciplinară, constituită din medici specialişti în medicină de urgenţă, neurochirurgie, chirurgie toracică, Anestezie Terapie Intensivă şi chirurgie generală.

Avion militar MiG-21, prăbușit lângă Reghin

Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, pilotată de locotenent-comandorul Andrei Criste, s-a prăbuşit marţi, în jurul orei 14.30, în apropierea localităţii Dedrad, judeţul Mureş.

Avionul MiG-21 tocmai decolase de pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii, acolo unde este Baza Aeriană 71. Mikoian-Gurevici (sau MiG-21, prescurtat) este un avion de vânătoare din generația a 3-a. A fost conceput și construit de către Biroul „Mikoian – Gurevici”, din fosta URSS.

Martor la prăbușirea MIG-ului: „Pilotul era încâlcit între corzile parașutei”

Aeronava MiG-21 LanceR decolase de la baza aeriană din Câmpia Turzii pentru a executa un zbor de instrucţie, împreună cu alte două aeronave de acelaşi tip. În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situaţie de urgenţă şi s-a catapultat. MiG-ul s-a prăbușit în afara ariilor locuite, arată MApN. Prima persoană care a ajuns la locul impactului a fost Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș.

Mai întâi, am auzit un sunet mai ciudat. Era la o înălțime destul de joasă, la o altitudine joasă. Ne-am uitat în sus să vedem, eram cu domnul viceprimar, și l-am observat. Avea o direcție cam haotică, să zicem, și pe urmă s-a îndreptat cu fața în jos, cu botul, să mă exprim așa, în jos. În momentul acela am văzut că s-a catapultat pilotul. Am și plecat în direcția respectivă, am găsit pilotul, era încâlcit între corzile parașutei. Mi-a cerut să îl ajutăm, l-am ridicat, l-am pus în mașină și l-am dus către ambulanță” – povestește Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș.