Angajații din TAROM trec de la amenințări la fapte: Vor majorarea salariului, altfel lasă avioanele la sol. Lider sindical: ”Nu se poate trăi cu salariul minim pe economie”

Angajații din TAROM trec de la amenințări la fapte: Vor majorarea salariului, altfel lasă avioanele la sol. Lider sindical: ”Nu se poate trăi cu salariul minim pe economie”
Publicat: 19/08/2022, 16:17
Actualizat: 19/08/2022, 16:40

Angajații operatorului aerian de stat TAROM sunt la un pas să oprească avioanele la sol, mai întâi pentru trei ore, apoi chiar și pe termen nelimitat dacă nu primesc salarii mai mari prin noul contract colectiv de muncă. Negocierile au început din iunie, dar nu au adus și înțelegeri, situație care a tensionat atmosfera în companie. Acuzațiile sunt aceleași cu cele din timpul grevei japoneze din aprilie: compania are aproape o treime dintre angajați cu salariul minim pe economie și conducerea este ”indiferentă” la situația asta.

”Negocierile nu avansează deloc, conducerea TAROM ne tratează cu indiferență. Ei nu se gândesc că nu se mai poate trăi cu salariul minimum pe economie. Din 2008 nu s-au mai făcut măriri de salarii pentru angajații Tarom. Există 430 de angajați care sunt plătiți cu 2.550 lei brut (salariul minim pe economie – n.red.)”, a spus Narcis Pascu, președintele Sindicatului Unit TAROM (SUT), pentru Gândul.

Liderul sindical acuză conducerea TAROM că tratează angajații cu ”rea-credință, superficialitate și indiferență”, motiv pentru care, dacă nu se schimbă atitudinea și cererile de majorare a salariilor nu vor fi îndeplinite, din 23 august încep primele acțiuni de protest.

În ciuda situației de criză de la TAROM, liderul sindical crede în viitorul operatorului aerian, însă susține că ”factorul politic și Ministerul Transporturilor” țin compania pe loc și îi perturbă activitatea.

Sindicaliștii îl acuză pe directorul general Mihăiță Ursu, care a revenit din ianuarie la TAROM, că nu are experiență în domeniu, acesta fiind inginer geodez şi specialist în vânzări de ţiglă metalică.

Zeci de piloți TAROM au semnat că nu vor ridica avioanele de la sol în timpul protestelor

Sindicatul a început să strângă semnături pentru declanșarea conflictului de muncă și începerea protestelor. De joi până vineri, s-au strâns deja 200 de semnături ale angajaților TAROM – printre care 45 sunt piloți – care susțin protestele începând cu din 23 august, dată de la care nu va mai decola niciun avion al companiei, între orele 04:00 și 07:00, dacă până atunci nu se ajunge la o înțelegere privind majorările salariale din noul contract colectiv de muncă.

După ce vor fi parcurși primii pași ai conflictului de muncă, se poate ajunge și la grevă generală, cu oprirea totală a zborurilor, avertizează liderul sindical.

Cum vor protesta angajații TAROM

Potrivit calendarului anunțat de sindicat, protestele ar urma să înceapă din 23 august, când timp de trei ore nu va decola niciun avion al companiei TAROM.

Conducerea operatorului de transport aerian va fi notificată de sindicat că urmează o grevă de avertisment, când timp de două zile pe săptămână, va fi oprită activitatea timp de două ore.

Dacă nici după greva de avertisment, cererile angajaților nu vor fi soluționate, se va stabili data grevei generale, după ce vor fi îndeplinite toate procedurile legale, susțin sindicaliștii.

Ce vor angajații TAROM

Sindicalișii care negociază cu conducerea TAROM noul contract colectiv de muncă au cerut majorarea fondului de salarii cu 35%, astfel încât să poată fi făcute cel puțin majorări care să depășească rata inflației, care a ajuns la peste 15%.

”La şedinţa din data de 16 august 2022, compania a prezentat o ofertă, care a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, având în vedere faptul că această ofertă nu acoperă, în unele departamente, inflaţia pe anul 2022, de 15%”, susțin reprezentanții salariaților.

Operatorului aerian de stat TAROM este pe pierderi de 15 ani. Anul trecut, compania a avut pierderi de aproape 400 de milioane de lei.


PE ACELAȘI SUBIECT:

EXCLUSIV | Directorul general TAROM, acuzat că vrea să păcălească Guvernul României și Comisia Europeană: ”Planul de restructurare este o concediere colectivă mascată” (ÎNREGISTRARE-SURPRIZĂ)

EXCLUSIV | Curtea de Apel anulează o decizie de concediere abuzivă emisă de directorul general TAROM. Compania, obligată să plătească zeci de mii de euro

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine