Angajații INS protestează în fața sediului PSD din București. Care sunt revendicările lor

Angajații INS protestează în fața sediului PSD din București. Care sunt revendicările lor
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 19/01/2022, 12:57

Angajații Institutului Național de Statistică (INS) protestează miercuri în fața sediului Partidului Social Democrat din Capitală, pentru a atrage atenția cu privire la situația cu care se confruntă statisticienii din sistemul public.

Totodată, aceștia solicită aplicarea majorărilor salariale prevăzute de legea salarizării, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de CNS Cartel ALFA și citat de Libertatea.

Astfel, cei aproximativ 1.600 de statisticieni angajați la nivel național susțin că nu au pretenția să primească venituri suplimentare nemeritate, ci doar cer respectarea legii. Potrivit acestora, Legea 153/2017 reglementează în mod expres reducerea discriminărilor salariale în ceea ce privește această ramură de activitate până în 2022.

Angajații INS sunt implicați în acțiuni de importanță deosebită

Statisticienii sunt implicaţi în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care Recensământul General Agricol, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială și Comisia Europeană, se arată în comunicat.

În acest an, în România urmează să se desfăşoare Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, iar majoritatea activităţilor esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică, „lucrători demotivaţi financiar”, mai arată sursa citată.