Angela Galeța, Fundația Vodafone: Lipsa educației, principala cauză a fenomenului violenței domestice în România

Publicat: 12/03/2024, 12:16

România se află pe unul din locurile fruntașe la nivel mondial în ceea ce privește numărul de cazuri de violență domestică. Dacă anul trecut au fost raportate peste 100.000 de cazuri de violență fizică, cifrele ar putea fi mult mai mari dacă ar fi luate în calcul și alte forme de agresiune. Lipsa educației, dar și alcoolul și drogurile sunt principalele cauze ale acestui fenomen nedorit. Concluziile i-au aparținut Angelei Galeța, directorul Fundației Vodafone România și au fost exprimate în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv.

La nivel mondial, una din trei femei este victima unui abuz.

“Din păcate, cifrele nu sunt foarte îmbucurătoare. Suntem din nou, cumva, pe un loc fruntaș, pe care sigur nu ni l-am dori. Anul trecut, de exemplu, din cifrele raportate de Poliția Română aflăm că au fost raportate peste 100.000 de cazuri din sfera violenței domestice, în pondere egală în urban și rural”, a precizat Angela Galeța.

Românii cred că bătaia este ruptă din rai, că unde dă mama crește. Cred că femeia este supusă bărbatului, lucruri care în anul 2024 ar trebui să nu mai fie așa, ar trebui să se schimbe. Am citit un articol din care reiese că 80% dintre români consideră că violența împotriva femeii un fenomen național foarte răspândit.

Datele raportate de poliție nu reflectă adevărata amploare a fenomenul.

“Adică nu vorbim doar de 100.000  – ceea ce este raportat – și este raportat doar violența fizică. Agresiunea nu este raportată, nu face parte din această statistică. Statistica respectivă include cazurile de violență domestică, care cele mai multe ori se referă la agresiunile fizice. Undeva aproape de 58.000 dintre ele au fost agresiuni fizice sau alte forme de violență”, este realitatea în care trăim, conform Angelei Galeța.

Directorul Fundației Vodafone indică și faptul că această creștere a numărului cazurilor raportate – aproape 5% în  2023, față de 2022 – evidențiază  atingerea limitei superioare a suportabilității.

Violența domestică îmbracă multe, multe alte forme și și noi credem, și organizațiile cu care lucrăm și specialiștii din domeniu spun că cifrele sunt subraportate, adică probabil cifrele sunt sunt mult mai mari.

“Ceea ce este îmbucurător, dacă pot să spun că e ceva îmbucurător legat de acest subiect, este faptul că numărul cazurilor raportate crește de la an la an. De exemplu, anul trecut a crescut cu 4,8% în 2023 față de anul 2022, ceea ce înseamnă că, într-un fel, victimele au prins curaj și au început să ia atitudine. Dar, repet, cifrele sunt subraportate și probabil dimensiunea fenomenului este mult mai mare”, a completat Angela Galeța.

Copii, vârstnici și bărbați, printre victime

Cele mai multe cazuri de violență sunt raportate de femei, însă și copii și bărbați trec prin astfel de traume.

“Dacă ar fi să ne referim la cifrele raportate de poliție, numărul femeilor victime este mai mare decât cel al bărbaților, dar există și bărbați care sunt victime. Și, apropo de ce se raportează și ce nu se raportează, vorbim de cazuri care se întâmplă, violența în familie. Dar să nu uităm că pot fi victime ale violenței domestice, de exemplu, și bătrânii, persoanele aflate în îngrijirea altcuiva din diverse motive, fie că sunt bătrâni, fie că sunt cu probleme medicale”, a evidențiat directorul Fundației Vodafone România.

Lipsa de educație, principala cauză

În România violența casnică a fost considerată, și încă mai este, un subiect tabu.

“Prima cauză a a acestui fenomen este lipsa de educație. Faptul că,  în primul rând, nu vorbim despre acest e obiect, cumva un subiect tabu. Dacă aș putea să spun asta, mai bine nu vorbim despre acest subiect și dacă nu vorbim, probabil că nu există”, a susținut Angela Galeța.

Tocmai de aceea aplicația Bright Sky, dezvoltată de Vodafone, are un dublu scop.

“În primul rând să asigure să ofere ajutor victimelor violenței domestice, dar în același timp să ofere acces la informare. Pentru că atâta timp cât vorbim cât mai mult despre acest subiect, cât explicăm ce înseamnă abuzul, care sunt formele violenței domestice, atunci cu atât mai multă lume va știi despre lucrurile acestea. Poate că amploarea fenomenului se va diminua, poate că relațiile pe care copiii noștri, adolescenții de acum le vor avea vor arăta cumva altfel în momentul în care vor ști că într-o relație nu este permisă nicio formă de abuz”, a completat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Aplicația gratuită Bright Sky RO a fost lansată în mai 2020 și de atunci a fost descărcată de peste 100.000 de ori. Inițial a fost lansată în Marea Britanie de Vodafone UK și există în prezent în 13 țări. Aplicația are până în prezent aproape un milion de descărcări

Urmăriți întreaga emisiune AICI

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro