ANM: Avertizări Cod galben și portocaliu de ploi torențiale. Ce zone sunt vizate

ANM: Avertizări Cod galben și portocaliu de ploi torențiale. Ce zone sunt vizate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/07/2022, 11:19

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi două avertizări de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale, valabile pentru jumătate din teritoriul țării.

Astfel, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică valabil de joi, 28 iulie, ora 10:00, până vineri, 29 iulie, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

ANM: Cod portocaliu de furtuni în zonele montane

De asemenea, meteorologii au emis și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate, valabil în Carpații Meridionali și de Curbură în intervalul 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00.

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervalescurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor, canicula din ultima perioadă este principalul responsabil pentru apariția acestor fenomene.

„Este posibil ca până vineri să avem temperaturi caniculare, rămâne în vigoare cod galben, ne așteptăm ca valorile să fie foarte mari, maxime de 37 de grade. În același timp vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Căldura acumulată în sistem reprezintă ingredientele instabilității atmosferice. Ne așteptăm pe parcursul amiezilor să avem vijelii, ploi torențiale, cu 35 de l pe metru pătrat și la munte, peste 40. Aceste averse și caracterul torențial nu vor putea să refacă ce a făcut seceta”, spune Elena Mateescu, director ANM, potrivit Euronews România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase