Canicula extremă din România va mai dura cel puțin trei săptămâni. Șefa ANM: „Vom avea temperaturi cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius”

Canicula extremă din România va mai dura cel puțin trei săptămâni. Șefa ANM: Vom avea temperaturi cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2022, 18:26

Directorul general al ANM, Elena Mateescu spune că România va mai avea de înfruntat canicula extremă cel puțin încă trei săptămâni, iar valorile de temperatură maximă vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade Celsius la care se adaugă și disconfortul termic accentuat.

„Este posibil să consemnăm și în primele două săptămâni din ultima lună din această vară, așa cum arată estimările privind intervalul 25 iulie-22 august, zile în care valorile de temperaturi în zonele de câmpie din partea de vest, sud-vest-sud a țării să se apropie și să depășească pragul unei zile de caniculă”, a declarat șefa ANM.

Elena Mateescu avertizează că și în următoarele zile va fi caniculă.

„În zilele în care am avut emis codul roșu și codul portocaliu pentru partea de vest și sud-vest a țării am înregistrat foarte multe recorduri la un număr semnificativ de stații meteorologice, respectiv la 68 de stații”, spune Elena Mateescu.

De miercuri până vineri, valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a României, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de furtuni, de miercuri noapte

Meteorologii au emis o avertizare meteo de furtuni și vijelii, care intră în vigoare de astăzi, 27 iulie, începând cu ora 14.00. Sudul României este în continuare sub cod portocaliu de caniculă.

ANM anunță că urmează alte zile caniculare, în timp ce anumite zone vor fi lovite de vijelii si ploi abundente.

Sudul României înregistrează din nou temperaturi de aproape 40 de grade Celsius. Totuși, Bucureștiul și alte 14 județe se află sub cod portocaliu.

Începând de miercuri noapte intră în vigoare al doilea cod portocaliu de furtuni, ce vizează nordul Olteniei și al Munteniei, cât și Carpații Meridionali și de Curbură, potrivit ANM.

Codul portocaliu se va manifesta prin perioade cu ploi torențiale și grindină, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă riscă să depășească pe arii restrânse 40-60 l/mp, potrivit Antena 3.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult