Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță că în perioada 16.06 – 30.06.2025 a deșfășurat, la nivelul întregii țări, mai multe controale la comercianții care vând lapte și produse lactate, unde s-au găsit mai multe nereguli.
Acțiunile au vizat 670 operatori economici, 500 dintre aceștia înregistrând diferite nereguli. Totodată au fost verificate aproximativ 30 tone de lapte și produse lactate, la peste 6 tone dintre acestea constatându-se deficiențe, potrivit ANPC.
Sursa citată anunță că pentru abaterile de la legislația specifică, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
- 201 avertismente
- 482 amenzi contravenţionale în cuantum circa 2,6 milioane lei
- oprirea definitivă de la comercializare a peste 2 tone de produse lactate în valoare de circa 75.000 lei
- oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 1,5 tone de produse lactate, pentru deficiențe de etichetare.
„Atunci când vorbim despre produse perisabile precum laptele și lactatele, toleranța față de nerespectarea regulilor este zero. Nu vom ezita să aplicăm măsuri ferme și sancțiuni drastice ori de câte ori vom identifica abateri. Operatorii economici trebuie să înțeleagă că orice neglijență poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. ANPC va intensifica acțiunile de control, iar cei care nu respectă legea vor suporta consecințele”, susține Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Principalele nereguli constatate:
- comercializarea laptelui de consum şi a produselor lactate în afara datei durabilităţii minimale, respectiv, a datei limită de consum stabilite de producători (84% dintre judeţe)
- comercializarea unor produse lactate cu modificări organoleptice de aspect și culoare, cu urme evidente de alterare
- comercializare laptelui și a unor produse lactate cu ambalaj deteriorate
- comercializarea produselor lactate în spații comune cu produse cu adaos de alte tipuri de grăsimi/proteine, altele decât cele de origine lactată, fapt ce induce în eroare consumatorul privind natura produselor
- lipsa unei informări corecte, complete și precise a consumatorilor, care să permită alegerea raţională, în conformitate cu nevoile lor
- folosirea unor condiții necorespunzătoare de depozitare și păstrare a produselor, care pot determina apariția riscului de contaminare a produselor
- nerespectarea regimului de temperatură indicată de producător, pentru păstrarea produselor (comercializarea acestora la temperaturi de peste 10°C, comparativ cu cea recomandată de producător, respectiv 2-8 °C)
- lipsa informațiilor obligatorii referitoare la produsele lactate vrac, comercializate în piețele agroalimentare (procent de grăsime, data fabricației, data durabilității minimale, condiții de păstrare etc.)
- lipsa afișării substanțelor cu potențial alergen pe care le pot conține produsele lactate.