ANRE: Numărul mare de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție electrică

ANRE: Numărul mare de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție electrică
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 26/09/2023, 17:43

Numărul mare de prosumatori pune extrem de multă presiune pe sistemul de distribuție a energiei electrice. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea prosumatorilor depășesc consumul propriu, după cum explică vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache.

„Vă dau nişte date exacte ca să înţelegem ce înseamnă impactul şi presiunea pe care o pun pe sistem. La finalul lunii iunie aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 de megawaţi. La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaic. Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor”, a declarat Gabriel Andronache, la conferinţa „Energia în priză”, potrivit adevarul.ro.

El a subliniat că proiectele prosumatorilor au capacitate foarte mare, depăşind ceea ce furnizează grupul 1 de la Cernavodă, iar în curând vor ajunge să aibă capacitate de producţie similară celor două grupuri de la Cernavodă. El a explicat că prosumatorii introduc în sistem o cantitate foarte mare de energie care nu este văzută de dispecerul energetic naţional şi creează o presiune pe distribuţie şi furnizori, pentru că nu pot stabili care este nevoia de energie în anumite momente.

„Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru a consuma 12 kilowaţi, însă instalează 60 kilowaţi. Această implementare nu se face în baza unui studiu de soluţii, ci pe baza unei fişe de soluţii – şi nu stabileşte exact care este impactul pe zona de distribuţie şi creează o presiune pe cei care sunt distribuitori. În prezent pregătim reglementarea acestui lucru, astfel încât la cei care au o anumită capacitate să dăm un anumit procent în plus pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul posibilitatea să îşi achiziţioneze o maşină electrică”, a mai spus vicepreşedinte ANRE.

Potrivit acestuia, ideea de prosumator este de a produce energie pentru consumul propriu.

„Între timp, lucrurile au devenit un mic business şi oamenii fac calcule şi se uită pe telefon să vadă câţi bani teoretic au mai câştigat, iar toată lumea produce energie în aceeaşi perioadă, adică în timpul zilei, mărind presiunea în sistem. Rolul nostru este ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ atractiv ca să ajutăm economia”, a mai spus Gabriel Andronache.

ANRE intenționează să impună restricții

Săptămâna trecută, președintele ANRE susținea faptul că este necesară impunerea unui anumit prag pentru montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, deoarece cantitatea produsă de aceștia depășește în majoritatea cazurilor depășește consumul propriu.

Președintele ANRE afirmă că sarcinile prosumatorilor sunt de a îmbunătăți sistemul energetic și de a reduce costurile facturilor, în special în acest moment, când prețurile crescute au un impact semnificativ asupra facturilor la energie și gaze. Cu toate acestea, deși acesta este scopul principal, prosumatorii instalează frecvent sisteme fotovoltaice pentru a câștiga bani.

„Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, președintele ANRE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?