Anthony Fauci avertizează: Prin amânarea rapelului, ar putea să se creeze variante mai puternice ale coronavirusului

Anthony Fauci avertizează: Prin amânarea rapelului, ar putea să se creeze variante mai puternice ale coronavirusului
Publicat: 09/02/2021, 12:31
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

În timp ce primirea primei doze de vaccin COVID-19 pentru cât mai mulți oameni rămâne vitală pentru răspunsul pandemic al națiunii, ar trebui acordată o importanță egală asigurării administrării la timp a celei de-a doua doze, a spus dr. Anthony Fauci.

Comentariile sale, care au fost făcute luni în cadrul ședinței de la Casa Albă asupra coronavirusului, vin, de vreme ce mulți au pus la îndoială dacă al doilea sau așa-numitul vaccin de rapel poate fi întârziat pe măsură ce țara se confruntă cu probleme de aprovizionare cu vaccin.

Anthony Fauci: Rapelul  a produs un răspuns de 10 ori mai mare

În timp ce atât vaccinurile ARNm moderne, cât și cele Pfizer, care sunt aprobate în prezent în SUA, au dus la un răspuns anticorp neutralizant care a fost peste prag după o doză, a spus Fauci, a doua doză a produs un răspuns de 10 ori mai mare.

Motivul care este importantă potența răspunsului, dar atunci când ajungi la acel nivel de anticorp, este răspunsul mai mare, a spus el.

„Prin amploarea răspunsului înțelegem că acoperă nu numai tipul sălbatic și virusul care circulă în prezent, ci și variantele pe care le vedem circulând – în special 1.1.7 și 3.5.1, deci nu este doar o chestiune de potență este o chestiune de amploarea a ceea ce puteți acoperi”.

Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase: Prin amânarea rapelului,  ar putea să se creeze variante mai puternice ale coronavirusului

El a adăugat că o „problemă teoretică” care ar putea fi creată optând pentru o singură doză este că, dacă aveți un răspuns sub-optim, mai degrabă s-ar putea să se creeze variante mai puternice ale coronavirusului”.

De aceea, el nu recomandă amânarea celei de-a doua doze de vaccin și punerea americanilor în situația de a aștepta câteva luni pentru a primi a doua doză  „de rapel”, strategie care este încercată acum în Marea Britanie.

Unii au sugerat să studieze dacă țara ar putea trece la o abordare cu doză unică. Deși „nu este un lucru nerezonabil să sugerăm un studiu”, a spus Fauci, „practicitatea” unuia creează obstacole suplimentare, a remarcat el.

„Dacă te uiți la numărul de persoane care ar fi necesare într-un studiu pentru a răspunde la această întrebare, din nou unul contra două doze, cu vaccinurile disponibile în prezent, timpul necesar pentru a obține informații și numărul de persoane ar dura câteva luni pentru a obține un răspuns semnificativ „, a spus el. „La acea vreme, cantitatea de vaccin care ar fi disponibilă aproape că ar face ca această întrebare să fie oarecum un punct discutabil.”

În cadrul ședinței, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Dr. Rochelle Walensky, a declarat că aproape 700 de cazuri ale variantei Regatului Unit au fost detectate în 34 de state. Ea a spus că, deși țara a înregistrat o scădere de 20% a cazurilor noi săptămâna trecută comparativ cu săptămâna anterioară, importanța practicării măsurilor de sănătate publică rămâne la un nivel istoric.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a anunțat că rapelul poate fi amânat câteva zile fără a-și pierde din calitate, însă atrage atenția că bătrânii și bolnavii cronici trebuie să respecte, fără discuție, schema de vaccinare, pentru ca serul să aibă efectul scontat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase