Un banal anunț de angajare într-o cunoscută locație din Clujul a generat numeroase reacții în mediul online. Pub-ul respectiv are nevoie de barmani, ospătari și ajutori, iar în anunț se menționează că salariul de bază pornește de la 3.000 de lei net pe lună.
Totuși, un alt aspect a stârnit „furia” celor care au văzut anunțul.
În continuarea anunțului se menționa că veniturile totale lunare ar putea depăși 7.000 de lei, luând în calcul și bacșișurile.
Tocmai această formulare i-a încărcat pe mulți și a deschis o dezbatere amplă pe rețelele sociale. Cei care au văzut anunțul respectiv s-au întrebat dacă este corect ca bacșișul să fie prezentat drept parte a pachetului salarial.
„De ce tips-ul este trecut ca beneficiu?”, a întrebat cineva. Alții au fost chiar și mai direcți: „Ce nesimțire ordinară să pui bacșișul ca beneficiu! După, se oftică chelnerii când nu primesc bacșiș. Practic, plătim noi salariile lor. De două ori! O dată prin plata comenzii și o dată prin bacșiș”. „Ce-ar fi să le dea 5-7000 de lei net și să nu mai trebuiască să platim noi bacșiș ca o obligație, ci doar când serviciile depășesc așteptările?”, a comentat o altă persoană.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2F6-poza-interior-12.jpg)
Un utilizator a interpretat ironic mesajul anunțului: „Noi nu-ți dăm bani, da’ las’ că primești tips”.
Chiar dacă mulți susțin că bacșișurile pot aduce venituri considerabile – „Dacă ești ospătar decent, faci bacșiș” -, majoritatea comentariilor exprimă scepticism față de ideea ca această sumă să fie prezentată drept pachet salariu într-un anunț de angajare.
Pe de altă parte, au existat și voci care au susținut sistemul actual, dat fiind faptul că destui tineri nu au studii superioare și nici vreo experiență profesională relevantă. În cazul lor, locurile de muncă din domeniul ospitalității pot reprezenta o oportunitate reală. „Ești muncit, ok, dar ce opțiuni mai bune ai dacă n-ai studii ori experiență, unde să faci suma aia?”, a scris un cineva.
Discuția a avansat și la un moment dat s-au adus în atenție și problemele legate de condițiile de muncă din sectorul HoReCa. Mai mulți utilizatori au semnalat experiențe negative privind tratamentul aplicat angajaților fix în localul respectiv.
„Sora mea a lucrat acolo. Îi tratează ca pe niște sclavi”, potrivit cuiva. O altă persoană a relatat despre un incident în care un angajat ar fi fost jignit după un accident minor, scrie stiridecluj.ro.
RECOMANDAREA AUTORULUI:
Anunțul de angajare care a ȘOCAT Facebook-ul. „Este pentru prima oară…”