Aparatul electrocasnic care este pagubă la casa omului. Consumă 25% din costul facturii la curent!

Aparatul electrocasnic care este pagubă la casa omului. Consumă 25% din costul facturii la curent!
Publicat: 19/08/2022, 16:44
Actualizat: 19/08/2022, 16:49

Așa cum cresc iarna facturile la căldură, atunci când vine vara – odată cu instalarea caniculei – aparatele de aer condiționat ne răcoresc, dar ne și cresc inevitabil cheltuielile. Iar unii oamenii pornesc aparatele de aer condiţionat cu porţia, de teama facturilor.

Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, spune că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie. Iar unul dintre cele mai mari consumatoare de energie electrică sunt aparatele de aer condiționat.

Asta înseamnă că aerul condiționat reprezintă aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă este folosit iarna pentru încălzirea locuinței iarna.

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban pentru Europa Liberă.

În privința electrocasnicelor, un alt studiu al RMR citat de Hotnews arată că românii încep să fie tot mai atenți la consumul de energie al produselor pe care le cumpără.

Există, însă, câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a evita ca aparatul nostru de aer condiționat să ne umfle exagerat factura la energie electrică.

Acestea sunt:

  • cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice
  • cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;
  • evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;
  • electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Costuri amortizate după câteva luni

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, îi îndeamnă pe aceștia să vadă cumpărarea unor astfel de produse prin prisma amortizării costurilor pe termen lung.

„În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm”, a declarat Mierlea pentru Europa Liberă.

„Iar dacă acel produs îl ținem peste trei ani – chiar cinci ani – chiar o să avem un câștig semnificativ”, a continuat el.

Rata inflației a ajuns la 15,1% în luna iunie, cea mai mare scumpire având loc la gaze (89,5%), potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică (INS).

Analiștii estimează că mărirea inflației va afecta implicit puterea de cumpărare a românilor, iar în condițiile în care facturile la energie cresc încă de anul trecut, una din soluțiile precizate de experții consultați de Europa Liberă este cumpărarea de electrocasnice cu o eficiență energetică mare.