UPDATE |VIDEO: Vremea a făcut PRĂPĂD în Arad. Un om a murit, după ce a fost surprins de o viitură / Patru persoane s-au adăpostit în podul unei case

Publicat: 25/06/2023, 17:45
Actualizat: 25/06/2023, 20:55

Pompierii din Arad intervin, duminică, după ce o viitură s-a produs pe Crişul Alb și a inundat două sate. Patru oameni au reușit să se adăpostească în podul unei case și au fost salvate de forțele de intervenție.

UPDATE 17:45. O persoană, găsită moartă. Are multiple traumatisme

Pe DJ 708/AR între localitatea Gurahonț și Buceava-Șoimuș, un autoturism în care se aflau 4 persoane (3 adulți și 1 minor) a fost surprins de apă. Persoanele au fost salvate de către forțele de intervenție, autoturismul fiind mai apoi tractat într-o zonă de siguranță, conform unei actualizări transmise de IGSU.

Totodată, o persoană, pentru care a fost sesizată dispariția de la domiciliu, a fost găsită la aproximativ 5 km de locuință, cu multiple traumatisme, decedată. Organele de cercetare verifică circumstanțele și împrejurările în care s-a produs această situație.

Pompierii salvatori continuă misiunile in sprijinul cetățenilor și autorităților din zonele afectate, pentru limitarea și înlăturarea efectelor care pot pune în pericol viața și bunurile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate, sub incidența cărora este și județul Arad, au generat o viitura în localitatea Buceava-Șoimuș, din cauza scurgerii apei de pe versanți.

Imediat, la fața locului au fost trimise echipaje de intervenție care au reușit salvarea a patru persoane, adăpostite în podul unei case”, conform unui mesaj transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

La acest moment, traficul rutier se desfășoară cu dificultate pe DJ708 din cauza apei acumulate pe carosabil, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației și reluarea traficului pe tronsonul de drum afectat.

Hunedoara: Patru sate izolate după ploile din ultimele ore

Patru sate din județul Hunedoara sunt izolate, duminică, după inundațiile din ultimele ore. Potrivit ISU Hunedoara, sunt circa 200 de persoane la care nu se poate ajunge. 15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane.

Potrivit ISU Hunedoara, sunt patru sate izolate: Cerbăl, Vălari, Ulm și Arămieș, în care ar fi aproximativ 200 de persoane.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a spus că la nivelul județului au fost afectate 33 de localități în Ținutul Pădurenilor și pe Valea Mureșului.

„15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate”, spune Nistor.

Hunedoara: Patru sate izolate după ploile din ultimele ore
Hunedoara: Patru sate izolate după ploile din ultimele ore

Avertizare meteo pentru mai bine de jumătate de țară

Între 25 iunie, ora 10 și 26 iunie, ora 10, este valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În cea mai mare parte a țarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

De asemenea, a fost transmisă și o avertizare tip Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și averse, valabil în intervalul 25 iunie, ora 11 – 26 iunie, ora 04.

Pe parcursul zilei la munte, în centrul și sud-estul țării, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

Sursa foto: ANM

La nivel național, în ultimele 24 de ore, au fost salvate 51 de persoane din calea viiturilor

„În cursul zilei de sâmbătă, la nivel național, peste 3.700 de pompierii militari, cu peste 3.100 de mijloace tehnice, au intervenit în 66 localități din 14 județe (AB, AR, AG, BC, BH, BV, DB, DJ, GJ, HD, MM, MS, TM și VN) pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 151 anexe, 76 curți și 8 subsoluri, conform IGSU.

Totodată, pompierii au acționat pentru degajarea a 32 copaci rupți de vântul puternic, în urma cărora 2 autoturisme, 2 acoperișuri de case și 6 anexe au fost avariate.

De asemenea, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Grupele Operative la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din 26 județe (AB, AG, AR, BC, BH, BN, BV, CS, CJ, CV, DB, DJ, GJ, HD, HR, IS, MH, MS, NT, PH, SB, SV, TM, VL, VN și VS), respectiv a centrelor de coordonare și conducere a Intervenției în județele Suceava și Vrancea.

Circulația rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naționale (DN 1R/AB, DN 74/HD, DN 75/AB, DN 76/BH) și 4 drumuri județene (DJ 687D/HD, DJ 687J/HD, DJ 687F/HD, DJ 687K/HD) din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil.

La nivel național, în ultimele 24 de ore, au fost evacuate/salvate 51 de persoane (23 evacuate și 28 salvate) din calea viiturilor și cazate la pensiuni prin grija autorităților, conform IGSU.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete