Arafat, despre bătrânii găsiți într-o casă în construcții: „Cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ASCUNDĂ”

Arafat, despre bătrânii găsiți într-o casă în construcții: „Cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ASCUNDĂ”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 11/07/2023, 07:29

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), afirmă că cei 11 bătrâni bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari trăiau în condiţii ce îi puneau în pericol.

Într-o casă în construcții din Tunari au fost descoperite, luni seara târziu, alte 11 persoane vârstnice, unele cu dizabilități. La fața locului au mers, de urgență, echipaje medicale pentru a evalua starea persoanelor în cauză. (Citește detalii suplimentare aici…)

„Noi am fost sesizaţi de colegii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, în urma unei sesizări venită pe linia mass-media despre faptul că există aceşti bătrâni într-o casă aflată în construcţie. S-a deplasat Poliţia şi a solicitat sprijin de la ISU Bucureşti-Ilfov, care a trimis echipaje inclusiv de la SMURD şi o maşină de Terapie Intensivă cu medic şi de la Ambulanţă, tot cu o maşină cu medic. Au fost trimişi şi două maşini de transport multiple victime.

Acolo, colegii au constatat prezenţa a 11 persoane în condiţii care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcţie, care nu este finalizată şi care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor. Decizia este de a-i reloca imediat. Au fost evaluaţi medical. Din ce am înţeles, nu a necesitat nimeni transfer către spital. Au fost şase relocaţi către un azil care are condiţii bune pentru a-i primi, iar patru au fost preluaţi de aparţinători şi o persoană care a refuzat relocarea, dar cu care se lucrează pentru a fi convinsă să se relocheze pentru că nu putem lăsa pe nimeni în condiţiile în care sunt acolo.

Din pozele pe care le-am văzut, cel puţin cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă, adică de la etaj, coborând, putea să cadă oricine şi să aibă leziuni foarte grave dacă nu chiar să îşi piardă viaţa. Nu e locaţie în care să fie oameni, care să fie locuită. Cine i-a trimis acolo, de ce i-a trimis acolo, asta e ancheta pe care o va face Poliţia, cu siguranţă. Pe linie medicală, evaluarea lor iniţială şi transferul lor către o altă locaţie au fost o prioriate, lucru pe care l-am făcut ca misiune de sprijin”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

11 bătrâni, unii cu dizabilități, descoperiți într-o casă în construcții din Voluntari. Anchetatorii au aflat de unde au fost aduși

Cei 11 bătrâni găsiți într-o casă din Tunari erau de la Căminul de Bătrâni „Sfântul Dumitru” din Voluntari, au spus, pentru Gândul, surse din anchetă.

Aceștia erau ținuți într-o casă în construcție, în câmp, la capătul Tunariului, unde nu erau alte locuințe în apropiere.

Anchetatorii urmează să stabilească de ce au fost scoși cei 11 bătrâni din cămin și duși în casa în care au fost găsiți, chiar în ziua în care au început controalele în toate centrele din țară, după cazul „azilele groazei” din Ilfov.

În anchetă este luată în calcul și ipoteza că proprietarii căminului de bătrâni aveau cazate mai multe persoane decât capacitatea azilului pentru care aveau autorizație și se temeau că vor fi descoperiți la controalele care au început luni.

Bătrânii găsiți în clădirea în construcții au fost duși cu ambulanțele la un centru din Snagov.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne