VIDEO | Arafat despre surparea malului de pământ din București: Acest incident denotă că zona nu a fost asigurată foarte bine. A fost un accident de muncă

Publicat: 02/08/2021, 22:06
Actualizat: 02/08/2021, 23:46

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat luni seară la Digi24, că surparea malului de pământ de pe un şantier din Capitală, unde șase persoane au fost prinse dub pământd  intre care  doi muncitori și-au pierdut viață, s-a datorat faptului că zona nu a fost asigurată și nu s-au respectat toate măsurile de protecție, intervenția echipelor de salvare fiind una foarte dificilă și totodată periculoasă pentru victime.

”Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, pe care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este ca aceşti pereţi trebuie să fie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul. Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine. Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a spus șeful DSU.

Arafat a mai catalogat acest incident că fiind un accident de muncă, iar Inspecția Muncii rămâne să stabilească împrejurările în care s-a produs acest eveniment.

”Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a menționat că acest tip de accident vine pe fondul nerespectării normelor de protecție, din grabă lucrătorilor de a termină cât mai repede lucrarea, aceștia nu mai asigură foarte bine zona de lucru, iar astfel de incidente se pot repeta.

”Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii, durează, mănâncă timp, după care vin pompierii, dacă vor să stea să asigure pereţii, s-ar putea să nu mai poată salva pe unii, riscă şi ei viaţa lor. În mod normal, astfel de locuri de muncă trebuie să fie bine asigurate. Nu ne pronunţăm, nu ştiu exact cum a fost situaţia acolo, cum s-a  produc exact accidentul, dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a declarat Raed Arafat, luni seara la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii