Arafat: Nu putem garanta că persoanele care mor, sunt vaccinate real. Medicul ar trebui să păstreze secretul și să nu-i reclame pe pacienții „vaccinați la chiuvetă”

Arafat: Nu putem garanta că persoanele care mor, sunt vaccinate real. Medicul ar trebui să păstreze secretul și să nu-i reclame pe pacienții „vaccinați la chiuvetă”
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 05/11/2021, 19:17

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că medicii nu pot garanta sută la sută că persoanele care mor din cauza Covid-19 sunt toate vaccinate în realitate, însă în mod normal medicii ar trebui să păstreze secretul și să nu îi denunțe pe cei pe care i-a depistat că au certificat de vaccinare fals.

„Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a explicat că situația în care o persoană vaccinată se îmbolnăvește totuși de Covid, riscul de a face o formă gravă este mult mai redus decât în cazul persoanelor nevaccinate, iar tratamentul se aplică diferențiat. În situația în care o persoană care ajunge la spital și prezintă un certificat de vaccinare fals, medicul riscă să îi administreze o schemă greșită de tratament.

„Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor. Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (…) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament. Am zis, clar, că persoanele nevaccinate să spună medicului că sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte”, a precizat şeful DSU.

Raed Arafat a afirmat că în mod normal medicul are obligația de a păstra secretul pacientului și să nu îl denunțe la poliție.

„Vreau să mai completez ceva. Medicul, în mod normal, trebuie să păstreze secretul pacientului. Dacă pacientul decide, la un moment, să discute cu Poliţia că el a fost nevaccinat şi avea certificat fals, pacientul poate să solicite acest lucru. Dacă pacientul decide să ajute în depistarea modalităţilor şi a modului în care a fost vaccinat la chiuvetă, normal că acest lucru poate să ajute să salveze alte vieţi. Dacă el doreşte doar să anunţe medicul lui şi medicul să păstreze lucrul numai pentru partea terapeutică şi să nu meargă mai departe, medicul este obligat să păstreze secretul pacientului, din ce ştiu eu”, a declarat șeful DSU.