ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”

ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”
Recruți - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2023, 10:06

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu ca răspuns la noile provocări de securitate. Sunt deja state europene care au luat aceste măsuri după ce Rusia a readus războiul în Bătrânul Continent.

După Războiul Rece, majoritatea țărilor europene au eliminat treptat serviciul militar obligatoriu, dar războiul din Ucraina a reaprins discuțiile despre reintroducerea acestuia și creșterea bugetelor de apărare în Europa.

Mai multe țări europene, cum ar fi Lituania și Danemarca, au extins deja sau analizează reluarea serviciului militar obligatoriu, în timp ce altele se întreabă despre eficacitatea și implicațiile etice ale acestei măsuri.

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut serviciul militar obligatoriu din 1993 încoace. Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Spiritul de războinic neînfricat s-a șters din mentalul noilor generații

O preocupare majoră este legată de diferența dintre recruții civili și soldații profesioniști, observată în timpul conflictului din Ucraina. Motivația și eficacitatea recruților ruși au ridicat semne de întrebare, cu dezvăluiri despre încercările de a-i ține pe tinerii recruți ruși pe câmpul de luptă.

Și tinerii soldați ucraineni, care au primit instruire rapidă la baze NATO din Germania, au exprimat frustrări legate de sentimente de demoralizare și de inadecvare în timpul luptelor.

Anexarea Crimeei în 2014 a determinat Ucraina și Lituania să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față noilor amenințări. Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apti din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Unele țări, precum Țările de Jos și Suedia, iau în considerare creșterea numărului de militari prin serviciul militar obligatoriu, în timp ce Franța examinează o variantă ușoară a acestuia.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

În Franța, există în prezent o dezbatere privind o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu. Președintele Emmanuel Macron a introdus Serviciul Național Universal în 2019, permițând tinerilor să se ofere voluntari timp de o lună și să își servească țara.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, planifică reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar Finlanda, cu o istorie de conflicte cu Rusia, are sprijin larg pentru această măsură.

Dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu în Europa se concentrează și pe aspecte economice și etice. Unii susțin că trimiterea civililor fără experiență în luptă poate fi ineficientă și lipsită de etică, în timp ce alții consideră că aceasta poate stimula patriotismul și solidaritatea națională.

Revine armata obligatorie în România?

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au avut loc, dar inițiativele anterioare au eșuat. Chiar fostul premier Nicolae Ciucă s-a declarat „pentru” reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Cu toate acestea, au existat propuneri de reintroducere a serviciului militar obligatoriu pentru românii din străinătate în cazul unei mobilizări generale, potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă....
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢...
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Ea este Larisa, tânăra care a sfârșit alături de tatăl ei în râul Buzău. Ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Viața la bloc. Locurile pe care se ceartă toți vecinii. Cum să nu ajungi la...
Cum arătau Andrei și Cristina Rotaru la Mireasă pentru fiul meu. Imagini de la începutul...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO EXCLUSIV! Un festivalier a intrat în baia destinată zonei de corturi de la Electric...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Membrii unui trib necontactat până acum au ieșit din pădurea amazoniană în căutarea hranei