ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”

ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”
Recruți - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2023, 10:06

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu ca răspuns la noile provocări de securitate. Sunt deja state europene care au luat aceste măsuri după ce Rusia a readus războiul în Bătrânul Continent.

După Războiul Rece, majoritatea țărilor europene au eliminat treptat serviciul militar obligatoriu, dar războiul din Ucraina a reaprins discuțiile despre reintroducerea acestuia și creșterea bugetelor de apărare în Europa.

Mai multe țări europene, cum ar fi Lituania și Danemarca, au extins deja sau analizează reluarea serviciului militar obligatoriu, în timp ce altele se întreabă despre eficacitatea și implicațiile etice ale acestei măsuri.

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut serviciul militar obligatoriu din 1993 încoace. Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Spiritul de războinic neînfricat s-a șters din mentalul noilor generații

O preocupare majoră este legată de diferența dintre recruții civili și soldații profesioniști, observată în timpul conflictului din Ucraina. Motivația și eficacitatea recruților ruși au ridicat semne de întrebare, cu dezvăluiri despre încercările de a-i ține pe tinerii recruți ruși pe câmpul de luptă.

Și tinerii soldați ucraineni, care au primit instruire rapidă la baze NATO din Germania, au exprimat frustrări legate de sentimente de demoralizare și de inadecvare în timpul luptelor.

Anexarea Crimeei în 2014 a determinat Ucraina și Lituania să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față noilor amenințări. Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apti din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Unele țări, precum Țările de Jos și Suedia, iau în considerare creșterea numărului de militari prin serviciul militar obligatoriu, în timp ce Franța examinează o variantă ușoară a acestuia.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

În Franța, există în prezent o dezbatere privind o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu. Președintele Emmanuel Macron a introdus Serviciul Național Universal în 2019, permițând tinerilor să se ofere voluntari timp de o lună și să își servească țara.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, planifică reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar Finlanda, cu o istorie de conflicte cu Rusia, are sprijin larg pentru această măsură.

Dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu în Europa se concentrează și pe aspecte economice și etice. Unii susțin că trimiterea civililor fără experiență în luptă poate fi ineficientă și lipsită de etică, în timp ce alții consideră că aceasta poate stimula patriotismul și solidaritatea națională.

Revine armata obligatorie în România?

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au avut loc, dar inițiativele anterioare au eșuat. Chiar fostul premier Nicolae Ciucă s-a declarat „pentru” reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Cu toate acestea, au existat propuneri de reintroducere a serviciului militar obligatoriu pentru românii din străinătate în cazul unei mobilizări generale, potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple