ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”

ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”
Recruți - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2023, 10:06

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu ca răspuns la noile provocări de securitate. Sunt deja state europene care au luat aceste măsuri după ce Rusia a readus războiul în Bătrânul Continent.

După Războiul Rece, majoritatea țărilor europene au eliminat treptat serviciul militar obligatoriu, dar războiul din Ucraina a reaprins discuțiile despre reintroducerea acestuia și creșterea bugetelor de apărare în Europa.

Mai multe țări europene, cum ar fi Lituania și Danemarca, au extins deja sau analizează reluarea serviciului militar obligatoriu, în timp ce altele se întreabă despre eficacitatea și implicațiile etice ale acestei măsuri.

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut serviciul militar obligatoriu din 1993 încoace. Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Spiritul de războinic neînfricat s-a șters din mentalul noilor generații

O preocupare majoră este legată de diferența dintre recruții civili și soldații profesioniști, observată în timpul conflictului din Ucraina. Motivația și eficacitatea recruților ruși au ridicat semne de întrebare, cu dezvăluiri despre încercările de a-i ține pe tinerii recruți ruși pe câmpul de luptă.

Și tinerii soldați ucraineni, care au primit instruire rapidă la baze NATO din Germania, au exprimat frustrări legate de sentimente de demoralizare și de inadecvare în timpul luptelor.

Anexarea Crimeei în 2014 a determinat Ucraina și Lituania să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față noilor amenințări. Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apti din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Unele țări, precum Țările de Jos și Suedia, iau în considerare creșterea numărului de militari prin serviciul militar obligatoriu, în timp ce Franța examinează o variantă ușoară a acestuia.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

În Franța, există în prezent o dezbatere privind o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu. Președintele Emmanuel Macron a introdus Serviciul Național Universal în 2019, permițând tinerilor să se ofere voluntari timp de o lună și să își servească țara.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, planifică reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar Finlanda, cu o istorie de conflicte cu Rusia, are sprijin larg pentru această măsură.

Dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu în Europa se concentrează și pe aspecte economice și etice. Unii susțin că trimiterea civililor fără experiență în luptă poate fi ineficientă și lipsită de etică, în timp ce alții consideră că aceasta poate stimula patriotismul și solidaritatea națională.

Revine armata obligatorie în România?

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au avut loc, dar inițiativele anterioare au eșuat. Chiar fostul premier Nicolae Ciucă s-a declarat „pentru” reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Cu toate acestea, au existat propuneri de reintroducere a serviciului militar obligatoriu pentru românii din străinătate în cazul unei mobilizări generale, potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru...
Pepe, acuzații foarte grave la adresa Ralucăi Pastramă! Susține că ar consuma substanțe INTERZISE și...
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime...
Cum a reușit Adi Beleaua, lider din clanul Corduneanu, să scape de închisoare. Înțelegerea pe...
Cineva a vrut să-i facă rău Denisei Răducu?! Ce ar fi descoperit artista cu puțin...
Colecționara de creiere antice: Povestea tinerei care a studiat peste 4.400 de organe. Totul a...
Simion confirmă că le-a cerut 60.000 de euro candidaţilor AUR la parlamentare: „Aşa este conceput...
Mara Bănică, RĂVĂȘITĂ după clipurile video pe care Pepe i le-a arătat cu Raluca Pastramă....
Românii care pot ieși la pensie la 45 de ani. Aceștia beneficiază de reducerea de...
Unde să îţi ţii economiile şi în ce să investeşti. Ai acces oricând la bani și...
Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a...
Doliu la FCSB. Tatăl mijlocașului Adrian Șut s-a stins din viață. Fotbalistul a plecat imediat...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?
Arma ce ar putea pune capăt războiului cu drone. Va costa echivalentul a 60 de...
Leacul SUPREM pentru mahmureală! Este GRATUIT și eficient
Cutremur în cazul ELODIA. Cioacă recunoaște tot. Adevărul despre dispariția avocatei
Voicu și Culae, oamenii cheie din viața lui Ceaușescu. Amănunte din dormitorul dictatorului
Ce a transmis Vlad Gherman după ce nu a mai intrat la Un Show Păcătos....
Adevărul despre accidentul de parapantă de la Brașov: Cum a murit, de fapt, Vali Cîrlan
Ce momente din viață și-ar dori Betty Salam să șteargă din minte. „Când era mic,...
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu! Cine a fost prezent pentru a o conduce...
BANCUL ZILEI. Bubulina, văzând privirile lacome pe care preotul le aruncă spre decolteul ei, spune:...
Coreea de Nord respinge informațiile că ar fi trimis trupe pe frontul din Ucraina