Armata rusă a minat toate punctele fierbinți ale centralei nucleare de la Zaporojie. Comandantul rus este pregătit să provoace un dezastru nuclear

Armata rusă a minat toate punctele fierbinți ale centralei nucleare de la Zaporojie. Comandantul rus este pregătit să provoace un dezastru nuclear
Publicat: 08/08/2022, 19:44
Actualizat: 08/08/2022, 20:20

Soldații ruși care au tranformat centrala nucleară de la Zaporojie într-un scut au minat toate zonele fierbinți ale acesteia și sunt gata oricând să le arunce în aer pentru a provoca un dezastru nuclear.

Generalul maior rus, Valeri Vasilievrus plănuiește să arunce în aer cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Ucraina nu îi va îndeplini condițiile.

„Centrala nucleară va fi a noastră, sau va fi doar pământ ars”

„Inamicul știe că centrala nucleară de la Zaporojie va fi rusească sau va fi doar pământ ars”. Trebuie să înțelegeți că nu avem altă soluție. Dacă va fi dat cel mai dur ordin, trebuie să îl îndeplinim cu onoare”, ar fi spus Vasiliev într-o relatare publicată de presa rusă controlată de stat și care ulterior a fost ștearsă, nu înainte de a fi fost consemnată de publicațiile internaționale.

Un posibil dezastru nuclear – de 6 ori mai mare ca la Fukushima

„Dacă vorbim de consecințele unui accident în care cedează toată centrala, cel mai bun exemplu este accidentul la Fukushima, cred că toată lumea a auzit despre acest accident. Diferența între Fukushima și Zaporojie este că la Zaporojie sunt șase reactoare.

Așa că scenariul în care ar ceda toată stația şi generatoarele diesel ar fi de șase ori mai rău decât ce s-a întâmplat la Fukushima.

Ar putea fi o problemă pentru întreaga Europă, pentru că în caz de scurgeri radioactive, în funcție de condițiile meteorologice, norul ar putea fi transportat în țările vecine, cum ar fi România, Rusia sau în alte țări europene”, spune Dmitri Gumeniuk, șeful Departamentului de Securitate Nucleară din Ucraina.

Alarmă nucleară la Zaporojie

Alarma internațională privind bombardamentele din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporojie a crescut, în timp ce Kievul și Moscova și-au împărțit vina pentru atacuri, încercând în același timp să abordeze temerile că lupta lor pentru controlul centralei ar putea declanșa o catastrofă.

Șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, calificând orice atac asupra unei centrale nucleare drept un „lucru sinucigaș”, a cerut ca inspectorilor nucleari ai ONU să li se permită accesul. Cel mai mare complex de acest tip din Europa, Zaporojie este situat într-o regiune sudică cucerită de invadatorii ruși în martie și vizată acum de Ucraina pentru o contraofensivă.

Rusia ține Europa ostatică sub amenințarea nucleară

Kievul a cerut ca zona să fie demilitarizată și ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să fie lăsat să intre. Ministerul rus de Externe a declarat că și el este în favoarea unei vizite a AIEA, pe care a acuzat Ucraina că a blocat-o în timp ce încerca să „ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei.

Ucraina a acuzat Rusia pentru atacurile din weekend în zona complexului, care este încă administrat de tehnicieni ucraineni. Aceasta a declarat că trei senzori de radiații au fost avariați, iar doi lucrători au fost spitalizați cu răni provocate de schije.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase