Armata rusă a rămas fără provizii și echipamente de război. Cetățenii sunt rugați să-și doneze salariile pentru a trimite drone în Ucraina

Armata rusă a rămas fără provizii și echipamente de război. Cetățenii sunt rugați să-și doneze salariile pentru a trimite drone în Ucraina
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 09/06/2022, 18:34
Actualizat: 09/06/2022, 18:37

Baza militară rusă din Valuyki, un oraș din regiunea Belgorod, situată la 40 de kilometri de granița cu Ucraina, se confruntă cu un deficit de provizii și echipamente de război. O angajată a unei organizații de stat ruse susține că șefii au instruit-o pe ea și pe colegii ei să-și doneze salariul, ca să fie plătite dronele și echipamentul de termo-viziune pentru ofensiva armatei ruse în Ucraina.

Angajata instituției din sectorul public a cerut ca identitatea să nu-i fie dezvăluită, de teama represaliilor.

Pe un grup privat, în aplicația de mesagerie online Telegram, voluntarii ruși din regiunea Belgorod coordonează operațiunile de furnizare a echipamentului militar pentru soldații ruși din Ucraina. Administratorii au postat liste cu produse despre care au spus că sunt necesare în regim de urgență, precizând că acestea sunt disponibile de la comercianți obișnuiți, însă pot fi folosite și în scopuri militare.

„Trebuie urgent să obținem cel puțin trei drone de acest tip până sâmbătă pentru forțele noastre speciale de poliție”, a postat un administrator din chat, pe 12 aprilie, folosind numele Ruslana. Aceasta a menționat că  dronele „sunt extrem de importante și ar putea salva viețile multora dintre oamenii noștri”, informează Reuters.

De asemenea, administratorul a inclus o captură foto, primită de la un comerciant, în care acesta a precizat că este o dronă de tip Quadrocopter, fabricată de firma chineză SZ DJI Technology Co. Comerciantul a indicat că prețul, la acel moment, este de 92.990 ruble.

O altă postare din 18 mai, publicată pe același grup, de la cineva numit Roman, spunea: „Prieteni, strângem ajutor umanitar pentru frontul de război. Soldații au nevoie urgent de 16 radiouri. Modelele potrivite sunt Motorola DP4800/DP4801 și Hytera TC-508”.

Potrivit postărilor din grupul de pe Telegram, odată cumpărate din donații, produsele sunt strânse și trimise, apoi, armatei ruse, adesea la punctele de predare din jurul orașelor Valuyki și Belgorod.

Până în prezent, oficialii de la Kremlin și ministerul rus al Apărării nu au răspuns întrebărilor jurnaliștilor Reuters legate de voluntarii care adună echipament pentru armata rusă.