Armata rusă ar fi pierdut 40% din trupe de la începutul invaziei și până acum, potrivit Statului Major ucrainean

Armata rusă ar fi pierdut 40% din trupe de la începutul invaziei și până acum, potrivit Statului Major ucrainean
Sursă FOTO: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 16/03/2022, 11:56

Armata Ucrainei a declarat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forța sa militară pe care a trimis-o în invazia care a început pe 24 februarie, se arată într-un comunicat de presă postat pe mil.gov.ua, site-ul oficial al armatei ucrainene.

Astfel, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, din 15 martie, „inamicul” a pierdut până la 40% din unitățile implicate în așa-numita „operațiune” pe teritoriul Ucrainei prin distrugerea lor completă sau pierderea capacității de luptă.

În ultima zi, șapte elicoptere de luptă ale armatei ruse au fost distruse în timpul ciocnirilor din zona Chornobaivka din Ucraina, se arată în comunicat.

Ucraina, după 20 de zile de război

Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au sosit marţi seara la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de susținere Ucrainei. „Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter.

Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează în plin război capitala Ucrainei, după invazia rusă.

Vicepremierul Poloniei a propus o misiune de pace a NATO, care să opereze pe teritoriul ucrainean pentru a gestiona crizele umanitare declanșate în urma invaziei.

Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean.