LIVE-UPDATE | Rusia invadează Ucraina – ziua 21: Zece oameni, uciși de trupele ruse în timp ce stăteau la coadă la pâine / Zelenski, în fața Congresului american: „Vă cer să faceți mai mult” / Lavrov, despre o potențială întâlnire Putin-Zelenski: „Nu există obstacole”

Publicat: 16/03/2022, 00:33
Actualizat: 16/03/2022, 20:35

Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au sosit marţi seara la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de susținere Ucrainei. „Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris premierul polonez pe Twitter. Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează în plin război capitala Ucrainei, după invazia rusă. Vicepremierul Poloniei a propus o misiune de pace a NATO, care să opereze pe teritoriul ucrainean pentru a gestiona crizele umanitare declanșate în urma invaziei. Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean. 

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 19:55 – Trupele rusești bombardează cu sisteme de rachete Grad coloana de civili care încearcă să fugă din Mariupol, a informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrinform.

„Astăzi, în jurul orei 15:30, trupele ruse au bombardat cu sisteme de lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad o coloană de civili care se evacua din Mariupol spre Zaporojie”, a precizat șeful Administrației militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh.

UPDATE 19:20 – Departe de a fi un strateg eficient, președintele rus Vladimir Putin este doar cel mai recent dintr-un lung șir de dictatori de tinichea, opinează Taras Kuzio, expert britanic în economie şi politică externă.

Potrivit The Telegraph, invadarea Ucrainei nu s-a petrecut în două zile, așa cum estimase Kremlinul. La mai bine de două săptămâni de la declanșarea războiului, Rusia a capturat un singur oraș, Herson, și chiar și acolo protestele din stradă împiedică o ocupare completă.

UPDATE 19:05 – Patriarhul Rusiei, Kirill, a discutat miercuri cu Papa Francisc despre situația din Ucraina, a anunțat Biserica Ortodoxă Rusă într-un comunicat, potrivit CNN.

„A avut loc o discuție detaliată despre situația din Ucraina. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor umanitare ale crizei actuale și acțiunilor Bisericii Ortodoxe Ruse și ale Bisericii Romano-Catolice pentru a depăși consecințele acesteia. Părțile au subliniat importanța excepțională a procesului de negociere în curs de desfășurare, exprimându-și speranța pentru obținerea cât mai curând a unei păci juste”, se arată în declarație.

UPDATE 18:40 – Discuții directe între președinții Ucrainei și Rusiei privind încetarea focului ar putea avea loc în următoarele zile, transmite consilierul biroului președintelui ucrainean Mykhailo Podoliak, potrivit Ukrinform.

Potrivit lui Podoliak, acest lucru se va întâmpla în curând, „pentru că aceasta este singura modalitate de a pune capăt acestui război”.

UPDATE 18:30 – Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că SUA analizează foarte atent dacă Rusia vizează în mod intenționat să elimine jurnaliștii din Ucraina, relatează CNN.

Cel puțin trei jurnaliști care acoperă războiul din Ucraina au fost uciși în ultimele zile – Pierre Zakrzewski, Oleksandra Kuvshynova și Brent Renaud – și cel puțin doi au fost grav răniți.

„Analizăm foarte atent țintele pe care le vizează forțele rusești, inclusiv dacă acestea țintesc în mod deliberat, intenționat, civili, jurnaliști sau oricine altcineva”, a declarat Antony Blinken.

UPDATE 18:20 – Dieta de război a soldaților ruși: ceapă, cartofi și murături. Armata rusă pare să supraviețuiască doar cu trei ingrediente, după ce trupele ucrainene au confiscat o bucătărie de campanie a rușilor de pe câmpul de luptă, relatează The Mirror.

O înregistrare video realizată de trupele ucrainene arată un vehicul blindat uriaș KamAZ, echipat cu o bucătărie profesională la bord, Dar dulapurile sale erau aprovizionate doar cu ceapă, cartofi și borcane de murături, potrivit clipului care a fost postat pe Reddit în cursul nopții.

UPDATE 17:45 – Vladimir Putin susține, în continuare, că obiectivul principal al armatei ruse nu este acela de a ocupa Ucraina, transmițând – într-o întâlnire cu Guvernul – că ”operațiunea militară specială” va continua, iar ”sarcinile” vor fi rezolvate.

Liderul de la Kremlin a insistat în a spune că bombardarea Kievului, dar și a altor orașe, nu reprezintă dorința de a teroriza populația ucraineană, cu atât mai mult cât ”se face totul” pentru ca pierderile de vieți omenești să fie evitate. Din nefericire, în pofida acestor afirmații, un număr foarte mare de civili ucraineni și-au pierdut viața după ce armata rusă a invadat Ucraina, punând în aplicare un scenariu etichetat drept ”operațiune militară specială”.

Mai mult, Putin a continuat să afirme că tactica Ministerului rus al Apărării este ”pe deplin” justificată.

UPDATE 17:15 – Vladimir Putin, acuzat că a devenit o amenințare mondială în urma invadării Ucrainei, a recunoscut că se poate vorbi de ”noi realități” în Rusia.

Vor exista ”schimbări structurale profunde” din punct de vedere economic, iar inflația și șomajul vor crește. Dar este vorba, a spus Putin, doar de o ”creștere temporară”.

În timpul unei întâlniri care a avut ca subiect măsurile de sprijin socio-economic pentru regiunile rusești, liderul de la Kremlin a manifestat un optimism ponderat, recunoscând că urmează o perioadă mult mai grea pentru ruși.

UPDATE 17:00 – Premierul maghiar Viktor Orban a spus, miercuri, că Ungaria nu va trimite armament Ucrainei și nu se va implica în război. Declarația acestuia are loc în contextul alegerilor parlamentare din Ungaria care se vor desfășura pe 3 aprilie.

Premierul Ungariei a ținut să sublinieze faptul că fiecare țară își urmărește propriile interese, astfel că țara sa ar trebui să nu trimită arme Ucrainei.

UPDATE 16:55 – Cel puțin 10 persoane au murit, miercuri, după ce armata rusă ar fi deschis focul asupra unui grup de oameni care stăteau la o coadă pentru pâine, într-un oraș de la nord de Kiev.

Ambasada SUA la Kiev anunță că militarii ruși ar fi ucis mai mulți oameni care stateau la coadă pentru a cumpăra pâine. Incidentul ar fi avut loc miercuri în orașul Cernigău.

UPDATE 16:00 – Volodimir Zelenski, mesaj pentru Joe Biden adresat în Congresul american: „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”. „Vă cer să faceți mai mult”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Congresului SUA să furnizeze mai multe arme pentru a-și ajuta țara să lupte împotriva atacurilor aeriene ruse și noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv retragerea tuturor afacerilor americane de la Moscova. El i-a transmis și președintelui SUA un mesaj, în timpul discursului „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”. (Citește mai multe declarații din discursul susținut miercuri aici…)

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 15:43 – Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski va avea loc doar pentru a încheia un anumit acord.

„Nu există obstacole” în calea unei întâlniri între liderii Rusiei și Ucrainei, a declarat Lavrov reporterilor:

„Nu există obstacole în calea organizării unei astfel de întâlniri în sensul că nu ar fi doar de dragul ei; ar trebui să semneze acorduri concrete care sunt în curs de elaborare de către cele două delegații”, a spus Lavrov, citat de Reuters.

UPDATE 15:23 – „Sper că nu au vrut să mă rănească și că a fost un accident”. Cuvintele sfâșietoare ale unei copile de 9 ani din Ucraina, care și-a pierdut un braț după ce a fost împușcată de ruși

Sasha, o fată în vârstă de 9 ani, încerca să fugă, alături de familia ei, din Hostomel, un oraș situat la vest de Kiev, când a fost împușcată. Rușii au deschis focul asupra mașinii familiei, ucigându-i tatăl și rănind-o pe ea la braț. După două zile, ea a ajuns la spital, iar medicii au fost nevoiți să-i amputeze cea mai mare parte a brațului stâng. (Află povestea fetiței aici…)

UPDATE 15:20 – Rusia: Adoptarea unui statut neutru în Ucraina, pe model austriac, ar putea fi un compromis. Cum răspunde Kievul

Rusia a anunțat miercuri că ideea neutralității Ucrainei, dar cu păstrarea propriei armate a acestei țări, pe modelul Austriei sau Suediei, este privită ca un posibil compromis în negocierile de pace cu Kievul.

UPDATE 15:00 – Forțele ruse au împușcat și ucis 10 persoane care stăteau la coadă la pâine în orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a anunțat ambasada SUA la Kiev


UPDATE 14:18 – Forțele ruse ar fi răpit primarul și adjunctul orașului ucrainean Skadovsk, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Oleksandr Yakovlev, primarul orașului Skadovsk, un oraș-port din regiunea Herson din Ucraina, și adjunctul său, Yuri Palyukh, ar fi fost luați de armata rusă.


UPDATE 13:53 – „Soarta Rusiei va fi decisă în următoarele zile”. Avertismentul șefului spionajului rus

Șeful agenției de informații externe a Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că soarta țării va fi decisă în zilele următoare, relatează BBC.

UPDATE 13:33 – Cel puțin 500 de locuitori din Harkov au fost uciși până acum – oficiali ucraineni

Serviciile de urgență din orașul Harkov spun că cel puțin 500 de locuitori au fost uciși de când Rusia a început invazia, 24 februarie, scrie BBC.

Harkov este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și a suferit bombardamente intense în ultimele săptămâni.

ONU a estimat că cel puțin 691 de civili au fost uciși până acum, în timp ce alte 1.143 de persoane au fost rănite în toată Ucraina.

UPDATE 13:23 – Un model de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care ar oferi Ucrainei protecție în cazul unui atac viitor este „pe masa negocierilor” la discuțiile dintre Kiev și Moscova, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak

Podolyak, care este membru al echipei de negocieri a Ucrainei în discuțiile cu Rusia, a scris pe Twitter:


UPDATE 12:50 – Câți copii are Vladimir Putin, de fapt. Cum arată și cine sunt odraslele președintelui Rusiei

Vladimir Putin nu a recunoscut niciodată, deschis, câți copii are, preferând să spună că are două fiice. (Citește mai multe aici….)

UPDATE 12:36 – Imagini incredibile din magazinele din Rusia. Oamenii se luptă disperați pentru zahăr

SUA, Marea Britanie și UE au instituit sancțiuni financiare fără precedent împotriva Rusiei, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, apoi sute de companii internaționale s-au retras treptat din țară. (VEZI VIDEO AICI…)

UPDATE 12:24 – Rusia i-a scris greșit numele lui Joe Biden pe lista de sancțiuni. „Poate l-au sancționat pe tatăl său, odihnească-se în pace”

Casa Albă a trasmis marți o serie de comentarii ironice după ce Rusia i-a scris greșit numele președintelui SUA, Joe Biden, în documentul oficial prin care Moscova impune sancțiuni oficialilor de la Washington.

UPDATE 11:56 – Armata rusă ar fi pierdut 40% din trupe de la începutul invaziei și până acum, potrivit Statului Major ucrainean.

Armata Ucrainei a declarat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forța sa militară pe care a trimis-o în invazia care a început pe 24 februarie, se arată într-un comunicat de presă postat pe mil.gov.ua, site-ul oficial al armatei ucrainene.

UPDATE 11:50 – Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina „nu sunt ușoare”, dar există „speranță de compromis”. Cel mai recent mesaj al lui Serghei Lavrov

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Ei spun că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o oarecare speranță de a ajunge la un compromis”, a spus Serghei Lavrov, în timpul unui interviu acordat publicației de știri RBC, conform Reuters.

Cu toate acestea, el a declarat pentru postul de știri RBC că există și alte probleme importante, inclusiv utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.

El a adăugat că Rusia nu vede niciun semn că SUA sunt interesate de rezolvarea conflictului militar.

Statele Unite au un rol decisiv în definirea poziției autorităților ucrainene, dar „azi nu vedem niciun interes din partea Statelor Unite de a rezolva rapid acest conflict”, a spus Lavrov.

UPDATE 11:45 – Premierul britanic Boris Johnson a declarat că nu există nicio posibilitate ca Ucraina să se alăture NATO în viitorul apropiat

Întrebat despre faptul că președintele Zelenski a acceptat faptul că Ucraina nu va adera la NATO, Johnson a comentat: „Am vorbit cu Volodimir (Zelenski – n.red.), din nou, ieri. Și toată lumea a spus întotdeauna, și i-am spus clar lui Putin, că Ucraina nu se va alătura NATO în curând. Dar decizia cu privire la viitorul Ucrainei trebuie să fie pentru poporul ucrainean și pentru Volodimir Zelenski ca lider ales, iar noi îl vom sprijini”.

Nu este clar care ar putea fi semnificația acestor declarații, scrie The Guardian. Vladimir Putin dorește ca aderarea Ucrainei la NATO să fie exclusă definitiv și astfel comentariul lui Zelenski – pe care Johnson l-a semi-aprobat miercuri dimineață – poate fi un indiciu că negocierile de pace, care până acum au fost complicate, se îndreaptă spre o zonă mai sigură.

UPDATE 11:30 – „Poate fi un carnagiu. Putin este nerăbdător să ajungă la Gurile Dunării”. Rușii se pregătesc să atace portul aflat la câteva sute de kilometri de România

Nave de desant ale marinei ruse se apropie de coasta ucraineană, în zona orașului Odessa, potrivit publicației navalnews.com, care prezintă imagini surprinse de sateliți.

UPDATE 11:26 – Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?

Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie, conform datelor ONU.

Cu toate acestea, Statele Unite au primit până acum doar câteva sute de refugiați ucraineni, provocând semne de întrebare în ceea ce privește politica SUA în această privință, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Reuters.

UPDATE 11:20 – Curtea de la Haga se pronunță miercuri în procesul dintre Kiev și Moscova. Ce a acuzat Ucraina și cum a răspuns Rusia

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga se pronunţă miercuri în procesul deschis de Kiev, în care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze invazia din Ucraina, scrie thehill.com.

UPDATE 11:12 – Omenia românilor, cap de afiș pe The New York Times: „Refugiaţii ucraineni în România găsesc adăpost şi un bun-venit din inimă”

The New York Times a evocat, în ediția de luni, 14 martie 2022, omenia românilor, cu o fotografie cu o familie de refugiați aflată la Suceava. Jurnaliștii străini au realizat un articol despre refugiații găzduiți la hotelul omului de afaceri Ștefan Mandachi.

UPDATE 10:54 – Euromaidan Press: Soldații ruși refuză să se întoarcă la război în Ucraina. Printre motivele invocate în mesaje trimise comandanților lor: refuzul de a fi folosiți drept „carne de tun” și eșecul comandanților de a explica motivele operațiunii militare

Soldații ruși care au fost deja în Ucraina refuză acum să se mai întoarcă la război, potrivit unor mesaje adresate comandantului unităților lor militare, scrie Euromaidanpress.com, citând surse.

UPDATE 10:47 – Celebrul pianist rus Boris Berezovski, „soluție” pentru cucerirea Ucrainei: „Să-i încercuim și să le tăiem electricitatea”

Celebrul pianist rus Boris Berezovski ar vrea mai multă „fermitate” în privința cuceririi Kievului, care este terorizat de armata rusă de trei săptămâni.

UPDATE 10:20 – Omul lui Zelenski, avertisment dur: „Rusia va încerca să atace agresiv și alte țări, printre care și România!”

Planul lui Vladimir Putin nu se oprește la Ucraina, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Markiyan Lubkivskyi.

UPDATE 10:00 – Olanda și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă acest lucru ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a declarat miercuri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

„Olanda și alte țări vor continua să livreze arme Ucrainei”, a spus Ollongren, înainte de a avea o întâlnire cu miniștrii apărării NATO la Bruxelles.

„Ucraina are dreptul să se apere, vom continua să o susținem.”

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 09.31 – Iohannis, în vizită oficială în Republica Moldova / Conferință de presă comună cu Maia Sandu miercuri după-amiază

Preşedintele Klaus Iohannis se află, miercuri, într-o vizită în Republica Moldova, unde va fi primit la ora 16.45 de președinta Maia Sandu, a anunțat Administrația Prezidențială.

UPDATE 09:24 – Viața bate filmul: „Putin” și „Kim Jong-un” l-au ajutat pe „Zelenski” să fugă din Kiev

O sosie a lui Vladimir Putin a ajutat o sosie a lui Volodimir Zelenski să fugă din Ucraina distrusă de război. Totul a fost pus la cale cu ajutorul sosiei lui… Kim Jong-un. (Citește continuarea aici…)

UPDATE 09.01 – SUA anunță ajutoare suplimentare de aproape un miliard de dolari pentru Ucraina / Zelenski vorbește în fața Congresului American miercuri

Washingtonul va asigura asistență suplimentară pentru Ucraina de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse și de încă 186 de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, transmite Reuters. Ajutorul pentru Kiev va fi anunțat oficial de președintele Joe Biden după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi miercuri în faţa Congresului Statelor Unite, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului pentru CNN. Discursul va fi la ora 15:00, ora României.

UPDATE 08:55 – Primarul din Slavutîci: Angajații ostatici de la Cernobîl încearcă să evite o catastrofă nucleară

Orașul Slavutîci a fost construit pentru angajații de la Cernobîl, după dezastrul nuclear din 26 aprilie 1986.

Yuri Fomichev, primarul din Slavutîci, avertizează că angajații de la Cernobîl, ținuți ostatici de ruși, încearcă să evite un nou cataclism nuclear.

UPDATE 08:43 – Volodimir Zelenski spune că pozițiile Rusiei din timpul negocierilor sunt „mai realiste”: „Mai e nevoie de timp ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”

„Întâlnirile continuă și, din câte am înțeles, pozițiile din timpul negocierilor sunt deja mai realiste. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a spus Zelenski, miercuri dimineața,  într-un mesaj video, citat de The Guardian.

„Sunt necesare eforturi în continuare, este nevoie de răbdare”, a spus el. „Orice război se termină cu un acord”.

UPDATE 08:15 – Senatul american îl condamnă în unanimitate pe Putin drept criminal de război

Senatul SUA a adoptat marți în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, după invazia Ucrainei.

UPDATE 08:00 – Kievul, lovit de bombardamentele rusești în această dimineață

Un bloc cu 12 etaje a fost avariat după ce a fost lovit de bombardamentele rusești în districtul Shevchenkivskyi din Kiev, miercuri dimineață, transmite The Guardian.

Serviciile de stat de urgență din Ucraina au declarat că au primit un raport la ora 6.16, confirmând că fragmentele de obuze au căzut pe clădire, provocând prăbușirea ultimului etaj, precum și deteriorarea unei clădiri de nouă etaje, aflată lângă.

Două persoane au fost rănite, iar 37 au fost evacuate din clădire, a adăugat sursa citată.

UPDATE 07:30 – Armata ucraineană spune că 13.800 de soldați ruși au murit de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Potrivit raportului publicat de Ministerul Apărării al Ucrainei, alte 430 de tancuri, 1.375 de vehicule blindate de luptă, 190 de sisteme de artilerie și 108 elicoptere au fost de asemenea distruse, potrivit The Guardian.

UPDATE 07:00 – Două persoane au murit și două blocuri au fost distruse în urma unui atac asupra Harkovului

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost atacat peste noapte. Două persoane au murit și două clădiri rezidențiale distruse.

„Ca urmare a unui atac de artilerie asupra clădirilor cu mai multe etaje din districtul Nemyshlyansky din Harkov, mai multe apartamente din două clădiri rezidențiale au fost distruse”, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina într-un mesaj transmis miercuri dimineață.

Salvatorii au lucrat pentru a stinge incendiul, salvând patru persoane, dar nu au reușit să salveze pe alți doi care au fost uciși în atac, a adăugat agenția.

De asemenea, se pare că o școală a fost atacată în jurul orei 3 dimineața, o parte a unei clădiri a fost distrusă.

UPDATE 06:37 – ONU trage un semnal de alarmă: Copiii ucraineni care fug de război riscă să devină prada traficanților/ 1,5 milioane de minori au luat calea exodului

Asta echivalează cu 55 de copii care fug din țară în fiecare minut, conform UNICEF – aproape unul pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Accesul la educație a fost afectat pentru aproximativ 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani,  potrivit unui comunicat al UNICEF.

UPDATE 05:35Rada Supremă – Parlamentul Ucrainei – a prelungit legea marțială până în 25 aprilie 2022, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak, din partidul de opoziție Holos, relatează agenția Interfax Ucraina.

Potrivit acestuia, extinderea legii marțiale în Ucraina a fost susținută de 343 de parlamentari. „Perioada legii marțiale în Ucraina este prelungită de la ora 5.30 pe 26 martie 2022 pentru 30 de zile”, se menționează în proiectul de lege. Legea marțială a fost instituită pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, potrivit Interfax Ucraina.

UPDATE 04:30 -Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, după discuțiile cu premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, că Ucraina „are cu adevărat încredere” în partenerii săi și este „100% sigur” că se va ajunge la un rezultat pozitiv în urma întâlnirii de marți.

El a precizat că invită „toți prietenii Ucrainei” să viziteze Kievul, în condițiile în care cei trei șefi de guverne sunt primii lideri străini care au vizitat țara de la izbucnirea războiului.

Zelenski a mulțumit premierului polonez Mateusz Morawiecki, premierului sloven Janez Janša și prim-ministrului ceh Petr Fiala pentru „sprijinul minunat” acordat Ucrainei, când „atâția alți ambasadori au părăsit Ucraina din cauza invaziei ruse”, potrivit CNN.

UPDATE 03:30 – Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru ABC News într-o corespondenţă scrisă dintr-o locaţie nedezvăluită că se teme pentru siguranţa soţului ei, Vladimir Zelenski.

Zelenska dă vina pe Occident pentru că i-a permis preşedintelui rus, Vladimir Putin, să devină din ce în ce mai violent.

”Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soţul meu”, a declarat Zelenska.

UPDATE 01:40 – O misiune internaţională de menţinere a păcii ar trebui trimisă să opereze în Ucraina, a declarat marţi liderul partidului polonez de guvernământ PiS în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

„Cred că este necesar să avem o misiune de pace a NATO, eventual o structură internaţională mai largă, dar o misiune care va putea să se apere, care să opereze pe teritoriul ucrainean, care se va afla pe teritoriul ucrainean cu acordul preşedintelui şi al guvernului Ucrainei şi care nu va fi o misiune fără apărare”, a spus Jaroslaw Kaczynski în timpul conferinţei de presă difuzate de televiziunea poloneză, potrivit Reuters.

UPDATE 01:00 – Prim-miniştrii ceh, polonez şi sloven au sosit marţi seara la Kiev, unde transmit un mesaj de susținere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN. Cei trei şefi de guvern, care au călătorit cu trenul la Kiev, sunt primii lideri străini care vizitează capitala Ucrainei după invazia rusă.

„Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki, viceprim-ministrul Poloniei Jaroslav Kaczynski, prim-ministrul Republicii Cehe Peter Fiala și prim-ministrul Sloveniei Janez Janša, care au sosit la Kiev”, se arată pe pagina de Facebook a președinției Ucrainei.

La sosirea în Ucraina, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a postat mai multe imagini într-un mesaj pe Twitter în care spune că la Kiev se joacă viitorul tuturor și că ”aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei”.

„Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanţă viitorul tuturor”, a scris Morawiecki pe Twitter.

UPDATE 00:10 – Negocierile ruso-ucrainene de marți s-au finalizat în cursul serii, dar, deși Rusia pare mai deschisă la un „compromis”, există „contradicții fundamentale” între cele două părți, a anunțat negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak într-un mesaj pe Twitter.

Cu toate acestea, Podolyak lasă o portiță de speranță și spune că negocierile vor continua miercuri.

„Vom continua mâine. Un proces de negociere foarte dificil (…). Există contradicții fundamentale. Dar cu siguranță există loc de compromis. În pauză se va continua lucrul pe subgrupe…”, a scris Podoliak, care este și consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis mai mulți comandanți militari, marți, 15 martie. Mai multi ofițeri de rang înalt, înlocuiți la Kiev și în Donbas

Oleksandr Pavlyuk, general-locotenent, a fost numit șef al Administrației Militare Regionale Kiev. Fostul șef al Administrației Regionale de Stat Kiev, Oleksiy Kuleba, va ajuta noua conducerea militară.

„Prin urmare, direcția Kiev și situația din regiune vor primi și mai multă atenție ”, a spus Zelenski.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?