VIDEO | Armata rusă, dotare sovietică și critici aprige (DOCUMENTAR)

Publicat: 27/05/2022, 19:00
Actualizat: 27/05/2022, 19:09

În vreme ce armata rusă suferă pierderi la toate capitolele, în urma invaziei din Ucraina, iar comandații apelează la tancuri scoase parcă din muzeu pentru a le trimite pe front, un nou atac neașteptat lovește Kremlinul.

Acesta vine din partea bloggerilor militari care continuă să critice Kremlinul pentru modul în care îi tratează pe militarii mobilizați cu forța în regiunile populare Donețk și Lugansk.

Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Igor Girkin, a amplificat criticile aduse de bloggerii care discutau un videoclip în care un batalion din Donețk făcea apel la șeful lor, Denis Pușilin, cu privire la maltratarea militarilor mobilizați în forță.

Totodată, acesta acuză conducerea rusă că invazia a început cu rezerve insuficiente și militari nepregătiți. Asta în condițiile în care forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensivă.

Deși forțele ucrainene s-ar fi pregătit să atace zonele ocupate din Donbas cu un an înainte, Girkin susține că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale arme noi ca să îi ajute.

Prin intermediul răspunsurilor bloggerilor la videoclipul cu batalionul din Donețk, națiunile anti-Kremlin demonstrează acum rezonanța puternică pe care o pot avea.

Această schimbare este una dintre cele mai vizibile și notabile inflexiuni ale vocilor rusești independente, care anterior au fost puternice în favoarea regimului din Kremlin.

Răspunsul bloggerilor și inconvenientelor vin și în urma faptului că rușii rămân fără armament potrivit. Asta după ce, forțele rusești se confruntă din ce în ce mai mult cu o deficiență în ceea ce privește armamentul de înaltă precizie.

În acest sens, Statul Major General ucrainean a afirmat că, din cauza lipsei tot mai mari de arme de înaltă precizie, trupele de invazie caută alte metode de a lovi infrastructuri critice și au intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini ofensiva.

Direcția principală de informații ucraineană sau GUR este o subdiviziune a Ministerului Apărării din Ucraina.

Direcția principală de informații își desfășoară activitatea în sferele militare, politice, tehnice, economice, de semnale, informaționale și de mediu. GUR a remarcat că până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie al Rusiei a fost deja epuizat.

De asemenea, informațiile sunt în concordanță cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora rușii se bazează din ce în ce mai mult pe bombele obișnuite, deoarece se confruntă cu dificultăți în refacerea stocurilor de muniții de precizie.

Principalul motiv au fost sancțiunile care au vizat producția industrială de apărare a Rusiei.

Experții susțin, totuși, că lipsa armelor de înaltă precizie va duce la o creștere a atacurilor nediscriminatorii asupra infrastructurii critice și civile. În lipsa armamentului, aceștia au început să scoată pe câmpul de luptă și tancurile T-62 din epoca sovietică.

Asta după ce un videoclip în care a fost surprins un tren de marfă care transporta vehicule militare rusești T-62 a circulat pe toate rețelele de socializare. Trenul se afla în gara din Melitopol, în sud-estul Ucrainei, aproape de actuala linie a frontului.

Decizia de a reactiva aceste mijloace a scos la iveală, însă, mai multe ipoteze. Potrivit experților, tancurile ar fi fost scoase din depozitele din Crimeea și regiunea Rostov pentru a putea fi furnizate milițiilor pro-ruse, care sunt echipate cu sisteme nu atât de moderne.

Luptătorii ar urma să le folosească pentru a forma o baricadă. Alți experți susțin că utilizarea acestor tancuri reprezintă un semnal al necesității de a trimite pe front tancuri care trebuie să înlocuiască pierderile din ultimele luni.

Vechile tancuri sovietice, nu foarte performante, au stat până acum în depozite, deseori în condiții improprii.

Uniunea Sovietică a început să fabrice tancurile principale de luptă T-62 în 1961, ca un rival al modelului FV4201 Chieftain din Marea Britanie și al tancului de luptă american M60 Patton.

Modelul a fost un tanc principal de luptă proiectat, dezvoltat și fabricat mai întâi în Uniunea Sovietică, după aceea în Cehoslovacia și Coreea de Nord. T-65 a înlocuit parțial tancul T-55.

În urma producției inițiale, care a început în 1962, în jur de 20.000 de tancuri T-62 au fost construite în următorii opt ani. Cu toate acestea, T-62 nu a avut performanțele la care producătorii sovietici speraseră inițial.

O cadență lentă de tragere, dar și problemele legate de precizia tunului principal au împiedicat uneori T-62 să își atingă obiectivele. Producția tancului a încetat în 1975.

Cu toate acestea, la începutul anilor ’80, sovieticii au început un program de modernizare a T-62, care a inclus un blindaj îmbunătățit, un motor mai puternic și un sistem de control al focului îmbunătățit.

Tancurile T-62 sunt inferioare din toate punctele de vedere tancurilor rusești mai moderne, remarcă analistul militar Chris Owen. Cu alte cuvinte, tancurile nu ar face față pe front.

Acestea au un tun de 115 milimetri, față de 125 cum regăsim la tancurile moderne. Totodată, blindajul este unul mai subțire, dispun de sisteme de control al focului și radio învechite și nu au încărcător manual.

În plus, tancurile T-62 nu au capacități de luptă pe timp de noapte, vitezele sunt considerabil mai reduse, iar cadența de tragere este mai mică.

Pe lângă toate acestea, T-62 are și probleme logistice. În timp ce succesoarele sale, T-72, T-80 și T-90, au o construcție similară, cu piese și muniție comune și un grad ridicat de interoperabilitate, T-62 are o descendență total diferită.

Deși T-62 ar fi trebuit să fie complet retrase din uz și să fie eliminate din anul 2011, Federația Rusă a trimis aceste tancuri în Siria, în sprijinul armatei președintelui Bashar al-Assad.

În acest caz, tancurile au fost vopsite cu marcaje asemănătoare cu cele ale tancurilor care se află acum în Ucraina. T-62 au jucat un rol important și în invazia sovietică din Afganistan din anii ’80, în conflictul ruso-cecen din anii ’90 și în conflictul din Georgia din anul 2008.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, Moscova are în depozite în jur de 10.000 de tancuri și 8.500 de alte vehicule blindate – 2.500 dintre acestea fiind tancuri T-62.

The Drive susține că, ținând cont că unele dintre tancurile care se află în aceste depozite sunt, cel puțin declarativ, ceva mai moderne, mobilizarea tancurilor T-62 este oarecum greu de explicat.

Analiști independenți au spus că este puțin probabil ca Rusia să își reactiveze cele mai vechi modele T-62 pentru conflictul din Ucraina, deoarece versiunile modernizate ar fi mai potrivite pentru luptă.

În plus, condițiile în care au fost depozitate aceste tancuri au fost deseori nepotrivite, ceea ce înseamnă că vechile T-62 ar putea fi acum într-o stare chiar mai proastă decât erau atunci când au fost mutate inițial în depozit.

Însă, în același timp, experții vin cu explicații pentru mobilizarea rușilor. Precedentele istorice sugerează că Rusia se bazează adesea pe cantitate, în detrimentul calității.

Astfel, în vreme ce reactivarea tancurilor T-62 nu ar rezolva complet problema pierderilor de blindate suferite de Rusia, ele ar putea oferi pur și simplu numărul necesar de vehicule de război de care Moscova are nevoie pentru a-și susține progresele obținute pe câmpul de luptă.

Totodată, impactul puternic pe care forțele ucrainene l-au avut prin rezistența lor este scos în evidență. Dincolo de echipamentele ruse distruse, este pusă la îndoială și capacitatea Rusiei de a avea pregătite tancuri mai avansate, după cele trei luni de război, mai ales că sancțiunile occidentale au blocat aprovizionarea cu unele componente vitale.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase