Bucureștiul sub Nicușor Dan: cifre dramatice, Capitala – o povară în PIB-ul României

Bucureștiul sub Nicușor Dan: cifre dramatice, Capitala - o povară în PIB-ul României
Primarul Capitalei, Nicușor Dan
Publicat: 07/10/2023, 08:02
Actualizat: 07/10/2023, 08:02

Analiza economico-financiară a exercițiului fiscal pe 2022 și nu numai indică o prăbușire a colectărilor la bugetul de stat, cauzată de blocajul construcțiilor din Capitală, potrivit unor surse ANAF citate de stiripesurse.ro. Astfel, activitățile economice din București s-au micșorat atât de mult din cauza blocajului urbanistic, încât contribuția la PIB a Capitalei ar fi revenit la valoarea din 2010.

Cifrele oficiale ale ANAF sunt alarmante. Stoparea autorizațiilor și documentațiilor de urbanism, fie prin suspendare, fie prin anulare, a dus la un exod masiv al marilor investitori internaționali și a generat, astfel, o cascadă de scăderi ale afacerilor de pe orizontală, fie ele conectate direct sau indirect de acest sector, arată sursele citate.

Semnalul de alarmă ar fi ajuns până în zona analiștilor și responsabililor guvernamentali, mai ales în contextul asumării răspunderii pe pachetul fiscal-bugetar.

În speranța limitării deficitului bugetar în jurul cifrei de 5%, Guvernul a fost nevoit să ia decizii dure, însă datele economice arată că o mare parte din acest minus putea fi acoperită dacă scăderea contribuției Capitalei la PIB nu ar fi fost atât de abruptă.

Contribuția Bucureștiului la PIB a revenit la valoarea din 2010

Datele exclusive ajunse pe masa decidenților, citate de stiripesurse.ro, indică o scădere de chiar peste 7% a acestei contribuții, de la aproape 37%, cât era în 2019, la nici 30%, cât a fost în 2022. Activitățile economice din București s-ar fi contractat atât de mult din cauza blocajului urbanistic, încât contribuția la PIB a revenit la valoarea din 2010, adică 29,6%.

Este o evoluție care lasă Capitala mult în urmă, prin comparație cu alte zone. Decalajul tendințelor ar fi  uriaș: veniturile companiilor din construcții și tranzacții imobiliare active în Bucuresti au crescut cu doar 5% pe parcursul anului 2022, mult mai puțin decât dinamica înregistrată în cele mai mari 10 județe din aceleasi sectoare, respectiv 18%. Iar profitul net arată același trend, avansul din București fiind de numai 6%, în timp ce restul județelor importante au înregistrat o creștere cu 22%.

O mare problemă va fi cum și dacă va putea fi întoarsă această tendință, având în vedere inerția foarte mare a sectorului construcțiilor, unde investițiile trebuie planificate pe termen lung. Lipsa predictibilității din ultimii 3 ani, odată cu preluarea mandatului de către actuala administrație, a fost un factor care a alungat companiile serioase, lăsând mult loc liber tocmai rechinilor imobiliari și celor certați cu legea, care oricum construiau și construiesc fără autorizație.

Prin stoparea tuturor autorizațiilor, s-a ajuns nu doar în situația afectării grave a echilibrului economic, ci și la subminarea investitorilor onești, mai arată sursele citate.

CITIȚI ȘI:

ANALIZĂ GÂNDUL | Nicușor Dan, bilanț după 1/2 din mandatul de primar. URBANISMUL (ep. 1): ”Sectorul imobiliar decimat va conduce, într-un final, la distrugerea economică a Bucureștiului” | EXCLUSIV VIDEO

EXCLUSIV | Motivul pentru care Nicușor Dan pune ”frână” urbanismului din Capitală: ”Este pe deplin interesat să controleze blocarea procesului de autorizare, persoane apropiate lui au interese personale în menținerea valabilității PUZ ZCP”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...