„Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele” – Mesajul de adio al unui soldat ucrainean, aflat în combinatul din Mariupol

„Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele” - Mesajul de adio al unui soldat ucrainean, aflat în combinatul din Mariupol
Sursa: Twitter
Publicat: 21/05/2022, 15:34

Armata rusă afirmă că a „eliberat total” oțelăria Azovstal, după ce 531 de soldați ucraineni rămași în combinatul din Mariupol și-au depus armele. Unul dintre militari a postat un mesaj emoționant pe Twitter, imediat după ce s-a predat inamicului. „Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele”, a scris el.

Ultimii 531 de militari au plecat, iar combinatul „a fost complet eliberat”, a spus ministerul rus al Apărării. Autoritățile ucrainene nu au răspuns la acest mesaj al Kremlinului.

„Din 16 mai, 2.439 de naziști din (regimentul) Azov și trupe ucrainene blocate în fabrică s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

Vineri, guvernul ucrainean a cerut trupelor din interiorul oțelului să renunțe la luptă, conform The Telegraph.

Sute de oameni au fost scoși din oțelăria distrusă.

„Se desfășoară o anumită operațiune”

Dar, în loc să-și urmeze oamenii spre camioanele și autobuzele rusești, căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant al batalionului Azov, și-a bătut joc de atacatorii ruși.

„Eu și alți comandanți suntem încă în uzina Azovstal. Se desfășoară o anumită operațiune, dar nu voi dezvălui detaliile ei. Mulțumesc lumii întregi și mulțumiri Ucrainei pentru sprijin. Ne vedem!”, a transmis el.

Cu toate acestea, majoritatea soldaților ucraineni păreau dornici să le urmeze ordinele invadatorilor.

Într-un videoclip postat online, un alt comandant al batalionului Azov a spus că se va preda.

„Comandamentul militar superior a dat ordin să fie salvate viețile soldaților garnizoanei noastre și să nu mai apere orașul”, a spus Denys Prokopenko, într-un videoclip pe Telegram.

Între timp, fotografiile care au apărut pe social-media au părut să surprindă starea de spirit dulce-amăruie din rândul soldaților care se predau.

Între ele, se numără și cele în care apar doi soldați ce sunt înconjurați de metalul distrus al combinatului Azovstal.

Sursa: Twitter

„Azovstal, locul morții și al vieții mele”

„Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal – locul morții mele și al vieții mele”, a transmis Dmyrto Kozatsky, un soldat care s-a fotografiat și el printre ruinele combinatului din Mariupol. El a adăugat că este deja în „captivitate”.


Rezistența Batalionului Azov, timp de aproape trei luni, împotriva armatei ruse din orașul Mariupol a devenit un reper major pentru Ucraina.

Soldații au fost descriși ca „eroi”, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că rezistența lor a afectat grav planurile de război ale Rusiei.

Urmărește cele mai noi informații din a 87-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult